Menu Sluiten

Kaaskop in Salzburg: De muzikale stad

Tijdens mijn eerste Interrailvakantie in 2018 deed ik de Oostenrijkse stad Salzburg aan en het verbaasde me hoeveel rijkdom deze stad binnen zijn grenzen heeft. De barokke stad met zo’n 150.000 inwoners heeft ontzettend veel te bieden. Salzburg staat voornamelijk bekend om de componist Wolfgang Amadeus Mozart die er werd geboren en de nauwe verbinding van de stad met The Sound of Music. Luister daarom ook zeker deze afspeellijst tijdens het lezen van dit blog (of het boeken van je vakantie naar Salzburg). 

De stad Salzburg ligt tegen de Duitse grens aan en is gemakkelijk te bereiken met de auto, trein en het vliegtuig. Vanuit W.A. Mozart Airport rijden er goedkope shuttlebussen en trams naar de stad én naar verschillende wintersportgebieden in de regio SalzburgerLand. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is de infrastructuur in Oostenrijk optimaal. Dus je hoeft je zeker geen zorgen te maken over je vervoer van/naar en in de Oostenrijkse stad en deelstaat Salzburg. 

Laten we de stad verkennen, maar ook zeker de wonderschone regio van SalzburgLand. 

Salzburg: Mozartstad

Mozart behoort tot één van de beroemdste componisten over heel de wereld. Hij is in Salzburg geboren in 1756 en kreeg in zijn derde levensjaar al muzieklessen op de piano en viool. Op zijn vijfde schreef hij zijn eerste composities en een jaar later nam zijn vader Leopold hem al mee op concertreizen. Met zijn muziekstukken wist (en weet hij nog steeds) veel indruk bij iedereen te maken dwars door heel Europa. Hij werd op 13-jarige leeftijd benoemd tot concertmeester aan het hof van de aartsbisschop van Salzburg, maar door de jaren heen kreeg hij problemen en discussies met de aartsbisschoppen. Door de haat liefde verhouding met de stad besloot hij naar Wenen te verhuizen en hier is hij ook op 35-jarige leeftijd gestorven. Veel toeristen doen Salzburg aan om het voormalige huis van Mozart te bezoeken. Het Hagenauer Haus is inmiddels een museum waarin je de kamers van de familie en de topstukken zoals Mozarts viool en klavichord kunt bekijken. Daarnaast is er een fietsroute gemaakt met een lengte van 450 km lang. Deze route loopt ook door de Duitse deelstaat Beieren, langs alle plekken die een bijzondere betekenis hadden in het leven van Mozart. Je doet er 10-14 dagen over om de route te fietsen, dus ik zal het alleen uitproberen als je een Mozart-gekkie bent.

Al bijna een eeuw lang komen verschillende muziekliefhebbers naar de oude binnenstad van Salzburg om één van de belangrijkste klassieke muziekfestivals ter wereld bij te wonen – het Salzburger Festspiele. Dit vindt jaarlijks in juli en augustus plaats en er worden zowel toneelstukken als opera en concerten georganiseerd door de gehele stad. Niet alleen Wolfgangs stukken worden uitgevoerd, maar ook steeds vaker van moderne componisten. Dat maakt het ook een stuk leuker voor andere generaties. Daarnaast kent de stad ook festivals als het Osterfestspiele (Pasen) en Pfingstfestspiele (Pinksteren).

Salzburg is naast Mozart ook verbonden met de film The Sound of Music. Je kunt de oorspronkelijke locaties van de film uit het leven van gouvernante Maria nog steeds bezoeken. Je beleeft de film nóg intenser wanneer je zelf in het decor kunt stappen. De musicalfilmlocaties uit 1965 met Julie Andrews kun je het beste starten in Schloss Mirabell. In het hart van de stad liggen de prachtig aangelegde tuinen waar Maria met de zeven kinderen het welbefaamde Do Re Mi zong. De oude straatjes van Giselakai en Mozartsteg leiden je via de oude stad naar het Nonnberg Klooster Hier meldde Maria zich aan als postulante, maar al snel bleek ze niet geschikt te zijn als non. De échte villa van de Familie von Trapp staat in het stadsdeel Aigen, net iets buiten het centrum. De kastelen Leopoldskron, Hohenwerfen en Hellbrunn zijn ook romantische plekken om te bezoeken. In het dorpje Werfen kun je tegenwoordig zelfs een Sound of Music hike maken en kom je uit op het Gschwandtangerplateau waar de picknick werd gefilmd. Wat biedt dit een spectaculair uitzicht op de Salzburgse bergen!

Als je toch geen muziek- of filmliefhebber bent, is Salzburg ook zeker aan te raden om te bezoeken. Ingeklemd tussen de rivier de Salzach en de Festungsberg ligt de historische binnenstad van Salzburg. Je kunt vanuit de stad verschillende bergen beklimmen, maar vergeet ook zeker niet een bezokje de brengen aan het Hohensalzburg. Dit kasteel ligt 80 meter boven de binnenstad op de Festungsberg en is een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Ook heeft de stad een aantal prachtige kerken (Salzburger Dom, Franziskanerkirche en Stift Sankt-Peter) en kun je er goed winkelen en museums bezoeken.

Vergeet je dag in Salzburg zeker niet af te sluiten in één van de tien bierlokalen zoals Müllner Brau en dans op de lekkerste remixen van Mozarts symfonieën.

Skiën in Salzburgerland

Ik heb zelf geen ervaring met skiën in de omgeving van Salzburg, maar dat betekent niet dat we het niet samen mogen ontdekken. Wij skiën altijd in de deelstaat Tyrol, maar als ik zo het hele internet mag geloven is SalzburgerLand ook een keer het proberen waard. Ik heb al vaker gehoord van vrienden dat SalzburgerLand een skiparadijs is, dus laten we maar eens een koud kijkje gaan nemen. 

In SalzburgerLand staan er 6.000 ski- en snowboardleraren voor je paraat en zowel beginners als pro’s kunnen hier hun eigen ski-hartje opluchten. Met één skipas – de Super Ski Card – kan men het gehele skiseizoen tot een paar dagen maar liefst 21 skigebieden bezoeken die samen 2.700 km aan pistes hebben. Het Ski amadé is zelfs het grootste skiparadijs in Oostenrijk. Hier liggen perfect onderhouden pistes tot freestyleparks, luxe vijsterrenhotels tot aan goedkope jeugaccommodaties en de mooiste piste van de Alpen – de Köningsrunde in Hochköning. Laten we een aantal skibestemmingen bezoeken. 

Zell am See-Kaprun is een skigebied dat zich uitstrekt van de dichtgevroren oevers van het Zeller meer tot aan de gletsjers op de 3.000 meter hoge Kitzsteinhorn. Op de gletsjers heb je zelfs tot in het late skiseizoen genoeg sneeuwzekerheid en er is keuze uit 26 moderne kabelbanen en liften. Hier is zelfs de eerste kabelbaan in SalzburgerLand geopend in 1927. Ook het skigebied van Obertauern is sneeuwzeker op zijn 1.740 meter hoogte. Vanuit elke accommodatie kun je direct de 100 km aan skipistes op en de Tauernrunde – ook een van de mooiste skiroutes in Oostenrijk – blijkt een magische afdaling te zijn. Je kunt vanuit Obertauern het nabijgelegen Grosseck-Speiereck bezoeken en apres-skiën is hier zeker niet voor de zwaksten weggelegd. 

Het grootste aaneengesloten skigebied in Oostenrijk is het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang en hier kun je over de optimaal geprepareerde World Cup addaling carven, slides en jumps oefenen in het snowpark. Als je met de familie naar SalzburgerLand komt, is het SkiArena Wildkogel een betere optie. De mascottes Kogel-Mogel en Kogel-Mia begroetten de kleinsten en de hele familie kan lekker rodelen op de langste verlichte rodelbaan ter wereld. Hier kun je ook heerlijke tourskitochten maken in het Obsersulzbachtal en rondom de Grossvenediger. 

Andere skigebieden zijn ook zeker de moeite waard, zoals het Katschbeck-Aineck en SkiRegion Dachstein West. Mocht je een keer afwisseling zoeken van het net zo indrukwekkende Tyrol, dan is skiën in het SalzburgerLand het zeker waard. Skiën in Oostenrijk heeft sowieso mijn persoonlijke voorkeur, omdat zoveel skigebieden met elkaar verbonden zijn, het veilig is en het eten verorbelijk lekker is! Hier is nog een klein filmpje over skiën in het winterwonderland van Salzburg. 

National Park Hohe Tauern

Het National Park Hohe Tauern is opgericht om het ecosysteem van de Alpen te beschermen en is een waar prachtige omgeving om een deel van je vakantie in Oostenrijk door te brengen. Het nationaal park ligt deels in het zuiden van SalzburgerLand en vanaf hier heb je toegang tot speciale observatieplatforms en vele panoramaroutes langs de hellingen van de bergen. Een bezoek aan de Krimml watervallen is zeker de moeite waard. Met zijn 380 meter aan naar beneden stortend water zijn dit de hoogste watervallen van Centraal-Europa. De dertien valleien die het nationaal park bekleden met flora en fauna zijn perfect om in te wandelen, fietsen of te beklimmen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden in het gehele park, dus voor ieder is er wat wils. 

De Großglockner stijgt maar liefst 3798 meter boven zeeniveau uit en speelt de hoofdrol in National Park Hohe Tauern. Het is de hoogste berg van Oostenrijk en het gaafst te aanschouwen vanuit de Großglockner Hochalpenstraße. Dit is een route van 62 km die wel 2504 meter hoog boven de wolken rijst. De bergpas begint in het dorpje Bruck en eindigt in Heiligenblut. Het is een spectaculaire, kronkelende en vaak steile rit. De slechtere chauffeurs onder ons moeten maar een boekje lezen op de bijrijderstoel, want het vergt wel veel concentratie om deze pas te berijden. Je kunt vanuit de vele uitzichtpunten meren, gletsjers en besneeuwde bergtoppen zien. 

Eisriesenwelt: grotten en gipfels

In Werfen – waar je ook het picknickmoment uit The Sound of Music kunt herbeleven – ligt het Eisriesenwelt. Dit staat al jarenlang op mijn bucketlist eigenlijk. Het is ’s werelds grootste ijsgrot en is van mei tot oktober geopend. Je wordt door deskundige gidsen naar het hart van de berg geleid en hier tref je adembenemende stalactieten, meren, hotels en tunnels. Het ijs heb je nog nooit eerder zo gezien. En mocht je het iets te koud krijgen, kun je heerlijk eten in het restaurant Obauer. 

De grotten werden tijdens een expeditie aan het eind van de negentiende eeuw ontdekt. Anton von Posselt-Czorich groef maar liefst 200 meter in de donkere grotten en dit was het moment dat het Eisriesenwelt officieel werd ontdekt. Helaas werden de grotten snel vergeten, maar na de Eerste Wereldoorlog ontdekten onderzoekers de prachtige doolhoven die het grottensysteem rijk is. Er lopen meer dan 40 kilometer aan paden door de Eisriesenwelt dat door chemische reacties is ontstaan. Inhoudelijk kan ik daar niet veel over zeggen, want ik lette niet vaak op tijdens mijn lessen scheikunde. Maar ik zou er graag alles over te weten willen komen met een gids. 

Als je van grotten houdt, kun je ook zeker op meerdere plekken in SalzburgerLand je hart luchten. De zoutmijnen van Bad Dürrnberg bezorgden de aartsbisschoppen van Salzburg grote rijkdom. Je kunt hier met een boot over het mysterieuze zoutmeer varen en luisteren naar het verhaal van de gids. De 2500 jaar oude zoutmijnen zijn in Tennengau het hele jaar door geopend voor publiek. 

Mocht je toch een beetje last hebben van claustrofobie kun je een bezoek aan Gipfelwelt 3000 overwegen. In het fotogenieke landschap van Zell am See-Kapron vind je op 3 kilometer hoogte een van de mooiste uitkijkpunten van Oostenrijk. Hier ligt ook het hoogste restaurant van SalzburgerLand – Gipfel restaurant – en is het ideale startpunt aan je bezoek aan het Nationaal Park Hohe Tauern. 

Of je nu de hoogste bergtoppen van Oostenrijk wilt bestijgen, er juist vanaf wilt skiën of een muzikaal bezoek brengen aan de Mozartstad Salzburg; Salzburgerland is een ultieme vakantiebestemming in het hart van Oostenrijk. Hopelijk kunnen we snel weer op vakantie, want de skikriebels gieren door mijn hele lichaam. Ontdek ook zeker andere bestemmingen binnen Oostenrijk!


Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *