Menu Sluiten

Kaaskop in de kleinste metropool ter wereld: Frankfurt am Main (Hessen)

Om eerlijk te zijn, dacht ik 23 jaar lang dat Frankfurt de grootste stad van Duitsland was met haar grote zakendistrict, wolkenkrabbers om u tegen te zeggen en natuurlijk als vier-na-grootste vliegveld van Europa. Waar de stad voor mij stereotyperend groot aanvoelde als metropool, is de stad juist veel kleiner dan ik dacht. We gaan eens even kijken wat er allemaal te beleven valt in de financiële hoofdstad van Europa en waarom deze stad toch zoveel grootsheid uitstraalt.

Frankfurt am Main heeft ongeveer 700.000 inwoners en is de vijfde stad van Duitsland. De stad ligt aan de rivier de Main die uiteindelijk in de Rijn stroomt, waardoor je overal langs de Main heerlijk kunt wandelen of chillen in de zomerzon. De stad ligt in de Duitse deelstaat Hessen. Het is echter niet de hoofdstad van de deelstaat. Dat is namelijk het stadje Wiesbaden. Daar maken we straks, natuurlijk, een uitstapje naar. Laten we eerst even kijken wat de thuishaven van het Duitse Lufthansa te bieden heeft aan ons als kaaskoppen.

Frankfurt am Main

Als je op het centrale punt van de stad staat, het Römerbergplatz, besef je je niet dat je in het financiële hart van de EU ligt. Even verderop is namelijk de Europese Centrale Bank gevestigd, het hoofdkwartier van onze geliefde euro. Het Römerbergplatz is in de Tweede Wereldoorlog compleet gebombardeerd, maar is niet lang daarna uit de grond heropgebouwd. De gebouwen rondom het plein lijken nog steeds een historische waarde te hebben en ze zien er über-cute uit. Écht Duits, zeg maar.

Het prachtige Römersplatz in Frankfurt am Main. Al zin in een Frankfurter Worst? Kaaskop Abroad (2020).

Wat nog meer écht Duits is, zijn de Frankfurter Wörstl. Altijd als we op de piste staan in Westendorf willen mijn ski-vriendjes een Frankfurter Wurst bestellen. Zelf ben ik er totaal geen fan van, en al helemaal niet als er ook een curry-worst bij wordt besteld. – Heel ironisch trouwens dat ik geen worsten lust. – Maar de Frankfurter Worst is wel degelijk iets waar de Frankfurtenaren trots op zijn. Het is een (voor velen) heerlijk varkensvleesje, ingepakt in een dun laagje schapendarm. Met een portie frietjes en Apple cider, dat eveneens ook lokaal wordt gebrouwen, kun je dit worstje heerlijk verorberen op vele plekken in de stad. Wist je ook dat de Amerikanen er zó van konden genieten, dat ze het mee hebben genomen naar de Verenigde Staten? Een hotdog noemen ze dat. Ik heb er ooit wel van gehoord.

Van eten krijg ik altijd honger. Het is een soort vicieuze cirkel die nooit ophoudt. Dus een wijntje staat dan wel goed op zijn plaats. In Frankfurt en andere plekken in het zuidelijke deel van Hessen zijn een aantal wijngaarden. Hier worden Riesling wijnen geproduceerd. Op het hoogste punt van de Manhattan van Europa, op de Lorberg, wordt daar ook een wijntje geproduceerd. Dus terwijl je van het uitzicht op de Hessense pracht en praal kunt genieten, bestel je er maar mooi een Riesling-wijntje bij.

* Even een intermezzo. Mijn creatieve brein heeft nu ineens dit bedacht: “Mainhattan”. Kan ik hier copyright op krijgen? En we gaan weer verder. *

’s Zomers kun je in Frankfurt ook genieten op een van de daken van de stad. Op de parkeerplaats van een dak in het Bankenviertel is het City beach gebouwd. Mét echte palmbomen. Wat zal dit een raar gezicht hebben in de wintersneeuw. Tot aan een uur of drie is dit stads’strand’ gratis te bezoeken en daarna kost het maar vijf euro. Die kun je misschien wel halen bij de Europese Centrale Bank? Ligt toch op een steenworp afstand.

Uiteindelijk is Frankfurt zeker een bezoek waard. Ik weet niet zeker of de stad net zo betoverend is als andere Duitse steden als Keulen en Dresden, maar het heeft in ieder geval iets unieks. En het is gemakkelijk te combineren met andere bestemmingen in de deelstaat Hessen, waar ik zo op verder borduur, of tijdens je vertrek vanaf Flughafen Frankfurt am Main.

We sluiten Frankfurt voor wat het is met een gouden tip van Tim: Kijk vooraf of er beurzen of expo’s worden georganiseerd in de stad. Frankfurt is een soort beurshoofdstad van de wereld, dus het kan dan heel druk zijn. Jouw droomhotel aan de Römerbergplatz is dan waarschijnlijk wel volgeboekt. En ontdek de U-Bahnstations, want deze zijn heuse kunstwerken!

Wiesbaden, Rheingau en Darmstadt

Om de hoek van Frankfurt am Main liggen tal van leuke andere bestemmingen. Wiesbaden ken ik vooral van het voorbij rijden naar Oostenrijk, dus daar gaan we maar eventjes mee beginnen. Het is desalniettemin de hoofdstad van de deelstaat Hessen. En ik maar denken dat Frankfurt dat was. De stad staat vooral bekend om haar luxe en weelde en het is een chique badplaats aan de Rijn. Je kunt hier dus heerlijk winkelen, maar dus ook lekker chillen in de vele warmwaterbronnen en kuuroorden in het centrum of bij de hotels in de stad. Geen wonder dat de stad ‘weidebaden’ wordt genoemd.

Direct ten westen van Wiesbaden ligt het Rheingau-gebied. Deze 3000 hectare behoort tot een van Duitslands bekendste wijngaarden. De Rijn stroomt hier van zuid naar noord op de rechteroever van de Rheingau uit. De hoge kwaliteit van de wijnen hebben te maken met de zuidelijke ligging van de hellingen. De oude kastelen en kloosters maken van dit gebied een prachtig cultuurlandschap. Je kunt een mooie route fietsen of met de auto berijden door dit gebied: De Rieslingroute, afgeleid van het Duits wijntje, loopt tussen Eltville en Lorchhausen. Tachtig procent van de wijnen uit dit gebied is gemaakt van de Riesling, dus het is een sociale verplichting om eens een flesje mee te nemen en af te leveren op mijn adres. Alvast bedankt! Uiteindelijk kun je aan de voet van de Germania van een prachtig uitzicht genieten over het Midden-Rijndal (UNESCO werelderfgoed). Een stoeltjeslift brengt je naar boven, maar een wandeling is ook aantrekkelijk. Met wijn op wandel je misschien wel iets minder snel dan wanneer je sober bent.

De prachtige wijngaarden van Rheingau met de rivier de Rijn op de achtergrond.

Iets zuidelijker in de deelstaat Hessen ligt de stad Darmstadt. Hier studeert een vriendje van mij aan de universiteit. En ja, het is dezelfde jongen die tijdens de Wiesn in Stuttgart iets te diep in het glaasje had gekeken. Die arme Conni toch, helemaal in het Nederlands belachelijk gemaakt. De stad werd in 1997 bekroond met de status van “Stad van Wetenschappen”. Door de vele onderzoeksinstellingen trekt de stad ook veel bedrijven aan, voornamelijk op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Het is naast een wetenschapsstad ook een cultuurstad, geconcentreerd op de Mathildenhöhe.

Kassel

De grootsheid van Frankfurt am Main schetst een groot contrast met de kleinheid van het schattige Kassel. In het noorden van de deelstaat Hessen ligt dit plaatsje. Voor mij is dit plekje helemaal onbekend, maar dat maakt het des te spannender om dit op mijn bucketlist te praten. Het stadje heeft ongeveer 200.000 inwoners, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier ruim tachtig procent van de huizen vernietigd. De stad is het economisch zwaartepunt van de noordelijke regio van Hessen, omdat er vrijwel geen andere stedelijke gebieden zijn hier. Er is geen historisch centrum, want bombardement, maar het heeft wel een aantal andere praaltjes.

In het bergpark Wilhelmshöhe vind je honderden geïmporteerde bomen en een aantal monumenten. Op 530 meter hoogte staat het Monument van Hercules waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Vanaf dit monument wordt er dagelijks meer dan 300.000 liter water ingezet om prachtige watervallen te creëren. Vanuit de Teufelsbrücke zie je het (artificiale) water naar beneden kleterren, dat vervolgens in de 50 meter hoge Wilhelmshöhe fontein in de vijver voor het Slot Wilhelmshöhe stroomt. Dit slot is in 1786 gebouwd in opdracht van – je raadt het bijna niet – de heer Wilhelm de Vierde en staat in één lijn met het Hercules Monument.

De waterval die eens per dag naar beneden stormt. Wilhelm de Vierde heeft wel iets moois laten bouwen.

Daarnaast heb je in de buurt van Kassel het Kasteel Löwenburg. Het kasteel is gebouwd in 1801 en werd toen gebruikt als een paleis. De barokstijl en zijn kitscherigheid twinkelen op het netvlies bij je bezoek aan de binnenkant van dit kasteel. Het kasteel ligt prachtig op de groene heuvels in de regio en de grijs-bruine tegels van Löwenburg staan daar mee in mooi contrast. Om in de sprookjesachtige sfeer te blijven, springen we even naar de Gebroeders Grimm. Deze mannen hebben een groot deel van hun leven in Kassel gewoond en dat wordt ook wel degelijk benadrukt in GRIMMWELT. Hier wordt alles over de Gebrouders verteld en hun verhalen, zoals Assepoester, Rapunzel en Doornroosje, uitgebeeld. Het ligt ook nog aan de voet van de Wilhelmshöhe, dus dat is helemaal perfect om te combineren!

Het centrum van Kassel zelf is niet heel bijzonder, maar je kunt er ontzettend goedkoop eten en drinken.

Frankfurt am Main heeft mij toch weer doen verbazen. Ik vond het vliegveld zelf al groots en indrukwekkend, maar ook de stad heeft me doen laten beseffen dat de Duitsers de Amerikanen van Europa zijn. Iets wat in omvang helemaal niet groot is, heeft toch zo een grote impact op de Duitse -en Europese economie. Daarnaast liggen de leuke steden van Trier en Bonn om de hoek en ben je in no-time bij het natuurlijke, sprookjesachtige Kassel. En mocht je het nu echt heel naar vinden, vliegt Lufthansa je naar alle plekken op de wereld vanaf Fluchthafen Frankfurt Am Main. Snack je dan wel even een Frankfurter Worst naar binnen voor je vlucht? Je bent er dan toch!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *