Menu Sluiten

Kaaskop in Xi’an (China): Langs de zijderoute

China I Xi'an

China is een immens land met ontzettend veel miljoenensteden, zoals Peking, Shanghai, Guangzhou en Chongqing. Maar de Chinese beschaving kent haar oorsprong in een relatief onbekende stad: Xi’an. Xi’an was zelfs in de Tang-dynastie de grootste stad op aarde en is uitgegroeid tot een ontzettend interessante bestemming voor je volgende reis door Azië.

De zijderoute is een verzamelnaam voor een aantal routes waar specerijen, materialen en opium werden vervoerd tussen het Midden-Oosten en China, met Xi’an als belangrijk eindpunt. Naast de spullen die in China werden gebracht, zijn er ook veel moslims in Xi’an terechtgekomen. De Moslimwijk van Xi’an, in het toch wel boeddhistische China, is daarom heel speciaal. Om eerlijk te zijn had ikzelf een andere verwachting bij een ‘moslimwijk’, omdat in het Midden-Oosten, Maleisië en Pakistan de mensen er anders uitzien dan in China. De Arabische nachten van Aladdin kun je daarom beter meemaken op andere plekken dan Xi’an. Maar waarin de mosliminvloed wel degelijk tot uiting komt zijn de vele specerijen op straat en in de Grote Moskee binnen de stadsmuren.

Die bovengenoemde stadsmuren zijn een perfecte plek om met een tandem te fietsen. Vooral met een groep van bijna veertig pubers bijvoorbeeld. Tijdens de Chinareis in 2015 mochten we een uur lang over de stadsmuren van Xi’an wheelies trekken en racen tot we er bij neer vielen. Helaas was onze tandem kapot gegaan tijdens het fietsen, maar een vriendelijke Chinees wilde ons graag helpen mits we met hem op de foto zouden gaan. Dat deden we natuurlijk maar al te graag. Ik zal nog een keer een How to survive-Chinagids schrijven over hoe je om moet gaan met de enorme bekendheid die je te wachten staat als je voet zet in China, als westerse toerist zijnde. De stadsmuur biedt niet de mooie instawaardige foto’s over de hele stad, want de muur is maar tientallen meters hoog. Het is daarentegen wel veertien kilometer lang. Net iets langer dan de weg naar de plaatselijke supermarkt.  

Na de sportieve activiteit kun je je innerlijke rust opzoeken in het Tang Bo Art Museum of de Ganzenpagode. In de Ganzenpagode leren monniken je om in Chinese karakters je eigen naam te schrijven. Ik heb mijn kaligrafie nog op mijn kamer hangen, maar ik durf mijn hand er niet op te vergokken wat de precieze betekenis van mijn naam is. ‘Vredige vallei’ zou in ieder geval een compliment zijn, maar ik ben bang dat het iets is in de trant van ‘Sarcastische kletskop’. In de Pagoda of the Goose is het heerlijk om een rondje te lopen door de tuinen en een kijkje te nemen in de boeddhistische gebouwen. Helemaal zen!

Terrakapottaleger

Het ontzettend bekende Terracottaleger, die de eerste keizer van China Qin Shi Huangdi een laatste rustplaats biedt, is net buiten Xi’an gebouwd. De achtduizend individuele soldaten dienen de keizer te beschermen, maar dat gaat lastig als de grafgiften in grote getalen beschadigd zijn. China kent natuurlijk een dynamische geschiedenis, waardoor conservering van de soldaten niet zo netjes is gedaan als verwacht. Desalniettemin is het bezoeken van het “Terrakapotta” een aanrader. De immens grote hallen die over de verschillende grafvondsten zijn gebouwd zijn indrukwekkend.  

Verder kun je in de Vallei van de rivier Wei He een uitstapje maken naar Mount Huashan. Langs de kliffen van één van de meest gevaarlijke bergen in China kun je namelijk vrolijk op een één-meter-breed pad van het uitzicht genieten. Maar je kunt er ook net als ik voor kiezen om die spanning gewoon bij het tandemfietsen te zoeken.

Als afsluiter van je reis door Xi’an kun je altijd nog heerlijk eten aan de grote dinerhallen met ronde tafels. Ook al weet je niet wat je precies naar binnen werkt, het is en blijft verrukkelijk! Er zijn ook dinershows waar je naast de allerlekkerste dumplings een spectaculaire voorstelling kunt bekijken over de Chinese geschiedenis in de Tang-dynastie. Na een nachtje slapen kun je helemaal zen de bullettrein nemen richting Peking of Yichang (de Drieklovendam).

Geplaatst in Azië

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *