Menu Sluiten

Kaaskop in Finland: Land van duizenden meren

Trek je winterjas maar aan, want ik neem jullie mee naar Finland – het land van de duizenden meren (188.000x) en eilanden (180.000x). Iedereen heeft vast weleens gehoord van de Finse hoofdstad Helsinki en het noordelijke Lapland. Maar ook het binnenland van Finland, het zogenaamde Lakeland, is zowel ’s zomers als ’s winters het bezoeken waard.

In 2014 deed ik mee aan een uitwisselingsprogramma met een school in Jyväskylä. We werden opgehaald door onze vriendelijke Finnen van het Cygneus High School op het vliegveld van Helsinki-Vanää. In het dorpje nabij Jyväskylä ontmoette ik iets later mijn gastfamilie. Wat een vriendelijke en moderne mensen zijn die Finnen. Je verwacht dat de uitvinders van de Olympische sport vrouwendragen zich tijdens de donkere winters een beetje norser zouden opstellen. Maar als je eenmaal in het magisch winter wonderland bent geweest, snap je wel dat de Finnen hun land niet zo snel verlaten.

Vanuit vliegveld Schiphol reis je binnen drie uur rechtstreeks naar Helsinki, en een aantal busuren later betreed je het Finse Lakeland. Hoewel de plaatjes en filmpjes op internet dit stereotype beeld van de duizenden meertjes en eilanden benadrukken, is het enige stromend water dat ik daar heb gezien het tapwater uit de kraan. Goh, wat was het koud!

Neem een warme winterjas mee. Én een thermo-onderbroek. Én gewoon heel veel extra winterkleding. Want dit sprookjesachtige landschap vol besneeuwde heuvels, ijzige meren en hete sauna’s is het onderwerp van deze blog.

We gaan een reisje maken door het Finse Lakeland met Jyväskylä als beginpunt van onze reis. Er zullen ook een aantal zomerbestemmingen worden beschreven die ik heb meegekregen van mijn Finse gastfamilie. Maar om alvast in die stemming te komen, heb ik hier een mooi filmpje van de officiële site van Finland: https://www.visitfinland.com/lakeland/

Winterpret in Jyväskylä

Winter in Finland – Door Ingmar (Licensed)

Jyväskylä is een relatief kleine stad (140.000 inwoners), tevens de grootste stad van de regio Centraal-Finland, midden in het Finse Lakeland. Met het kwik twintig graden onder nul schrik je vast hoeveel je in Jyväskylä en haar directe omgeving kunt doen

Centraal Finland kent vier grotere skiresorts: Laajis, Himos (het grootst), Riihivuori & Häkä. Het resort Laajis ligt direct naast de stad Jyväskylä, waardoor je op de top van de berg van een ontzettend mooi panoramazicht kunt genieten. Er zijn een aantal skiliften en zes slopes. Vooral in de avond is het aan te raden om te gaan skiën, omdat dan het uitzicht zo indrukwekkend is. Ook de andere resorts zijn het waard om te bezoeken. Die staan nog op mijn verlanglijstje (maar daar hadden we geen tijd meer voor).

Schaatsen

Jyväskylä is een mooie stad om even gezien te hebben met haar prachtige gebouwen en moderne eettentjes -en winkels. Toen mijn uitwisselingsstudentje zei dat we gingen schaatsen, verwachtte ik ook dat we in een moderne schaatshal zouden aankomen met allemaal winterse tierelantijntjes. Niets bleek minder waar. De bus – het openbaar vervoer is in Finland trouwens fantastisch – stopte aan de rand van het meer van Jyväskylä. We liepen naar een ingevroren boot en er werd een paar schaatsen in mijn handen gedrukt. We gingen gewoon op hét meer van Jyväskylä schaatsen. Hoe leuk! Het ijs is ’s winters in Finland zo dik dat alle Finnen een winter wonderland creëren van hun eigen stad. De hele avond hebben we kilometers geschaatst, zonder ons zorgen te hoeven maken dat het ijs zou breken. Want zelfs de boten konden geen kant op.

Cottages, langlaufen en sauna’s

Ik kan me nog een avond herinneren dat we met de hele groep in een cottege – berghutje – met veertig man liedjes aan het zingen waren. Er werd gedronken – cola, want we waren allemaal 15/16 – en gegeten. De sneeuwbroek ging aan, de latten aan de voeten en een paar kilometers lopen door de sneeuw. Bij terugkomst was er een kampvuur in de sneeuw gemaakt en hebben we de hele avond met elkaar gelachen, elkaar ingepeperd en genoten van het winterse Finland. Het ijsvissen ging helaas niet door, omdat het ijs daarvoor niet geschikt was.

Op de terugweg gingen we met het gastgezin nog even over de besneeuwde wegen scheuren (niet aanbevolen; alleen door Finnen uit laten voeren SVP) om vervolgens de dag af te sluiten in de sauna. Bijna elk Fins huishouden heeft een sauna ingebouwd in het huis, dus jouw hotel/hostel/iglotent heeft er vast ook eentje! Heerlijk!

Deze winteractiviteiten kun je natuurlijk op heel veel plekken in Finland doen! Vooral in het centrale deel van Suomi (Finland), waaronder Jyväskylä valt. Finnen ondernemen zelf ook vaak winterse activiteiten zoals ijsvissen, ijszwemmen, schaatsen of in de sauna gaan. Dus waar je ook met je sneeuwscooter beland in het Finse land, er is genoeg te doen!

Tampere

Tampere is een ietwat grotere stad dan Jyväskylä, maar heeft hetzelfde idyllische Finse karakter weten te behouden. Gelegen tussen twee grote meren – Näsijärvi & Pyhäjärvi – heeft deze industriestad veel te bieden. Ook hier kunnen sauna’s, meertjes en skiresorts worden bezocht – net als in Jyväskylä. In het nabijgelegen plaatsje Nokia is het welbekende bedrijf Nokia geboren. En de stad Tampere heeft ontzettend veel quirky museums die nergens anders in de wereld zijn te vinden. Heb jij van het Lenin Museum gehoord?

Vanuit Tampere kun je een bezoek brengen aan de Rajaportti Sauna in Pispala. Deze sauna is de oudste (publieke) sauna van Finland en komt uit 1906. Tampere wordt met haar twintig publieke sauna’s gezien als de Saunahoofdstad van de wereld. Een hele dag heerlijk genieten van de warmte (en later ook de koudte tijdens het ijszwemmen) op je lijf. Mocht je nou niet per se van sauna’s houden, dan kun je je nog altijd bezatten in de kroeg. Neem wel wat sterks, want dat is goedkoper dan bier of wijn.

Neem een kijkje op de officiële site van Tampere voor de beste accommodaties. Want tijdens je reis naar Finland is dit een leuke uitvalsbasis om te genieten van sauna’s, meertjes en de Finse cultuur. Oh! En voor de kids (of leeftijdsgenoten) is er een Angry Birds Amusement Park. Lachen toch?

Zomer in Finland

Ik heb nog een aantal tips meegekregen van mijn Finse hostfamily over zomeractiviteiten in Centraal-Finland. Finland is voor 90% bebost en heeft veel nationale parken waar je beren, rendieren en boswachters kunt spotten. Éen van die nationale parken is het Leivonmäki National Park. Deze is gelegen naast Jyväskylä, dus mocht je daar willen overnachten dan is dit nationaal park ideaal. De beroemste spot is de Rutajoki River, waar je kunt raften over het schuimende water. Mij lijkt het in ieder geval geweldig om hier naartoe te gaan.

Een andere optie is jezelf bevrienden met een Fin die een gigantisch buitenhuis heeft aan één van de duizenden meren die Finland rijk is. Helaas heb ik geen contact meer met mijn uitwisselingsstudent, want anders had ik het wel geweten! (dom, dom, dom weer). Maar er zijn ook veel accommodaties gelegen bij de meertjes of in de bossen, waar je een familiehut kunt huren, of zelfs romantisch met z’n tweetjes kunt overnachten. Let je wel op voor de beren?

Helsinki

Mijn reis door Finland heb ik afgesloten in Helsinki, maar daar komt binnenkort nog een blog van online. Ik wil meer onderzoek doen naar zomeractiviteiten in de hoofdstad, omdat met -23 graden Celcius niet veel te doen is in de hoofdstad van Finland.

Finland is vreemde eend in de bijt met een verschrikkelijk moeilijke taal. (Het kostte me ook heel veel moeite om al deze plaatsnamen te spellen). Maar hopelijk maakt deze reis door Fins Lakeland je reis iets overzichtelijker! Ik ben in ieder geval overtuigd dat ik nog een keer terug wil naar Finland. Maar dan toch liever een keer in de zomer :).

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *