Menu Sluiten

Kaaskop aan de Cava: Lekker bubbelen in Catalonië

De prosecco hebben we al gehad. Ik zeker, want een tien dagen geleden stroomden de Italiaanse bubbels nog heerlijk door mijn keel. Vandaag wil ik toch liever de Spaanse variant ontdekken – de heerlijke cava. Ik zal je alles over de cava vertellen én waar je die het lekkerste kunt verorberen. Dus pak je kurkentrekker er maar vast bij en trek de heerlijke fles Spaanse bubbels open tijdens het lezen van dit blog. Ongeacht welke dag het is of welk tijdstip. ¡Salud! alvast.

De cava is een mousserende (bubbelende) wijn die net zoals haar broertjes en zusjes – de prosecco en champagne. Spanje is de producent van de cava welke je met name veel terug ziet in de buurt van Barcelona. De zogenaamde Penedès is de regio waar ongeveer 90% van alle cava vandaan komt. De ‘hoofdstad’ van de cava is Sant Sadurní d’Anoia, maar er zijn nog grofweg zeven andere Spaanse regio’s waar cava gemaakt mag worden. In die hoofdstad is Josep Raventos begonnen met de productie van de eerste cava. In de Penedès regio wordt al sinds het jaar 1872 cava wijn gemaakt. Waarom zo laat pas? Voor die tijd werd de wijnoogst vernietigd door een insectenplaats en liet de wijnboeren in de regio met niets achter. Josep Raventos wist dit dramatische verhaal om te buigen tot een succesverhaal en nam een voorbeeld aan de Franse champagnewijnen. Champagne produceren ze namelijk in kelders. Raventos plantte witte druivenrassen aan waarmee hij de champagne probeerde na te volgen. En dat bleek gemakkelijker, omdat de wijn in de verschillende cavas (=kelders) werd gerijpt. Daar komt dus de naam cava vandaan!

Op je rondreis door Spanje – en met name als je in de autonome gemeenschap Catalonië bent – is het dus ontzettend aan te raden om een bezoek te brengen aan de regio Penedès. Op nog geen twee uur rijden van Barcelona en een uur rijden van Tarragona kun je al de heerlijkste cavas proeven en ontdekken. Met name rond het dorpje Sant Sadurní d’Anoia kun je de ondergrondse kelders induiken, een heerlijke fiets of wandeltocht maken door de regio of heerlijke gerechten proberen in de vele restaurants. Cava mag dan zeker niet ontbreken als aperitif. In Barcelona zijn er zelfs speciale cava barretjes en in de meeste Catalaanse barretjes en restaurants wordt voornamelijk cava gedronken. Dus ben je in de buurt? Stop dan eventjes in deze heerlijke streek.

Cava wordt net als wijn gemaakt van druiven. De drie voornaamste druiven die in de cava worden gebruikt, zijn de Macabeu in combinatie met de Xarel·lo en Parellada. De Macabeu zorgt voor de fruitigheid en frisheid, terwijl de Parellada zorgt voor de zuurheid en de aroma van de cava. Xarel·lo is de druif die zorgt voor de mooie structuur. Ook Franse druivensoorten zoals de Pinot Noir en Chardonnay mogen worden gebruikt in de productie van cava, maar dan ben je wel minder Spaans. En hoe herken je échte cava, die door de Europese Unie is herkend? Dat zie je aan de vierpuntige ster onder op de kurk. Daarnaast kan je ook een oorsprongsbenaming (“Cava DO”) zien op de fles als die in een welomschreven streek is gemaakt. De grootste cavaproducenten zijn Freixenet en Codorníu. Maar er zijn natuurlijk veel meer merken te proberen.

Cava is daarnaast beschikbaar in ontzettend veel verschillende smaken. Dit ligt aan de zoetheid van de cava, dus aan de hoeveelheid suiker die in de tweede gisting vrijkomt. Je hebt zeven officiële categorieën, dus het is handig om deze te weten als je binnenkort weer in de supermarkt staat. We gaan het rijtje af van droog (zonder toevoeging van suiker) naar zoet (meer dan 50 gram suiker per liter): Brut nature – Extra brut – Brut – Extra seco – Seco – Semi-seco – Dulce.

Nu komen we toe aan het heftige werk. Want soms heb je zo’n avond en dan denk je; pfffff, alléén cava is niet goed genoeg voor mij. Je hond heeft op je nieuwe bank gepoept of je moeder vraagt of je wilt stofzuigen. Het is altijd wat en je hebt iets sterkers nodig. Dan heb je geluk dat ik een aantal lekkere (alcoholische) alternatieven op basis van een fles cava.

De eerste stop is de ‘Cava Naranjado’ (=versinaasappelt?). Je vult een longdrinkglas voor de helft met crushed ice, giet het sinaasappelsap op het ijs en vult het glas aan met koele cava; Ook de ‘Cava Cocktail met Licor 43’ is heerlijk. Je hebt alleen maar een fles cava, een scheutje (of drie) Licor 43 en 2 takjes rozemarijn nodig. Een heerlijke zoete twist aan de bubbelende wijn. Maar mijn aller grootste favoriet is sangría op basis van cava. In Barcelona dronken we dat ontzettend veel. De ‘witte sangría’ is wat lichter en je wordt er minder snel dronken van dan de rode sangría. Hoe maken we dit genot voor je lever? Je mengt de sinaasappelsap, limoensap en sinaasappellikeur (triple sec) door elkaar in de karaf. Als je het wat sterker wilt maken, voeg je brandy toe. Voeg dan de gesneden fruitjes op en zorg dat ze het gemengde sap goed tot zich op laten nemen. Uiteindelijk schenk je een fles cava in de karaf nét voordat je het gaat drinken en finish je het af met een grote klont ijs. Proost!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina, Gastronomie & Feesten

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *