Gisteren was ik op bliksembezoek in Antwerpen bij vrienden van Kaaskop Abroad, want we hebben al veel te lang niet met elkaar bier gedronken. De vorige keer dat ik hier was, bezochten we De Koninck Brouwerij om de welbefaamde Bollekes te drinken (en het brouwproces te bewonderen via een interactief museum). Ik vond het daar zo leuk dat ik vriendjes Anne en Hylke mee heb genomen door het interactieve museum. Gelukkig vonden ze het net zo leuk als ik, want anders hadden we wel degelijk een probleem en had ik misschien wat minder enthousiast moeten zijn. Misschien hielp het ook dat we twee biertjes kregen tijdens ons bezoek?
Wederom zag ik in het museum een gigantische kaart met alle bierbrouwerijen van België en ben ik geïnspireerd geraakt. Natuurlijk. Tim raakt weer eens geïnspireerd door bier. Het is dan ook een droom van me om een route te maken door België langs de leukste brouwerijen. In dit blog pakken we de auto en ontdekken we een aantal brouwerijen in het prachtige Vlaanderen.
We starten onze bierreis in de Scheldestad Antwerpen, want daar was ik gisteren en dat leek me wel het meest praktisch. Voor de goede orde. Naast brouwerij De Koninck raad ik je aan om brouwerij ’t Pakhuis te bewonderen. Dit oude pand was ooit onderdeel van de Zuiderdokken in de Antwerpse haven en is tegenwoordig getransformeerd tot brouwerij. Het is sinds 1900 actief en er worden een aantal heerlijk verschillende biertjes gebrouwen: Antwerps Blond (5.1%), Antwerps Bruin (5.5%) en Nen Bangelijke (9.5%). Vanuit ‘t Pakhuis kun je gemakkelijk de rest van de Antwerpse haven bezoeken op de (deel)fiets.
We vervolgen onze bierreis naar een ander plaatsje in de provincie Antwerpen: Breendonk. Hier staat de brouwerij Duvel Moortgat en is door Jan Leonardus Moortgat in 1871 opgericht. Er worden ontzettend veel liters aan bier geëxporteerd naar maar liefst 72 landen. Zoals de naam doet vermoeden, wordt hier het welbekende Duvel gebrouwen. Dit “Belgian Strong Ale” is duivels lekker en bevat maar liefst 8.5% alcohol. Ze zeggen hier wel vaak: “Hier spreekt men van den Duvel geen kwaad”, omdat er een duiveltje in het vaatje zit. En waarom? Het bier is zo zwaar, maar dat merk je totaal niet als je het drinkt. Op de warme dagen is het een prima verfrissing, maar let op dat je niet te veel verfrissing zoekt. Het is een duveltje in een doosje! Het leuke is dat de bekendste bieren Duvel, De Koninck, Liefmans, La Chouffe en Maredsous allemaal onder dezelfde onderneming vallen. De manager Michel Moortgat doet blijkbaar goede zaken. En dat lieten ze ook met trots zien in de Bierbrouwerij De Koninck.
We verlaten de provincie Antwerpen en steken de grens over naar Oost-Vlaanderen. Hier ligt de studentenstad Gent waar een heus bierfestival wordt georganiseerd. “Gent Brouwt” is een collectief van zes Gentse brouwerijen, dus je kunt er zeker flink vertoeven. De stad zelf is heerlijk om rond te dwalen en in het historische centrum staan veel gave gebouwen (zoals Kasteel Gravensteen). Back to Beer Business… Het Waterhuis is een leuke plek om te bezoeken aan de Groentenmarkt. Er staan veel Belgische klassiekers op de kaart, zoals Oud Beersel, Boon en Lindemans. Het gebouw zelf was vroeger een bevoorradingshuis van rein water in tijden van pest. Later werd het Waterhuis een bordeel, een barbier, en tegenwoordig is het dus een huiselijk café langs De Leie. Ook Stadsbrouwerij Gruut is het bezoeken waard. Dit pand diende ooit als opslag voor een leerlooierij. Geen idee wat dat eigenlijk is, maar het klinkt interessant. Het lekkerste aan dit bier is dat het niet is gebrouwen met hop, maar met een kruidenmengsel genaamd gruit. Spannend! En vergeet ook zeker niet het Gents bierfestival te bezoeken in augustus.
We naderen het einde van onze route in Brugge. Ik ben hier ooit een weekend geweest en ga er zeker nog eens een gedetailleerde blog over schrijven, maar we gaan het nu enkel beperken tot het magische bier. Brugge is vooral bekend om zijn speciaalbier Brugse Zot van de Halve Maan Brouwerij. Het is tegenwoordig hét stadsbier van Brugge. De brouwerij zelf heeft ook iets unieks in de wereld: Hier is de eerste bierpijpleiding ter wereld geopend van maar liefst 3 kilometer lang. Zo hoeven de vervuilende vrachtwagens niet door de binnenstad te rijden en worden cafés toch gemakkelijk voorzien van bier op de tap. Wil je gratis bier scoren? Dan raad ik je aan om zo’n 34 meter in de grond te graven en wellicht stuit je wel op de pijpleiding. De brouwerij zelf heeft een heerlijke binnentuin en hier doe je tegoed aan de Brugse Zot en de Straffe Hendrinkjes.
Wil je de tour uitbreiden, raad ik je aan om mijn blog door de Ardennen te lezen. De kaboutertjes van de Brouwerij van La Chouffe (in l’Achouffe) zitten al op je te wachten. Als je toch liever tot de stad Antwerpen wilt beperken, raad ik je aan om de Bollekesroute te fietsen. De Koninck brouwt zijn bieren al sinds 1833 in de stadsbrouwerij aan de Mechelsesteenweg 291 (niet op maandag geopend!) en vanuit hier hebben ze een eigen fietsroute uiteengezet. Zo kun je voor of na je bezoek aan de brouwerij een fietstocht van 18 km door de prachtige stad van Antwerpen maken. Met een aantal stopplaatsen onderweg is deze fietstocht zeker aan te raden. Café De Duifkens en De Nieuwe Linde zijn prima cafés om even uit te rusten van de rit. Natuurlijk moet je dan wel een Bolleke naar binnen schuiven. Dat deden we gisteren ook met veel plezier. Schol!