Vandaag nemen we een kijkje in de Catalaanse hoofdstad ‘Barna’, oftewel Barcelona. Het is de grootste stad aan de Middellandse Zee en door zijn ligging heeft de stad altijd een heerlijk klimaat, prachtige stranden en avontuurlijke bergen. Barcelona staat vooral bekend om zijn sport & spel (FC Barcelona), heerlijke stranden en kunst & cultuur (Antoni GaudÃ).
Barcelona heb ik al een aantal keren bezocht in mijn leven – en met mij vele anderen – en ik kan me herinneren dat ik in deze metropool altijd wel een vrolijk huppeltje maak. De stad is zeker groot, maar als je eenmaal de belangrijkste bestemmingen kent is het gemakkelijk om door de stad te banjeren. Ik heb het grootste deel van mijn leven ‘Spanje’ vooral gekend door de autonome region Catalonië, omdat we altijd hier op vakantie gingen. Pas toen ik in Valencia en Granada ging wonen, ontdekte ik de rest van Spanje. Dus Catalonië en zijn cultuur heeft me altijd wel veel deugd gedaan en ik ben daardoor een beetje de taal gaan leren. Het valt iedereen misschien wel op dat de Catalaanse identiteit heel erg aanwezig is. Dit stamt af uit de tijd dat Karel de Grote Catalonië in de 9e eeuw gebruikte als bufferzone tegen de oprukkende Moren. De Catalaanse regio heeft daardoor veel invloeden uit Frankrijk gehad en die zijn tegenwoordig nog steeds te voelen. Ook onder de tijd van dictator Franco – toen het Catalaans verboden werd – konden de Catalanen veel invloed uitoefenen door hun sterke economische positie binnen Spanje. Catalanen zijn wel wat eigenwijzere mensen en er is veel spanning tussen Madrid en Barcelona. Maar voor nu kunnen we die spanning beter houden tussen de voetbalclubs FC Barcelona en Real Madrid, want beide steden zijn fantastisch om te bezoeken.
De Catalaanse cultuur is prominent aanwezig in Barcelona. Dus als je indruk wilt maken op de locals – die veel liever Catalaans spreken dan Spaans – moet je maar eens een aantal woordjes Catalaans leren spreken. Met woorden als ‘moltes gracies (dankjewel)’, ’t’estimo (ik hou van jou)’ en ‘jo no parlo Catala (Ik spreek geen Catalaans)’ laat je al snel veel locals smelten. Misschien krijg je dan wel eens extra korting of een betere zitplek in je favoriete cava-bar. Kijk echter wel uit voor oudere vrouwtjes met takjes in hun handen. Ze dringen zichzelf ontzettend op en voor je het weet heb je een takje in je handen en moet je daarvoor betalen. De florerÃa (bloemist) is er niks bij. Zet je resting bitch face op en loop gewoon door. En als je zoon dat zegt (uhum, mama..), probeer het dan niet alsnog!
Catalonië heeft ontzettend veel te bieden, maar bij Barcelona steekt er bij uitstek bovenuit. Zuipen aan de Costa Brava of chillen aan de Costa Daurada zijn voor veel Nederlanders dé vakantie van het jaar. Maar ook de prachtige Pyreneeën, de mooie stad Girona en de delta van de Ebrorivier zijn leuke bestemmingen binnen deze Spaanse autonome regio.
Ciutat Vella: Shoppen en stranden
We beginnen onze citytrip naar Barcelona in het oude gedeelte van de stad – Ciutat Vella. Barcelona staat hier voornamelijk bekend om de Rambles. Dat is dé straat van de stad ‘die je echt niet moet missem.’ Desalniettemin vind ik dit een k$%#estraat waar je heel gemakkelijk beroofd kunt worden en als een massatoerist langs de vele marktjes kunt struinen. Ik raad je dus aan om lekker spontaan een zijstraatje in te wandelen en jezelf te verrassen met alles wat je daar tegenkomt. Wellicht wel de man van je dromen in één van de pittoreske barretjes. Aan uw linkerzijde – althans als je richting het noorden loopt – vindt u de ontiegelijk grote markt van Barcelona. Het Mercat de la BoquerÃa is het kloppende hart van de stad sinds het jaar 1836 en elke dag staan er meer dan 200 handelaren voor je klaar om de heerlijkste lokale en internationale producten te verkopen. Het is ook een aanrader om het BasÃlica de Sata Maria del Pi, het Picassomuseum en Catedral de Barcelona te bezoeken in de Ciutat Vella. Met name het Gothische Kwartier is één van de wijken in Ciutat Vella dat heel magisch is om te bezoeken, want alle gebouwen zijn hier echt waanzinnig mooi.
Als je de Rambla vanuit het Placa de Catalunya volgt richting het zuiden kom je aan bij het Port Vell. Dit is de oude haven van de stad en krijg je best wel een beetje tropische vibes. Er zijn leuke strandtentjes te vinden en de Platja de Barceloneta – hét strand van Barcelona – ligt hier om de hoek. Het Ciutat Vella en Port Vell zijn de plekken waar je de oorsprong van Barcelona grotendeels terug kunt vinden.
Het Platja de Barceloneta is misschien wel een van de meest bekende stranden ter wereld. De brede boulevard geeft een prachtig uitzicht op het W Hotel en de blauwe Middellandse Zee. Voorheen was dit deel van Barcelona helemaal niet aan te raden om te bezoeken, want hier woonden voornamelijk de armen van Barcelona in sloppenwijken. De hele wijk is uiteindelijk gemoderniseerd en er is een compleet strand aangelegd. Hetgeen waar je dus op ligt te bakken, was er 30 jaar geleden helemaal niet! En waarom zou dat zijn gebeurd? De Olympische Spelen van 1992 vonden in Barcelona plaats en het stadsbestuur heeft toen besloten om de stad compleet op te knappen. Er zijn tegenwoordig veel strandtentjes met terrassen en sportfaciliteiten te vinden.
Ook de Haven van Barcelona heeft een stadsvernieuwing ondergaan voorafgaand aan de Spelen van 1992. Het havengebied was voorheen een vervallen gebied met lege pakhuizen, havenfabrieken en rangeerterreinen, maar tegenwoordig is het aangevuld met het Maremagnum (winkelcentrum, bioscoop, en restaurants), Europa’s grootste aquarium en het standbeeld van Columbus. Vanuit de haven kun je ook de kabelbaan naar de berg Montjuic zien en een ritje in de Transbordador Aeri del Port geven je een waanzinnig uitzicht over de haven en de stad. De kabelbaan is maar liefst 1.3 km lang en brengt je naar het uitzichtspunt Miramar op de berg Montjuic in 10 minuutjes. De andere kabelbaan Teleferic de Montjuic brengt je naar de top van de berg en hier kun je het prachtige Castell de Montjuic bezoeken. Dit kasteel is overgebleven uit de 18e eeuw als verdedigingspunt voor Barcelona. Maar het werd vooral gebruikt om de stad te controleren. Het eerste fort van Montjuic stamt uit de 17e eeuw, maar koning Felipe V vond het niet nodig om dit te laten staan en is met de grond gelijk gemaakt. Hier is ook een pretpark gesitueerd waar de inwoners van Barcelona al jaren komen. Durf jij in de zweefmolen op deze grote hoogte?
Ballen in Barcelona:
De berg Montjuic ligt er prachtig bij aan de haven van Barcelona. Naast het bekende kasteel de Montjuic staat de berg vooral bekend door het Olympische Stadium LluÃs Companys uit 1992. Toch werd het stadium al veel eerder gebouwd om de wereldtentoonstelling van 1929 te huisvesten. Voor de Spelen werd het hele gebouw gerenoveerd en speelde sinds 1997 tot 2010 de tweede voetbalclub van Barcelona – Espanyol – hier zijn thuiswedstrijden. Tegenwoordig worden in het stadium belangrijke concerten door Madonna, Bon Jovi en de Rolling Stones gehouden.
Vooral het plein Placa Espanya is de toegangspoort tot het Olympische gebied. De twee torens rondom de monumentale fontein leiden je naar het Palau Nacional, welke is overgebleven van de wereldtentoonstelling in 1929. De promenade is afgezoomd met fonteinen op weg naar de grootste fontein Font Magica. ’s Avonds zijn hier prachtige lichtspectakels te zien en kijk je je ogen uit. Dit is gratis. Iets verder op de berg Montjuic bezoek je het Poble Espanyol. Dit is een soort openluchtmuseum en liet tijdens de wereldtentoonstelling aan de hele wereld zien welke bouwstijlen in Spanje gehanteerd worden. De 116 huizen in het Spaans dorp zijn hartstikke leuk om te bezoeken.
De oudere Romeinse amfitheaters hebben tegenwoordig plaatsgemaakt voor één van de meest bekende arena’s in de wereld; Camp Nou Stadium. Tientallen duizenden fanatiekelingen moedigen de spelers van Barcelona aan in het gigantische stadium. De 170.000 leden van de voetbalclub betalen mee aan het stadium en het is daardoor echt hét stadium van de Barca-fans. Je kunt als bezoeker een tour door het stadium nemen, een van de vele Barca winkels bezoeken en door het museum struinen. Als je toch echt een wedstrijd mee wilt maken tussen FC Barcelona en Real Madrid zul je vroegtijdig je tickets moeten kopen, want El Clásico is misschien wel de bekendste voetbalwedstrijd van de hele wereld.
Er zijn plannen om Camp Nou uit te breiden en te renoveren. Er wordt namelijk een dak geplaatst op het stadium en er wordt aan 6.000 mensen meer ruimte geboden. Toch zorgt de politieke situatie in de stad ervoor dat de bouwplannen steeds langer worden uitgesteld. Ik ben benieuwd! In Madrid zijn ze in ieder geval wel iets sneller met de bouw van het nieuwe stadium, dus misschien kun je tot 2025 eerst in de Spaanse hoofdstad genieten van al het pracht en praal dat de Spaanse La Liga je kan bieden.
In de voetsporen van Gaudà en DalÃ
Hét hoogtepunt van Barcelona is het resultaat van de bekendste man die in de stad heeft gewoond. De heer Gaudà is een van de wonderlijke architecten die onze wereld heeft gekend en de bouw van de kathedraal Sagrada Familia is zijn meesterwerk. Althans, het is nog steeds niet af, maar hetgeen wat er nu staat is fenomenaal. Gaudà is al honderd jaar geleden overleven, maar aan zijn meesterwerk wordt op de dag van vandaag nog steeds gebouwd. Waarom gaat dat dan zo sloom, vraag je je af? Dat is omdat de inkomsten voor de bouw volledig draaien op de tickets en giften van toeristen. Je kunt de kathedraal gemakkelijk bezoeken, maar het is wel aan te raden om je toegangskaartje vooraf online te boeken. De Sagrada Familia is gebouwd in de gothische stijl, in combinatie met de decoratieve details van Gaudà zelf. En hoe mooi het er van buiten uitziet, hoe indrukwekkend de binnenkant van de kathedraal is bekleed. Compleet ingericht met liften en enorme installaties is de Sagrada Familia ontzettend modern. Er is een kleine, ondergrondse kerk Ãn de Sagrada Familia zelf en je kijkt er je ogen uit op het ontiegelijk hoge plafond. Vanaf de buitenkant kun je de 18 torens tellen die nog boven de gebouwen van Barcelona uitsteken. Denk alleen de hijskranen weg, maar gelukkig is Photoshop uitgevonden.Â
Antoni Gaudà heeft niet alleen zijn voetafdrukken weten af te zetten bij het Sagrada Familia, maar hij heeft ten noorden van de stad een heus park aangelegd: het Parc Güell. Door de constructie van de wijk Eixample – zoek het zeker op in Google Maps en je verbaast je over de structuur van deze wijk – heeft Barcelona een opening gegeven aan het Modernisme in 1860. Barcelona heeft sindsien veel modernistische architecten, zoals Antoni Gaudà en Lluis Domenech i Montaner een rol weten te geven in de ontwikkeling van de stad. Het Parc Guëll ligt in het Gracia district en is maar liefst 15 hectare groot. Het is de perfecte combinatie van natuur en architectuur, ingekapselt met indrukwekkende structuren, gedetailleerd tegelwerk en fascinerende gebouwen. Vanaf het Parc Guëll heb je een prachtig uitzicht op de stad Barcelona en kun je hier de prachtigste foto’s maken voor je collectie. En wat nog het beste is aan je bezoek aan dit deel van Barcelona: er zijn roltrappen die je de berg op brengen! Ideaal voor de luierikken onder ons, maar ook een uitdaging voor de avonturiers die toch liever de trappen willen bestormen. Gaudà staat daarnaast bekend om het Casa Mila. Dit is een apparementengebouw aan de Passeig de Gracia en wordt ook wel La Pedrera (=steengroeve) genoemd. Er bevindt zich een museum in het gebouw met wisselende exposities en huisvest de eerste parkeergarage van Barcelona. Het gebouw is van buitenaf ook heerlijk om te bekijken, omdat het weer typisch in de stijlen van Antoni Gaudà is gebouwd en vormgegeven.
Als je het werk van een andere Spaanse kunstenaar wilt bewonderen, raad ik je aan om eventjes de stad uit te vluchten naar het plaatsje Figueres. Dit is dé plek waar Salvador Dalà is geboren en hier kun je het Teatre-Museu Dalà bezoeken. Het huidige museum was vroeger een stadstheater, maar door de Spaanse Burgeroorlog bleef er niets meer dan ruïnes over. Dalà en de burgemeester van Figueres besloten in 1960 het gebouw opnieuw te plaatsen en er een museum van te maken. Je kunt hier DalÃ’s werk bezichtigen uit zijn vroege periode (1917-1928), surrealistische periode (1929-1940) en zijn klassieke periode (1941-1983). Salvardor Dalà is de schilder van droomlandschappen die zijn kenmerkende snor gebruikte als handelsmerk. Hij was vooral bekend van zijn provocatisme en exhibitionisme met een groot gevoel van drama die perfect tot uiting kwamen in het surrealisme. Dalà is onder het museum begraven in de glazen koepel, dus zijn geest is zeker nog aanwezig in het museum. Wat spannend! En als je het plaatsje Figueres bezoekt, zie je het museum gelijk, want het is een… hoe zal ik dat zeggen, vrij apart gebouw.
Mocht je toch nog wat meer interesse hebben in wat andere architectonische hoogstandjes, raad ik je aan om bijvoorbeeld het Arc de Triomf te bezoeken. Dit is een triomfboog zoals je terug kunt vinden in andere steden als Parijs of Valencia, maar de Barcelonese variant is roodkleurig. Het is gebouwd voor de Wereldtentoonsteling van 188 die in het Parc de la Ciutadella werd gehouden – bij de dierentuin van Barcelona – en is maar liefst 30 meter hoog. Andere triumfbogen over de hele wereld hebben een militair karakter, maar deze is echter alleen gebouwd als kunstwerk voor de tentoonstelling. Een ander gebouw dat ontzettend veel opvalt in Barcelona is het Torre Glories, oftwel de penis, het condoom of de dildo. De bouw van de Torre Glories had daardoor ook voor veel opschudding gezorgd, maar is vooral in het donker zeker leuk om te bezoeken. Het is gemakkelijk te bereiken met de metro en markeert de skyline van Barcelona voorgoed. Het is het op drie na hoogste gebouw van Barcelona en vooral in het donker is het een waar spectakel. De architect Jean Nouvel zou zelfs geïnspireerd zijn door Gaudà en de Montserrat-bergen die Barcelona omringen. De Gloriestoren bevindt zich in het 22e district van Barcelona – de ‘innovatieve hub’ van de metropool. Hier kun je ook de oude fabriekspanden oals Ca l’Aranyó en Can Ricart bezoeken, of het Forum.Â
Of je nu wilt bakken aan de Platja de Barceloneta, ballen met de spelers van FC Barcelona of de vele architectonische hoogstandjes van Antoni Gaudà wilt bezichtigen, deze stad aan de Middellandse Zee is een prachtige bestemming voor iedereen. Laten we maar snel een vliegticket boeken naar El Prat Airport en met de BCN Tourist Card de hele stad ontdekken. ‘Barna’ wacht op ons. A reveure, Barcelona!