Het Oktoberfest kent iedereen natuurlijk wel, althans de liefhebbers van een drankje en/of gezelligheid. Maar wat is het Oktoberfest precies? In het jaar 1810 vond in ieder geval het eerste Oktoberfest plaats, op het huwelijk van koning Louis I van Beieren. De bezoekers vonden het wel degelijk zó leuk, dat het Oktoberfest een traditie is geworden die nu, twee eeuwen na dato, is uitgegroeid tot ’s werelds grootste bierfestijn. München functioneert in de maanden september en oktober dan ook als bierhoofdstad van de wereld. Het festival in München bestaat dan ook uit 14 enorme tenten waar duizenden bezoekers terecht kunnen. Elke tent heeft zijn eigen karakter. Daarnaast zijn er ook veel verschillende attracties, arcade wagens en, natuurlijk, veel bier. Hoeveel liter kan jij op?
Als je als toerist het Oktoberfest bezoekt, waarderen de locals wel degelijk als je in een Dirndl (voor de dames) of Lederhosen (voor de heren) tevoorschijn komt. Dus huur of koop er eentje! Altijd leuk voor carnaval.
Je kunt binnen de tenten alleen bier (of eten en andere alcoholische versnaperingen) bestellen als je aan een tafel staat of zit. Dus zorg ervoor dat je een tafel hebt gereserveerd – wees daar vroeg mee! – of dat je wordt geadopteerd door andere feestgangers. Mijn ervaring in Stuttgart was dat je in liters bestelde. Bij binnenkomst kreeg je vijf consumpties, waarvan 1 consumptie = óf 1 L bier óf een bord met eten. Ik eindigde met vier liter bier in mijn maag en had op den duur dat bord met eten echt wel nodig. Mijn Duitse huisgenoot uit Valencia, die me had uitgenodigd om hem te bezoeken en mee te gaan naar de Wiesn in Stuttgart, besloot ook nog even met zijn Duitse vrienden in een achtbaan op de kermis te gaan. De uitkomst? Arme Tim moest aan het eind van de dag met een half-bewusteloze vriend in de trein terug naar huis, waar een van zijn vrienden zijn zusje belde om ons met de auto verder op te komen halen. Ik heb het verder nog heel gezellig gehad met Conni zijn zusje en ouders. We hebben hamburgers gebakken en de hele avond gezellig gekletst in hun mooie huis in Heilbronn. Maar Conni… die lag heerlijk op één oor! Wat een gastheer :P.
Enfin, het was gezellig. Eine Prosit! Eine Prosit! Gemüuuuutliiiiichkeittt!
München
We maken toch even een uitstapje van het bier, want ook de bierhoofdstad van de wereld is buiten de maanden september en oktober het waard om te bezoeken. Ik betrap mezelf vaak op het feit dat we München vrolijk voorbij rijden op weg naar de wintersport. En ik ben er ook een keertje op gevlogen en heb daar over moeten stappen op het Hauptbahnhof. Prachtig station, moet ik wel zeggen. Ik moet toch nog een keer terug om heel de stad te ontdekken, ben ik bang.
München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren (vandaar ook FC Bayern München) en de derde stad van onze oosterburen. De rivier de Isar split de stad in tweeën. Een stad vol met musea en een van de grootste stadsparken ter wereld. Mocht je ooit de weg kwijt zijn, zet Marienplatz als favoriet op je Google Maps, want dit vormt het hart van de oude binnenstad. Hier staan ook het Neues Rathaus, Altes Rathaus en de Peterskirche. Het paleis Residenz ligt iets verderop en dit is een van de grootste paleizen in Europa. Altijd mooi om eventjes een rondje doorheen te lopen, niet waar? Met of zonder die vijf liter bier op.
Het doet me trouwens heel veel pijn om dit blog te schrijven, want ik heb met mijn broertje en mama een weddenschap om geen bier te drinken tot het einde van de maand. Momenteel is het net na het middaguur, dus mijn lever is weer aandacht aan het zoeken. Maar ik kan dit! Niet drinken, maar schrijven over drank. Dat heb ik laatst nog bij de AA geleerd. Het Hofbräuhaus is de beroemdste bierhal van Duitsland. Naast ‘cultuur’ (lees: bier) brengt deze plek nog een andere sfeer met zich mee: Hitler heeft hier zijn eerste speech gegeven aan de Nazipartij in de Festival Room.
München heeft verder nog een belangrijke rol gespeeld tijdens de Olympische Spelen in 1972, georganiseerd om het ‘post-oorlog München’ te laten zien aan de wereld. Maar in het zwarte september is een aanslag gepleegd op alle Israëlische atleten door de Palesteinen. Daarnaast is de Olympische Berg, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de hele stad, gebouwd van puin uit de tweede wereldoorlog. Een plek vol historie dus! Ik vind het echter wel mooi, ook uit planologisch oogpunt, dat het stadion tot op de dag van vandaag wordt gebruikt voor festiviteiten en recreatie. In de tv-toren, Olympiaturm, heb je een nóg mooier uitzicht op 190 meter hoog. Op een heldere dag kun je zelfs naar de wintersporters zwaaien in de Alpen.
München is de zonnigste stad van heel Duitsland. Dus vooral in de zomer is het hier heerlijk vertoeven. In september en oktober is de stad rijkelijk aan het bier en in de winterperiode kun je, op weg naar je wintersport, altijd nog even een korte tussenstop maken in deze prachtige, Beierse stad. München kunnen we bestempelen als all-season destination. Dat heb ik nu even ter plekke bedacht.
Voor de Netflix-liefhebbers onder ons. Er staat nu een hele gave (Duitse) serie, genaamd “Oktoberfest“, op Netflix. Het kijken waard. Ik ga vanavond ook nog even bingewatchen. Mocht je nog filmpjes willen zien van mijn ervaring tijdens de Wiesn in Stuttgart, schroom niet om me een berichtje te sturen. Prosit!