Menu Sluiten

Kaaskop in Antwerpen: De diamantstad aan de Schelde

In een koninkrijk hier niet ver vandaan – letterlijk binnen een uur vanuit Eindhoven – straalt de diamantstad Antwerpen de wereld in.

De stad is ook gemakkelijk te bereiken met de trein (via Breda of Roosendaal) of met de Flixbus. Het is zelfs vanuit Zeeland maar een halve dag zwemmen en je hoeft dan niet eens te parkeren! Door de grote haven van Antwerpen heeft de stad een rijke geschiedenis gekend: chocolade, diamanten en bier werden over de hele wereld verhandeld vanuit de Belgische stad. Tegenwoordig kenmerkt die rijkdom zich in de gouden Vlaamse frieten met een dikke klodder mayonaise, die ieders buikje doet laten rammelen. Lees je mee?

Rubensstad

In Antwerpen is het gemakkelijk verdwalen door de vele smalle straatjes gevuld met gezellige boetiekjes, restaurants en historische gebouwen. Toch weet je altijd de weg naar de Grote Markt terug te vinden waar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met haar 123 meter de stad uitsteekt. De kern van de diamantstad, waar schilder Rubens groot is geworden, is gevuld met ontzettend veel restaurantjes. Het Rubenshuis is leuk om te bezoeken als je toch in de buurt van de Grote Markt bent. Momenteel (februari 2020) staan zowel het stadshuis als de gotische kathedraal in de steigers, maar toch zijn de kiekjes die je wilt maken in de historische binnenstad insta-waardig.

Scheldestad

De binnenstad van Antwerpen ligt aan de oostelijke oever van de Schelde. Ik zou niet per se zeggen dat het een perfecte strandbestemming is, maar de invloed die de Antwerpse haven op de ontwikkeling van de stad heeft is erg sfeervol. Oude fabrieken worden omgetoverd tot hippe eettentjes of museums, zoals het Havenhuis of Felix Pakhuis. Waar het havengebied de historische binnenstad raakt, staat het MAS (Museum aan de Stroom). Dit museum heeft interessante exposities over de geschiedenis van Antwerpen, maar ook over Japanse technologiën.

Persoonlijk ben ik geen museum mens, maar het (gratis!) uitzicht op het panoramaterras is het bezoeken meer dan waard. Volg je de Schelde richting het zuiden, dan bots je tegen een schattig kasteeltje genaamd ‘t Steen. Probeer vanuit hier de geheime doorgang – de Vlaeykensgang – te vinden en verdwaal even tussen de historische panden van Antwerpen.

Chocoladestad

Het grootste chocolademuseum ter wereld heeft haar plek gevonden in Antwerpen. Tijdens het winkelen aan de belangrijkste winkelstraat (Meir) van de chocoladestad mag je jezelf natuurlijk een pauze gunnen met een heerlijke Belgische chocoladebom tussen de kiezen. Je mag er altijd extra meenemen voor mij! In het Diamantenmuseum (DIVA) kun je misschien wel een diamant van chocolade proeven… Het bezoeken waard! Als je uiteindelijk de Meir afloopt naar het prachtige Antwerpen Centraal Station stuit je op een van de mooiste stadsdierentuinen van Europa – Antwerpen Zoo.

Is Antwerpen alléén niet genoeg voor een weekend? Dan kun je altijd nog naar het pretpark Bobbejaanland in Lichtaard of een Liers vlaaike opsmikkelen in de Antwerpse stad Liers. In Weinegum (afslag 33 E34) kunnen shopaholics ook een hele dag vullen met de vele winkels die de shopping mall te bieden heeft. Ik heb er zelfs een Plopsa-winkel gespot, dus dat belooft veel goeds!

Ik heb honger gekregen van het schrijven! Ik beveel jullie aan een Antwerps Handje te eten en een Bolleke (bier, het liefst van het Antwerpse merk Konincks) te drinken bij jouw stadsbezoek aan Antwerpen. Sit back, relax and enjoy the diamont city.

Ben je benieuwd geworden naar andere Belgische bestemmingen, zoals Brussel, de Vlaamse kust of de Ardennen? Lees meer op de België-pagina!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *