Menu Sluiten

Kaaskop door de Bredase Singels

En ik zeg: Hey hey hey
Ik heb een bootje in de haven
Als je down bent gaan we varen
Bel je vrienden dan gaan we samen
Dus ik zeg: hey ey ey
Ik heb wat drankjes in mijn koelbox
En ik heb bluetooth in m’n boombox
Super wavey zonder vloedgolf

We volgen de vrolijke beet van Antoon en Paul Sinha tijdens het lezen van dit blog. Hun nummer Bootje is een ontzettend lekkere vibe om mijn tijd in Breda mee af te sluiten. Want vandaag haal ik uiteindelijk mijn diploma van de Master of Science Leisure and Tourism Studies op! Laatst ben ik met mijn studievriendjes van deze master in de Bredase Singels gaan varen. Hoewel ik door de COVID-pandemie vrij weinig college heb gehad op de BUas, heb ik wel leuke vriendschappen in Breda en daarbuiten kunnen sluiten. En dan moet je natuurlijk eens over de singels van Breda hebben gevaren. En zo geschiedde.

Op maar 10 minuten lopen van het station Breda ligt het geweldige tentje BAAI, aan de singels. Hier kun je voor maar 95EUR een kek bootje huren voor vijf personen. Je hebt niet eens een vaarbewijs nodig om de boot te besturen. Zolang je maar niet te veel mensen en/of boten aanvaart, krijg je de borg ook nog eens terug. Ik ben trots op ons dat we niet eens kopje onder zijn geweest en alleen nat zijn geworden van gemorste wijn op de broek. In dit blog gaan we Breda verkennen vanuit de singels die de binnenstad omsingelen. Dus laten we eens beginnen met onder de Willem Alexanderbrug te varen en te beginnen aan onze vaartocht. Hier heb ik nog een prachtige foto van onszelf:

De gezelligheid spat ervan af! Kaaskop Abroad (2021).

Je vaart al vrij snel richting de Nieuwe Haven die vroeger in verbinding stond met de Mark. Vroeger was dit daarom een belangrijke plek voor de inwoners om te handelen. De Haven was toen weleens gedempt om als parkeerplaats te gebruiken, maar tegenwoordig is het een bruisende plek in de binnenstad aan het water aan het worden. Vanaf hier – en eigenlijk overal in de binnenstad – heb je al een prachtig zicht op de monumentale Grote Kerk. Het is het belangrijkste monument van de stad en met zijn 97 meter hoogte kun je ‘m altijd als herkenningspunt gebruiken terwijl je aan het winkelen of terrassen bent in de bruisende binnenstad. Want dat kun je als de beste in Breda. En het is fijn om niet zo snel te verdwalen.

Iets verder op de route van 7.5 kilometer varen we langs het KMA (Koninklijke Militaire Academie). Ik herinner me nog dat ik altijd knappe persoontjes in militaire uniformen door de stad zag lopen. Zwijmelend vroeg ik me af hoe dat kwam… Al snel bleek het duidelijk dat Breda een belangrijke plek is voor onze defensie. Kadetten worden hier opgeleid tot officier. Ook het Kasteel van Breda staat op het terrein en is sinds 1826 deel van het KMA. Op het ‘eiland’ kun je ook het Spanjaardsgat bezoeken. Vanuit hier wilden de Spanjaarden vroeger Breda binnendringen en zo de stad te veroveren. Het gat in de oude stadsmuren had echter een andere functie: Vers water binnen de stadsmuren krijgen.

Niet veel verder varen we langs Park Valkenberg. Dit was origineel de paleistuin van het Kasteel van Breda, maar tegenwoordig wordt het park gebruikt om te chillen. Ik ben er ook zeker een aantal keer dronken geworden, dus het heeft een hele andere maar leuke functie gekregen. Ik kom er daarom ook graag! Gelukkig hadden we genoeg bier en wijn aan boord, dus we hoefden niet aan te meren. Iets verderop licht de Penitentiaire Inrichting Boschpoort – oftewel De Koepel. Deze gevangenis is een belangrijk monument uit het jaar 1888. Tegenwoordig vinden er veel evenementen en spellen plaats, maar vroeger stond de gevangenis vooral in het teken van “De Drie van Breda”. Wel gaaf om te bezoeken!

We komen steeds dichter bij De Mark. Deze staat in verbinding met de singels en werd vroeger gebruikt als handelslijn naar België. Je mag vanaf de Frisobrug echter niet met een motorbootje verder varen, omdat het een natuurgebied is waar je een vergunning voor nodig hebt. Gelukkig is de wijk Boeimeer waar je doorheen vaart echt prachtig om te zien. Je kunt alvast een huisje uitkiezen voor je pensioen. Zo mooi aan het water. Verder kom je nog langs de Watertoren van 42 meter hoog en de Sint-Annakerk. Je moet ook zeker genieten van je drankje, de zon op je bolle bol en de prachtige gebouwen langs de singels van Breda. En vergeet niet een drankje achteraf te doen bij BAAI. Zo leuk daar!

Je kunt Breda verder nog meer verkennen over het water. En niet alleen per bootje, maar ook met de kano of SUP-board. Voor de onhandige mensen zoals ik is een bootje misschien wel het verstandigst. Het Markdal is een heerlijke plek ten zuiden van Breda om tot rust te komen. De beek De Mark stroomt door de weilanden richting België tussen de wilgen op de steile oevers, waar je ijsvogels en koetjes kunt spotten. Het is een heuse safari! Als je toch wat meer mensen tegen wilt komen, moet je zeker naar de Galderse Meren gaan. Dit gebied van recreatieplassen heeft een zandstrand met zwem-, duik- en surfmogelijkheden. Het is ontstaan doordat het zand werd afgegraven voor de aanleg van de A16/E13 naar Antwerpen en ten behoeve van de woningbouw in Breda-Noord. Er zijn zelfs toiletpotten, badkuipen en autowrakken in het water gedumpt, zodat het ook voor duikers leuk is om te bezoeken. Je kunt er ook open en bloot met je pielemuis flaneren, want er is zelfs een naaktstrand aanwezig. All-inclusive. Wel jammer dat je moet betalen voor het parkeren, dus je kunt het beste vanuit Breda een deelscooter nemen.

Het einde van mijn studie in Breda betekent zeker niet een einde aan de bezoekjes aan de stad. Mijn vrienden daar hebben ook nog aandacht van me nodig en ik ben nog lang niet op de stad uitgekeken. Benieuwd naar andere steden waar ik heb gestudeerd? Lees de blogs over Wageningen, Utrecht en Tarragona!

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *