Menu Sluiten

Kaaskop in Canada: De Franstalige provincie Québec

Lekker zonnen aan de Cote d’Azur, een bezoekje aan de stad van de liefde of een sportieve wintersportvakantie in de Franse Alpen: Frankrijk is een bestemming die door veel Nederlanders wordt geliefd en bezocht. Echter, niet door mij. In mijn ogen is Frankrijk een land dat erg veel te bieden heeft en oprecht heel mooi is om door te reizen, maar het totale plaatje past niet geheel bij mij. Daarom gaan we in deze post naar het Franse deel van Canada, genaamd Quebec. Misschien heb ik hier wel wat meer affiniteit met de Franse variant van Canada? (Neem dit stukje tekst maar met een klein korreltje zout).

De Canadese provincie Quebec hebben mijn familie en ik bezocht als onderdeel van een rondreis door Noordoost-Amerika. Vanuit de staat New Hampshire (VS) reden we de grens over met een huurauto naar de stad Montréal en overnachtten we ook in het prachtige hotel Estérel aan een meer. Hierna vervolgden we onze reis richting Ottawa, Algonquin Provincial Park, Niagara Falls en weer terug naar de Verenigde Staten. We focussen ons vandaag echter op het Franse deel van Canada. Deel uitmakend van onze rondreis heeft de provincie Quebec mij al gefascineerd, laat staan een complete reis door het prachtige Frans-Canadese landschap alleen.  

Montreal

Montréal is de tweede stad van Canada – Toronto heeft de meeste inwoners – maar voelt niet groot. De Canadian city with a French soul heeft haar naam te danken aan de Mont Réal (Mount Royal) die boven de stad uit steekt. De berg is (gelukkig) niet zo hoog, dus het is aan te bevelen om haar te beklimmen. Een panorama-uitzicht en een droge mond tot gevolg. Vanuit de uitkijkpunten op Mont Réal zie je de Saint-Laurence rivier stromen rondom het Ile de Montréal, waar het amusementpark La Ronde en de Biosphere te vinden zijn. Mocht je niet de hele dag willen winkelen in de Franse boutiques of genieten van de architectuur, dan kun je altijd nog een rondje gillen in de vele achtbanen.

Montréal heeft een aantal bezienswaardigheden die niet te missen zijn, zoals haar eigen Notre Dame, duizenden Bell Towers en de Port-Vieux. In de Canadese stad worden jaarlijks meer dan honderd festivals georganiseerd, dus hopelijk bezoek je de stad op de juiste tijd! Wij konden in ieder geval genieten van een yoga festival waar honderden personen tegelijkertijd op een matje hun lichaam aan het rekken waren.

Quebec City

In onze reis hebben we Quebec-Stad niet bezocht. Maar stel je voor: je valt in de Saint-Lawrence Rivier in Montréal en laat je gedurende een paar dagen meevoeren door de stroming van de rivier, dan kom je uiteindelijk terecht in de pittoreske hoofdstad van de Canadese provincie Quebec. Je kunt ook de Highway nemen naar de stad; scheelt je een natte onderbroek. Quebec ligt iets noordelijker dan Montréal en dat voel je ook aan de sterkere wind. Daarnaast voelt Quebec-Stad nóg Europeser aan dan Montréal door haar hoogteverschillen en karakteristiekere Franse boulangeries, boutiques en andere typische Franse woordjes. Iets wat je MOET proberen – naast een heerlijk croissantje bij het ontbijt – is poutine. Poutine bestaat uit frietjes bedekt met kaas en geweekt in jus. Er zijn meerdere varianten: er kan bijvoorbeeld ook vlees overheen gestrooid worden of iets anders. Maar let op: laat het niet te veel lijken op een kapsalon, tenzij je de poutine nuttigt na een heerlijk avondje stappen. We’re in the mood for some food.

Quebec-Stad met zicht op de rivier (Kaaskop Abroad, 2015)

Mocht je geen tijd hebben gehad om de Niagara Falls te bezoeken, dan kun je aan de rand van de stad nog eventjes zijn kleine broertje bezichtigen: de Montmerency Falls zijn wel veel kleiner dan de Niagara Falls met zijn 84 meter, maar niet minder indrukwekkend! Als hoofdstad van de Canadese provincie heeft Quebec-Stad een imposant provinciehuis. In de zomer kun je de changing of the guards meermaals per dag meemaken. De Canadese wacht mag natuurlijk niet om zijn eigen uniform met hoge hoed lachen, maar jij als toerist kan best eventjes giechelbipsen over hun outfits. Sluit de dag af aan de Grand Boulevard waar je de warme zomerbries – of arctische winterbries – over je heen voelt waaien.

Weg van de steden: Natuur in Quebéc

De provincie Quebec telt maarliefst iets meer dan acht miljoen inwoners op een oppervlakte die vele malen groter is dan Nederland. Als je na het bezoeken van de Canadese steden – die al relatief relaxed aanvoelen – de Frans-Canadese wildernis wilt opzoeken, dan zijn er tal van opties! Zelf verbleven we in het Estérel Resort midden in het gebergte van de Laurentiden. Dit gebergte is afgeleid van de Sint-Laurens (rivier) die op zijn beurt is vernoemd naar de heilige Laurens. Het hotel ligt aan drie bevaarbare meertjes, omringt door het bosrijke heuvellandschap van de Laurentiden. Je kunt hier helemaal tot rust komen! Of niet. Dan ga je gezellig kayaken en in het koude water plonsen, omdat je iets te incapabel bent. Het resort ligt op iets meer dan een uur rijden van Montréal, dus ideaal voor een korte stop op je rondreis door Canada en/of de Verenigde Staten. Er zijn natuurlijk meerdere plekken in dit gebergte om te bezoeken, zoals het ski -en watersportresort Mont Tremblant.

Mocht je heel erg geïnteresseerd zijn in de Saint-Lawrence rivier, dan is de optie om zijn stroming te volgen aanwezig. Quebec is namelijk ontzettend groot en de grotere steden die hier zijn aanbevolen maken maar een miniscuul deel uit van de hele provincie. De Saint-Lawrence mondt iets verder uit in de Saint-Lawrencebaai in de Atlantische Oceaan. Rondom deze baai zijn een tal van nationaal parken te vinden die het bezoeken waar zijn. Het Gaspesie National Park is een park ten zuiden van de baai waar grote oppervlakten aan naaldbossen en toendragebieden het landschap vormgeven. Hier kun je een bezoek brengen aan de vele kleine kustdorpjes. Maar let op! Kijk uit voor de rendieren. Rijdt op de terugweg langs de Pot a l’Eau de Vie Lighthouse, gelegen op een smal eilandje midden op de Saint-Lawrence. Of zwem nog even in de helderblauwe baaien van het Farillon National Park.

Tot nu heb ik nog niet eens een kwart van de provincie omschreven, want Quebec is zo groot. In het noorden ontmoet het vasteland de Arctische Oceaan, waar de inheemse bevolking de macht heeft. Ook de (Engelstalige) provincies van Newfoundland & Labrador en Nova Scotia liggen op een grote afstand van Montréal en Quebec-Stad, terwijl de Canadese provincie Ontario en de Amerikaanse staten Maine, Vermont en New Hampshire iets dichterbij liggen. Je rondreis door de Frans-Canadese provincie is hierdoor gemakkelijk te combineren met andere gebieden in de VS en Canada. Maar een rondreis door enkel en alleen Quebec dient meer dan genoeg te zijn. Dit stukje Frankrijk in Noord-Amerika heeft indruk op me gemaakt en ik kijk er naar uit om haar ooit weer te bezoeken.

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *