We zijn natuurlijk al even een kijkje wezen nemen in de Spaanse autonomische regio Baskenland en zijn te weten gekomen dat de hele culturele regio van de Basken veel groter is dan die regiogrenzen. Het grootste restdeel ligt in Frankrijk, maar ook een deel van Navarra hoorde bij het voormalige gebied van de Basken. Tegenwoordig is de autonomische regio Navarra vooral bekend vanwege zijn stierengevechten in Pamplona en de droge woestijnlandschappen in het zuiden. We gaan in dit blog het veelzijdige en wilde Navarra bezoeken aan de hand van vier verschillende thema’s: cultuur, sport, gastronomie en natuur. Of je nu graag wilt skiën in de Pyreneeën of juist graag uit wilt drogen in de semi-woestijn van Bardenas Reales, Navarra heeft het allemaal.
Cultuurrijk Pamplona en het San Fermín Festival
Je reis door Navarra start waarschijnlijk in de hoofdstad van de Spaanse autonome gemeenschap Pamplona. Jaarlijks staat Pamplona vooral bekend als dé stad van het stierenrennen tijdens het festival van San Fermín. Dit festival vindt elk jaar plaats van 6 tot en met 14 juli. De maanden ervoor wordt er druk voorbereid op de feesten, dus een bezoek aan Pamplona in mei en juni is ook leuk voor de feestgangers onder ons. Maar juist tijdens het festival van San Fermín ontploft de stad met vreugde en feesten. Voordat de (opgefokte) stieren worden losgelaten door de straten van Pamplona hangt er een gespannen sfeer onder de bezoekers. Daarna kijkt iedereen vol spanning naar de rennende mannen in witte en rode kleding. De chupinazo is aangekomen en er rennen honderden mannen voor hun leven door de straten van Pamplona. Je kunt het stierenrennen het beste vanuit een balkon bekijken die op de route uitkijkt. Er zijn verschillende inwoners van de stad die een plekje aanbieden aan toeristen. Dat kun je het gemakkelijkste bij het toeristenkantoor van Pamplona navragen, want ze kunnen je gelijk een telefoonnummer geven van het balkon van je dromen. Chocoladechurros, een processie, carnavalfiguren en vuurwerk maken dit festival helemaal af. What a party in Pamplona.
Elke donderdagavond kun je in Pamplona heel goedkoop een aantal pintxos verorberen met een heerlijk wijntje. Deze deal staat bekend als juevintxo (jueves = donderdag; pinxto) en zorgt voor veel drukte in de straten en kroegen van Pamplona. Zeker als de zon op de bollen schijnt, is een avondje wijnen in de Navarraanse hoofdstad zeker niet niks.
Pamplona is een Romeinse stad die op de Camino de Santiago ligt. Hoewel Pamplona heel traditioneel oogt met zijn vele tradities rondom stierenvechten, is het een redelijk moderne stad. Pamploma is een stad omgeven door een groene muur, dus als je eventjes een frisse neus wilt halen, kun je gemakkelijk eventjes de natuur opzoeken. Er zijn vijf verschillende parken in de stad; Het Citadel en Taconera zijn twee parken met veel verschillende bouwwerken, verstopt tussen de wilderige bomen. Als je toch liever de romantiek wilt opzoeken, is het Media Luna de perfecte plek. Dit park is ontworpen in de vorm van een halve maan en heeft spectaculaire uitzichten over de rivier de Arga. Dat brengt ons naar de Arga River Park, waar je heerlijk kunt kanoën en eendjes kunt voeren. ook het Japans-gethematiseerde Yamaguchi is leuk om te bezoeken. Yamaguchi is een bestaande stad in Japan en wordt het tweelingbroertje van Pamplona genoemd.
Als je Pamplona eventjes beu bent, kun je het beste de wind richting het westen volgen naar de Bron van Urederra. Dit is een kraakheldere bron tegen de grens van Baskenland aan. Het lijkt net een sprookjesbos met de knalgroene bomen en het kalme, azuurblauwe water. Boven de vallei van de Bron van Urederra ligt het punt Mirador del Balcon de Pilatos. Deze waanzinnige kliffen steken statig uit boven de vallei. Je kunt hier adelaars spotten en een picknickje verorberen op de rand van de kliffen. Let wel op dat de adelaars je broodjes niet stelen én let op dat je niet van de kliffen valt. Het is in ieder geval dan wél een prachtige omgeving om tot overlijden te komen.
Natuurlijk pracht in de Spaanse Pyreneeën
De levendige stad Pamplona laten we even voor wat het is. De stieren staan op stal en we gaan het ruige berglandschap van de Pyreneeën verkennen. De grens met Frankrijk wordt gevormd door groene bossen en indrukwekkende bergtoppen. De Navarraanse Pyreneeën zijn heel goed bereikbaar en daardoor is het heel gemakkelijk om in Navarra bergsporten te doen zoals skiën, bergwandelen of bergklimmen.
Het gebied rondom de Pyreneeën huisvest het op één na grootste bos van Europa – het Selva de Irati. Helaas stonden de Duitsers weer op nummer één met hun Schwarzwald, maar ook in dit Spaanse bos zijn er genoeg beuken en sparren te vinden. Hier galopperen wilde paarden, béh-en (is dit een werkwoord?) kuddes schapen en groeien mokergrote bomen tot aan de blauwe hemel. Op sommige plekken in het bos heb je wel een 4×4 aandrijving nodig, maar dit is natuurlijk niet overal verplicht. De accommodaties in het bos zijn erg oubollig van binnen en van buiten, maar dat weerspiegelt de rust en stilte die het Selva de Irati zelf ook uitstraalt. De Baztanvallei telt eindeloze bossen, grotten, de Baztanrivier, oude paleizen en kloosters en gemoedelijke dorpjes. Natuurliefhebbers, rustzoekers en fanaten van outdoor sporten kunnen hier hun hartje luchten.
Ik zal de Spaanse Pyreneeën in een ander blog verder toelichten, want stiekem zijn de Navarraanse Pyreneeën maar een klein deel van de hele bergketen. Dat blijft ons geheimpje natuurlijk. De Spaanse autonome provincies Aragón en Catalonië hebben in dat opzicht meer spannende plekken om te bezoeken, dus in Navarra moeten we het even met de prachtige bossen en pittoreske steden doen. Dat brengt mij op de volgende bestemmingen;
Weelderige wijngaarden en pittoreske plaatsjes
Navarra ligt héél dichtbij dé Spaanse wijnprovincie La Rioja, maar ook in Navarra kun je heerlijk wijnen. De smaakt van de Navarraanse wijn komt ontzettend dicht in de buurt van de wijn uit de buurprovincie. Vooral in het midden van Navarra vindt de wijnproductie plaats en je kunt in de verschillende bodegas je wijnkennis opfrissen of je tong juist te orgasmeren met de perfecte Spaanse wijnen uit de streek.
En als je wijn zegt, is kaas ook een fijn woord om erbij te fantaseren. Tijdens je reis door het landschap van Navarra kom je veel bordjes met quesería tegen. Dit betekent kaasboerderij (queso = kaas) en met een blognaam als KAASkop Abroad moet ik dat wel degelijk even benoemen. Een quesería dat redelijk bekend is, is het quesería Arturo in Artaza. Hier maken ze overheerlijke schapenkaas en hebben zelfs hun eigen kaasmakerij. Je kunt ook eventjes met de schaapjes spelen en een kilo of twee als souvenir mee naar huis nemen. Toch wat anders dan de lokale kaasboer.
Er zijn in Navarra veel middeleeuwse dorpjes te ontdekken zoals het plekje Estella. Dit zijn vooral kleine, pittoreske dorpjes waar je even een heerlijke tussenstop kunt maken tijdens je reis door deze Spaanse autonome regio. Voornamelijk de heuvels rondom de dorpjes maken je bezoek aan Navarra weerzinswekkend. Waar je iets langer wilt stoppen is het stadje Olite. Dit stadje is ook ingeklemd tussen het berglandschap. Olite was ooit de hoofdstad van Navarra en huist een waar sprookjeskasteel. Voor maar liefst 3.75 EUR kun je het kasteel van Olite bezoeken.
Wilde woestijnen: Bardenas Reales
De Sahara is natuurlijk wel bekend bij iedereen, maar wist je dat we in Europa een eigen woestijn hebben? Je hoeft de EU dus niet uit om het woestijnlandschap te ontdekken. Het woestijngebied van Bardenas Realis is 42.000 hectare groot en het lijkt net alsof je over een andere planeet aan het rijden bent. Je hebt geen 4×4 wagen nodig om de Bardenas Reales te bezoeken, maar het is niet heel slim om je auto van tevoren grondig te hebben gewassen. Het is ontzettend stoffig en sommige stukken op de weg kunnen hier heel hobbelig zijn.
Het letterlijke hoogtepunt van de semi-droge woestijn is het Castilla de Tierra (kasteel van de aarde). Dit is een apart gevormde berg die hoog boven het woestijnlandschap uittorent. Het gebied lijkt op het Amerikaanse wilde westen door de geel en oranje gekleurde stenen en de gieren die boven je bolletje vliegen. Alsof je een film binnenrijdt op maar liefst 14 uur rijden vanaf Nederland.
Hopelijk heeft Navarra je ook net zo verrast als mij. Deze Spaanse autonome provincie is misschien wel het meest veelzijdig van al zijn broertjes en zusjes op het Iberisch schiereiland. Woestijnen, valleien, kastelen en prachtige dorpjes maken van Navarra een ultieme bestemming voor iemand die veel wil zien in korte tijd.
Benieuwd naar andere Spaanse bestemmingen? Check dan zeker de flamencoland-pagina uit op Kaaskop Abroad!