Kaaskop doet vandaag een nieuw land aan; in ieder geval een land waar ik nog geen blog over heb geschreven. We vertrekken vandaag richting de hoofdstad van Tsjechië, Praag. Praag was onderdeel van de Interrail route door Centraal-Europa in 2018 en heeft toen heel veel indruk op mij gemaakt. Het is misschien wel één van de mooiste steden die we op het Europese continent hebben? Ja, ik denk het wel. Praag doet ontzettend historisch aan, omdat het merendeel van de gebouwen die de stad telt nog een authentiek Renaissance/barok karakter hebben. Tsjechië is natuurlijk veel meer dan Praag alleen, maar de architectonische pracht en praal van de hoofdstad straalt zeker een bepaalde vorm van betovering uit. Voordat we eens de rest van Tsjechië ontdekken, bezoeken we eerst maar eens alle bestemmingen die deze betoverende stad te bieden heeft.
Een reis naar Praag is voor de gemiddelde Nederlander zeker een uitdaging door de andere munt (Tsjechische Kroon) en de onverstaanbare taal. Maar gelukkig is het bier ontzettend goedkoop in Tsjechië en spreken de vriendelijke inwoners van Praag prima Engels. Je kunt heel gemakkelijk de verschillende metrolijnen nemen die de stad in verbinding met zichzelf brengt. Ook het vliegtuig is gemakkelijk te bereiken vanuit Praag, maar ik raad je aan om gewoon de auto of de trein te pakken. Tsjechië ligt namelijk dichterbij dan je misschien denkt.
De betoverende binnenstad van Praag
Het moment dat je over de welbekende Karelsbrug loopt en je je al verwonderd over het uitzicht over de Moldau, betreed je in principe de sprookjesachtige binnenstad van Praag. De brug verbindt de Oude Stad van Praag met de wijk Malá Strana. In het jaar 1357 legde de koning Karel IV de eerste steen van de brug, nadat de Judithbrug was ingestort in de Moldau. De Karelsbrug is zo’n 515 meter lang en 10 meter breed. Er staan 30 standbeelden uit de baroktijd die een prachtig decor vormen voor de oude gebouwen in de verte. Een leuk feitje is dat de uitgebeelde figuren op de Karelsbrug soms blote billetjes hebben. Toeristen vinden het bijster geweldig om die blote billetjes aan te raken, dus als je er voorbij loopt zie je een heel groot kleurenverschil met de rest van de standbeelden. Gekke toeristen! Ik zal ze in ieder geval niet aanraken, i.v.m. COVID-19 enzo. Maar eigenlijk is dat wel de bedoeling, want naar verluid zorgt het aanraken van de standbeelden voor een terugkomst naar Praag.
Wat Praag – de stad van de honderd torens – speciaal maakt, is dat de meeste gebouwen de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. In vele andere Europese steden is dat historische karakter natuurlijk heropgebouwd na de vernieling van hun binnensteden, maar Praag heeft het gros van zijn gebouwen weten te houden. Dat maakt het misschien wel dat Praag op een sprookjesstad lijkt. Ook als je door de straten van Praag loopt, maakt het niet uit welke route je neemt. Vanuit de verschillende pittoreske straatjes stuit je bij elk kruispunt op een prachtig, historisch gebouw. Voornamelijk rondom de Burcht van Praag – iets hoger gelegen dan de rest – zijn de huizen über-schattig en lijkt het net alsof je door de Efteling loopt. De Praagse Burcht is het grootste omsloten burchtgebied ter wereld en staat in het Guiness Book of Records bekend als het grootste kasteel ter wereld. Het gebouw stamt uit de 9e eeuw en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt door de Tsjechische regering en president. De paleistuinen onder het Praagse kasteel zijn daarnaast ook prachtig om vast te leggen op de camera. De Sint-Vitus Kathedraal maakt ook deel uit van de Praagse Burcht en is met zijn 99 meter hoogte de grootste kathedraal van de stad. Vergeet ook zeker niet deze te bezoeken tijdens je wandeling over de Praagse Burcht.
Het stadsplein (Staromestské námestí) is het hart van het Oude Centrum, waar in 1981 de val van het communisme werd gevierd. Praag fungeerde een drietal decennia terug als hoofdstuk van de toenmalige natie Tsjechoslowakije, maar nu is het alleen nog maar de hoofdstuk van Praag. Het is interessant om met een Free walking tour mee te lopen en de gids de oren van zijn of haar kop te vragen over de interessante geschiedenis van de stad. Tegenwoordig is het plein met de lastige naam vooral druk bezocht door toeristen en worden hier veel evenementen zoals de kerstmarkt gehouden. Daarnaast vind je de beroemdste astronomische klok van de Europese Unie terug op het centrale plein. Het VK is natuurlijk geen lid meer, dus de Big Ben is helemaal verleden tijd. Elk uur komen uit de astronomische klok van Praag twaalf beeldjes van apostelen tevoorschijn, dus time je bezoek aan het stadsplein goed! Bezoek ook zeker de mooie kerk op het Oude Plein en trek vervolgens één van de winkelstraatjes in door de stad. Laat je vooral lekker verrassen door wat je tegenkomt en hoop dat je niet steeds hetzelfde rondje loopt. Vind je het nu echt heel vervelend om de hele dag de stad rond te struinen? Ik vond dat in ieder geval wel, want ik had tijdens onze Praag-stop ontiegelijk veel last van mijn #%$@^-teen. Tram 22 is dan een prima alternatief, omdat het je langs verschillende bezienswaardigheden brengt tot aan de top van de Praagse Burcht.
We lopen weer eventjes terug over de Karelsbrug en bezoeken de wijk Malá Strana. Hier ligt het Kampa eilandje en dit zit vol met cafeetjes en restaurantjes. Als je ets verder doorloopt, kom je terecht bij een klein parkje. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Moldaurivier en de Oude Stad van Praag. Het Kampa eiland is een eiland, doordat het door een kanaal wordt gescheiden van het vasteland. Je kunt ook zeker een boottourtje maken over het kanaal, waardoor je de Slavische variant van Venetië eventjes kunt proeven. De gekleurde huizen zijn in ieder geval aanwezig én er is hier geen last van de stijgende zeespiegel zoals in Venetië wel het geval is. Als we dan de route iets verder vervolgen, komen we uit bij het beroemde John Lennon Wall. Hier bespoten verschillende jongeren rond 1980 de toenmalige witte muur met teksten en portretten van John Lennon en de Beatles. Zij deden dit als een soort protest op het communistische regime van die tijd. Tegenwoordig is de muur helemaal overgeschilderd, maar symboliseert nog steeds de liefde en vrede van de inwoners van Praag in tijden van de communistische periode.
Betoverende plekken buiten de Oude Stad
De stad is natuurlijk heel spectaculair en sprookjesachtig, maar soms willen je ogen ook even rust van alle indrukwekkende indrukken die ze op hun netvlies krijgen. Ik raad je daarom ook zeker aan om de Petrinheuvel te beklimmen. Je hebt vanuit hier – op de 318 meter hoge heuvel – een prachtig uitzicht over heel Praag. Je kunt zelfs een treintje nemen naar de top van de heuvel, maar vergeet niet dat je billen dan niet worden getraind. Bovenop de Petrinheuvel is in 1891 een Praagse variant van de Eiffeltoren gemaakt. Iets minder hoog dan de Parijse variant, maar eigenlijk ook weer niet omdat de Petrintoren op een berg staat. Logisch. Je hebt vanuit hier in ieder geval een spectaculair uitzicht over Praag en zijn beboste omgeving. Als je liever niet de heuvel wil beklimmen, maar wel op zoek bent naar een groene rusthaven, dan is het park Strelecký Ostrov het aanraden waard. Het is een eilandje liggend in de Moldaurivier en enkel te bereiken via de Most Legií brug. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de Karelsbrug en de kleurrijke huizen van de Oude Stad.
En nu we lekker kunnen relaxen in de prachtige stadsparken van Praag ga ik jullie een leuk feitje vertellen over Tsjechen; In Tsjechië wordt het meeste bier ter wereld gedronken als je kijkt naar het per hoofd van de bevolking. Een normaal biertje kost in Praag slechts een euro (30 Kronen) en een speciaal biertje ongeveer het dubbele. Probeer daarnaast ook zeker wat Tsjechische gerechten te eten, zoals de Tsjechische goulash met bread dumplings. Deze zijn een soort bapaobroodjes. Ook de verorberlijke trdelnik – schoorsteenijsje – is helemaal Praag-proof. Het is een soort hoorn van bladerdeeg – maar dan in de vorm van een schoorsteen – gevuld met ijs, slagroom, custard, saus en/of fruit. Heerlijk, ik zeg smakelijk alvast.
Kasteel Karlstejn
Om de een bezoek aan de regio van Praag compleet te maken, reizen we nog eventjes zo’n 30 km in zuidwestelijke richting met de trein naar het Kasteel Karlstejn. Je kunt dit kasteel het beste doordeweeks bezoeken, net als de rest van Praag, zodat je de foto’s van toeristen niet de hele dag hoeft te photobomben. Ook dit kasteel werd door de koning van Bohemen en keizer van het Heilige Roomse Rijk gebouwd. Als je de geschiedenis van Europa even vergeten bent, zal ik je vertellen dat dit weer Karel IV is. Het kasteel werd in opdracht van hem in 1348 gebouwd en was bedoeld als bewaarplaats voor de kroonjuwelen en rijksschatkist van het koninkrijk. De hoogste toren van het kasteel is 60 meter en is niet met de rest van het kasteel verbonden. In de iets lagere Mariantoren stond de schatkist van Karel IV. Het kasteel is zeker een leuk uitstapje tijdens je verblijf in de Tsjechische hoofdstad Praag. Bezoek onderweg ook zeker een authentiek Tsjechisch dorpje om de sprookjesachtige inwoners van Tsjechië te kunnen begroeten. Misschien mag je wel bij een local eventjes binnengluren?
Zie jij jezelf al een heerlijk schoorsteenijsje te eten binnen de straten van de sprookjesachtige stad Praag? Schroom dan niet om snel eens langs te gaan en probeer van de billetjes op de Karelsbrug af te blijven. Of niet. Want iedereen zou wel eens terug willen naar deze wondermooie stad.
Benieuwd naar meer Tjechische bestemmingen? Of andere bestemmingen in Europa? Kijk gerust bij andere blogs of Kaaskop Abroad of neem contact met me op voor een Reisadvies op Maat!