Menu Sluiten

Kaaskop in Tallinn: Op uitstapje naar Estland

Helsinki is bij uitstek één van mijn favoriete steden op de wereld. Er is zoveel te zien en te doen in de Finse hoofdstad. Toch gaan veel Finnen uit Helsinki en het naburige Espoo vaak met de veerboot naar Tallinn in Estland. Voor studies, voor werk of simpelweg omdat de alcohol in Estland veel minder duur is. In dit blog gaan we vanuit Helsinki een uitstapje maken naar de Estse hoofdstad. Lees je mee?

Tallinn in een notendop

Tallinn ligt net als Helsinki aan de Finse Golf, maar dan aan de zuidkant. Er varen veel ferry’s tussen Helsinki en Tallinn. Die overtocht duurt maar twee uur en je hoeft je nooit te vervelen. Er zijn namelijk genoeg winkels en restaurants op de ferry’s aanwezig. Je komt met de boot aan in de haven van Tallinn en kunt gemakkelijk richting de historische binnenstad lopen (15 minuten).

Als je Finland een aparte keer wilt bezoeken, kun je via Amsterdam, Brussel of Frankfurt direct richting Tallinn Airport vliegen met Air Baltic of Lufthansa. Mocht je weinig bagage mee hebben, kun je zelfs vanuit dit vliegveld richting de stad lopen. Alles ligt dicht bij elkaar in Tallinn!

Genoeg over hoe je naar de Baltische staat kunt komen. Let’s talk seasons. Je kunt Estland in principe het hele jaar door met plezier bezoeken, maar om de koude winters te vermijden is het seizoen van mei tot september het fijnst voor de vitamine-D consumptie. Toch is Tallinn in de maand december ook zeker het bezoeken waard, omdat het dan in een kerstparadijsje wordt omgedoopt. Leuke combinatie met een bezoek aan de kerstman in het Finse Rovaniemi!

Waar Tallinn, en eigenlijk heel Estland, bekend om staat, is de techniek. Er is letterlijk overal internet, want Estland is het eerste land ter wereld dat van “het hebben van toegang tot internet” een mensenrecht heeft gemaakt. Daarnaast zijn er overal wel oplaadpalen voor elektrische auto’s te vinden in heel het land. Als je die een hebt, mag je je auto ook altijd gratis parkeren. Wist je ook dat Skype een Estse uitvinding is?

Tallinn is gesticht in de negende eeuw en heeft daardoor een compleet historisch centrum. Dit historisch centrum lijkt op een waar sprookje, omdat de klinkerstraatjes je zo over de Toompea-berg loodsen. Bezoek zeker de Belt of Green Parks die de oude stadsmuren van Tallinn volgt, of neem een kijkje in Olav’s Tower. Op het Stadhuisplein van Tallinn kun je gemakkelijk je weg vervolgen richting de schattige straatjes en de gezellige cafeetjes. Neem er je voordeel mee dat hier de alcohol lekker goedkoop is, in tegenstelling tot Finland.

Niet alle 442.000 inwoners wonen in het hogere gedeelte van Tallinn, dus het is ook leuk om het oostelijke deel van de stad te verkennen. Hier staan voornamelijk gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw. Toen Estland in 1991 van de Sovjet-Unie onafhankelijk werd, bouwden ze in dit stadsdeel veel nieuwe moderne gebouwen.

Het land is sindsdien een hele mooie ontwikkeling aan het maken op het gebied van technologie en creativiteit. Dat kun je vooral zien in de Creative City of Telliskivi. Dit is een soort Estse versie van Strijp-S (Eindhoven) en is gebouwd in het oudere industriële gedeelte van Tallinn. Hier hebben zich veel start-ups en alternatieve winkels en restaurants gevestigd. Er worden ook veel leuke events georganiseerd en in de Sveta bar kun je elk weekend een leuk feestje meemaken.

Kadriorg is een leuke wijk die ik je zeker aanraad om te bezoeken om nog even na te genieten van je ontdekking van Tallinn.

Buiten Talinn: Estland op zijn best

Mocht je toch meer interesse krijgen in Estland, dan raad ik je aan om op zeker buiten de hoofdstad Tallinn te koekeloeren. Het land heeft prachtige stranden, zoals het Kauksi Beach of Pikakari Beach. Daarnaast zijn er twee enorme meren, waarvan één het Peipusmeer, op de grens met Rusland waar je heerlijk kunt watersporten.

Estland bestaat voor veertig procent uit bosrijke gebieden, dus ook een bezoek aan de natuurparken van Estland is zeker de moeite waard. In het Lahemaa National Park wandel je tussen de dennenbossen en langs lijmsteenkliffen, terwijl je een aantal gigantische landhuizen tegenkomt die van de Baltische Germanen waren. Bezoek in dit park ook zeker de Jagala Falls en sta oog in oog met lynxen of beren. Pas wel op! Ze bijten als je niet lief tegen ze bent.

Tartu is de tweede stad van Estland en zit vol met studenten. Dit is de perfecte plek om je rondreis door Estland te eindigen of juist als tussenstop om verder de Baltische staten Litouwen en Letland te ontdekken.

Tallinn en de rest van Estland lijken mij in ieder geval één van de onontdekte Europese parels die ik zelf heel graag verder wil ontdekken. Het is de perfecte plek waar je de Oost-Europese charmes kunt combineren met de culturen van het ‘verre noorden’ van Europa. Wanneer ben jij van plan om te vertrekken?

Mocht je hulp nodig hebben met het uitstippelen van je rondreis door Estland of de rest van de Baltische staten, hit me up!

 

Geplaatst in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *