Menu Sluiten

Kaaskop in Boedapest: Europese smeltkroes aan de Donau

Ik was verbaasd naar mezelf in de spiegel aan het kijken, toen ik besefte dat ik nog geen enkele blog over Hongarije, Slowakije of Tsjechië heb geschreven. Terwijl deze Europese landen ook wel zeker de moeite waard zijn om rond te koekeloeren. Op deze prachtige dag doen we Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, aan. Ik ben hier in 2018 geweest tijdens mijn Interrail avontuur. De stad is prima te bereiken met de trein, maar ook zeker met het vliegtuig of met de auto. Net als in Finland versta je niks van de lokale taal en lijkt het in principe alsof je ver buiten de EU ergens aan het rondstruinen bent. Toch grenst Hongarije aan Oostenrijk, dus zo ver  ligt het niet van ons af. Prima plek voor een stedentrip dus!

De hoofdstad en het knooppunt van Hongarije telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners en dat komt voornamelijk door zijn functie als hoofdstad van het voormalige Habsburgse Koninkrijk Hongarije. Hongarije werd door de Romeinen, Mongolen, Turken, Habsburgers en Magyaren (= Hongaren) bezet, dus als je door de straten van Boedapest loopt, lijkt het net alsof je de steden Rome, Istanbul en Wenen tegelijkertijd bezoekt. Boedapest is simpelweg een prachtige smeltkroes die je zintuigen direct meeneemt naar de geschiedenis van de stad. De stad zijn historie, thermische baden, feesten en eten zorgen ervoor dat de stad voor altijd op je netvlies blijft plakken. Laten we Boedapest maar eens verkennen, want ik klets weer te veel!

Historische stad langs de Donau

Boedapest wordt door de rivier De Donau in tweeën gesplitst. De prachtige bruggen  – waaronder de Kettinbrug – verbinden de stadsdelen Buda en Pest (heel origineel). Beide stadsdelen zijn wel zeker de moeite waard om te bezoeken. Hoewel in Pest de meeste bezienswaardigheden zijn te bezichtigen, dient Buda heerlijk als ontspannende plek tijdens je city trip in Boedapest.

De Donau vormt het centrale herkenningspunt van de stad en hier liggen permanent een aantal grote schepen met restaurants of muziekcafés. De Donau kun je ook bezichtigen vanuit tram nummer twee. Voor nog geen euro geniet je tijdens de rit van alle mooie uitzichten die Boedapest te bieden heeft en kun je een blik werpen op het Hongaarse parlementsgebouw en de Kettingbrug. Wil je toch liever de Donau bekijken vanuit het water? Dan kun je op heel veel plekken rondvaartboten bezoeken.

Er zijn heel veel keuzemogelijkheden, zoals muziekboten of dinerboten, maar het leukste is misschien wel om ergens een kano of paddle bord te huren en de verlaten stukjes van de Donau op te zoeken. Er zijn ook genoeg (Nederlandse) fietstours om de stad vanuit een ander oogpunt te bekijken. Zonder al die toeristische tierelantijntjes waar ik zelf niet echt fan van ben.

Langs de Donau (Pest-zijde) ligt één van de grootste gebouwen van heel Hongarije. Hier zetelt het Hongaarse parlement nog steeds en het vormt het symbool van de Hongaarse onafhankelijkheid. Naast het parlementsgebouw staan een zestigtal paar schoenen bij het Schoenenmonument op de Donaukade. Deze schoenen staan ter herinnering aan de Joden en de Roma die hier aan het einde van de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Zij werden gedwongen hun schoenen uit te trekken en op de rand van de Donau te staan. Hierna werden ze letterlijk de rivier in geschoten.

De stad heeft door zijn ligging veel verschillende gebeurtenissen op het wereldtoneel weten mee te maken. Als laatste weet het stadsdeel Pest je nog te betoveren met de grootste kerk van het land, de Sint Stefanus Basiliek. De hand van koning Stefanus ligt in deze kerk en je kunt de toren voor een kleine prijs beklimmen.

Het Vissersbastion van Boedapest (2018).

Verder zijn er in Pest voornamelijk veel grote en luxe winkelstraten, restaurants, ruin bars en badhuizen. Maar ook aan de andere kant van de Donau is er genoeg te doen en te zien. Het Budavári Palota (Buda Castle) is het voormalige koninklijke paleis uit de tijd van de duale Habsburgse monarchie Oostenrijk-Hongarije. Tegenwoordig zitten twee grote museums in het paleis gehuisvestigd, maar vroeger was dit kasteel de belangrijkste plek voor Hongarije en zijn plek in de wereldpolitiek. Rondom het kasteel doet het ontzettend middeleeuws aan en kun je verder de Matthiaskerk en het Vissersbastion bezoeken. Het Vissersbastion is een van de meest populaire bezienswaardigheden en is gebouwd ter ere van het 1000-jarig jubileum van Hongarije. Wat een oud land! De zeven torentjes op het Vissersbastion stellen de zeven Hongaarse stammen voor die dit land hebben gevormd tot wat het nu is.

Buda kent daarnaast veel heuvels en straatjes vol pastelkleurige huizen – helemaal hip dus – en biedt prachtige uitzichten op de stad en de Donau vanuit de Gellértberg. Er zijn zeker een aantal mogelijkheden om met de bus of tram naar boven te steigeren, maar ik daag jou uit om de berg gewoon met de benenwagen te beklimmen. Goed voor de billen en dan heb je een heerlijke maaltijd verdient als je eenmaal van het prachtige uitzicht hebt kunnen genieten. ’s Avonds kleuren het parlementsgebouw en het Buda Castle sprookjesachtig geel en kun je de vleermuizen tellen die boven de Donau vliegen in grote groepen.

Stad van thermische baden

Boedapest ligt vol met thermische baden en heeft misschien ook wel de meeste thermaal- en medicinale baden in de hele wereld. Zelfs in de winter zijn de openluchtzwembaden geopend, dus neem altijd die prachtige bikini van Victoria’s  Secrets met je mee. De eerste bewoners van Boedapest noemden de stad al Ak-luk, dat ‘overvloedige wateren’ betekent. De natuurlijke bronnen in de stad werden later door de Romeinen gebruikt om de eerste baden te bouwen, want dit deel van Hongarije was destijds een provincie – Pannonia Provincia – van het Romeinse Rijk. Pas tijdens de bezetting van de Turken kwam de badcultuur op gang.

Hongaren gaan naar thermaalbaden om te relaxen, maar ook om bepaalde ziekten te genezen. Na een lange dag werken, snap ik wel degelijk dat Hongaren zo vaak een publiekelijk bad bezoeken. Bij een bezoek aan een thermaalbad zijn er  veel verschillende baden met elk weer verschillende mineralen. Ook zijn er veel sauna’s die elk hun eigen temperatuur hebben en zijn er in de meest toeristische baden ook bier – en wijnbaden. Heerlijk dus!

Het grootste badhuis van Boedapest en de gezellige drukte bij het buitenbad (2018).

Omdat er wel 100 thermaalbronnen zijn, is het lastig om de keuze te maken welke je moet bezoeken. Een van de mooiste én toeristische bronnen is het Széchenyibad. Deze heb ik ook bezocht. Er zijn wel veel mensen in dit bad, maar het voelt zeker niet aan als een waterpretpark. Je komt hier namelijk om te relaxen of te genezen. Je ziet de fanatieke locals schaken in het water, biertjes drinken aan de bars of een van de tientallen sauna’s induiken. Heerlijk! Niet alleen in Boedapest vind je thermaalbaden, maar ook zeker in pittoreske dorpjes buiten de hoofdstad. Een Hongaarse vriend van mij vertelde me dat het dorpje Egerzalók een favoriet van hem was. Het bergwater stroomt via de kalkstenen watervallen de bron in en bij het aangrenzende Saliris Resort kun je je onderdompelen in een van de zeventien binnen- en buitenbaden. Daarnaast kun je in Boedapest bijvoorbeeld het Dagálybad, Gellértbad of het Rudasbad bezoeken. De keuze is reuze.

Stad vol feest en eten

Het grootste popfestival van Europa – Sziget – speelt zich jaarlijks af in de buurt van Boedapest. De hostels en hotels zijn dan wel ietsjes duurder, dus boek je trip niet last-minute rond de augustusmaand. Midden op een eiland in de Donau spelen ruim duizend bands verspreid over 60 podiums hun heerlijke liederen. Elk muziekgenre is hier wel te beluisteren, van pop tot jazz, van punk tot Hongaarse volksmuziek. Het festival duurt een week in de zomermaanden en deze staat ook zeker op mijn verlanglijstje voor deze kerst.

Daarnaast hoef je Boedapest zeker niet per se aan te doen tijdens Sziget, want de stad zit 365 dagen per jaar vol met uitgaansgelegenheden. Als je het drinken van een cocktail wilt combineren met een cultuurbezoek, raad ik je aan om een van de vele ruïnebars (Romkocsma) aan te doen. De stad telt tegenwoordig tientallen ruin pubs waarvan Szimpla Kert de aanstichter is van deze hype.

Een aantal studenten openden een café op de binnenplaats van een oud en leegstaand gebouw, dat tot blijk van succes werd overgenomen door jonge ondernemers. Het in slaap gevallen Joodse stadsdeel Pest werd door deze gentrificatiebeweging omgedoopt tot het levendigste en hipste stadsdeel van Boedapest. Het is echter in principe niet de bedoeling om je helemaal klem te zuipen in ruin bars. Er zijn namelijk ook veel activiteiten te beleven en te bezoeken, zoals openluchtbioscopen, muziekoptredens en boerenmarkten. Maar het bier is hier ontzettend goedkoop, dus vergeet ook zeker niet een lekker drankje te nemen.

Een indruk van de ruin bars in Boedapest (2018). Hele slechte foto, maar minder wazig dan mijn realiteit op dat moment.

Mocht Sziget nou niet plaatsvinden tijdens je bezoek aan Boedapest en je al zin hebt in een lekker ontspannen moment, is een bezoek aan Margaretha Eiland ook een leuk alternatief. Neem een kleedje, fles wijn en wat stokbrood met humus mee en vier het leven.

Om dit blog af te sluiten, neem ik jullie mee naar de Grote Markthal (Nagycsarnok) van Boedapest. Hier worden typische Hongaarse lekkernijen verkocht en daar steekt de paprika zeker boven uit. Niet omdat de paprika uit Hongarije komt, maar omdat het een belangrijk ingrediënt is van de Hongaarse goulash. Goulash is een Hongaarse gestoofde soep die als sinds de negende eeuw wordt verorberd. Ik zal een link toevoegen, zodat jijzelf vanavond een lekkere Hongaarse goulash in elkaar kunt flansen. Smakelijk alvast! https://allesvoordesmaak.nl/2017/02/14/echte-hongaarse-goulash/

Als je verder nog ‘hungry’ bent naar meer Hungary (ha ha ha) kent de stad ontzettend veel hippe terrasjes en restaurants. Eten en drinken is in Hongarije heel goedkoop en de zon schijnt vaak op de Hongaarse terrassen. Hongaren kennen ook een rijke koffiehistorie met een van de mooiste koffiehuizen in de wereld (New York Café). Ook strudel is ontzettend bekend in Hongarije. Of het nu strudel met zalm is of strudel met kers, voor zo’n euro per stuk kun je dit niet overslaan tijdens je bezoek aan Hongarije. Yummy!

Het is dat ik nog niet ontbeten heb toen ik dit blog aan het schrijven was, maar ik ben wel degelijk hongerig naar meer Hongarije. Zodra de grenzen weer open gaan en we de wereld weer mogen verkennen, ga ik als de wiedeweerga naar het prachtige Boedapest terug en vreet alle strudels op die ik tegenkom. Ik kijk nu al uit om meer te leren over dit prachtige land, maar met dit blog heb ik jullie hopelijk al de perfecte handvatten gegeven om Boedapest (Hongarije) te bezoeken.

Köszönjük, hogy elolvastad, és hamarosan találkozunk!

Geplaatst in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *