Menu Sluiten

Kaaskop in Helsinki: Op verkenning langs de Finse zuidkust

Onze kaaskop beland vandaag weer in één van de peculairste, maar mooiste landen die Europa kent: Finland. Eerder schreef ik een blog over het Finse Lakeland, waar ik een week lang bij mijn hostfamilie ben gebleven en heb geskiet en de Finse sauna’s ervoer. Ik ben stiekem toch een beetje nieuwsgierig geworden naar de rest van Finland. In andere blogs ga ik de kust van Finland ontdekken die je op deze pagina allemaal terug kunt vinden: Finland. Maar met een ontiegelijk lange kustlijn en de 180.000 eilanden is dit wel een hele grote opdracht om in één blog te plaatsen. Dus dat zette me aan het denken… Ik deel de Finse kust in twee: De Finse westkust, die strekt van de Zweedse grens tot aan het Finse Rauma, en de Finse zuidkust. Met laatstgenoemde deel gaan we dit avontuur beginnen. Lees je mee?

De Finse zuidkust huisvest de hoofdstad Helsinki, maar ook de voormalige Finse hoofdstad Turku. De Finse regio’s van Kymen-laakso (Kuovola) en Uusimaa (Helsinki) zullen we in dit blog bezoeken. En het leukste aan deze kustlijn is dat je op elk punt naar de overburen in Estland kunt zwaaien. Misschien zwaaien ze wel terug? En anders moet je maar heel hard over de Baltische Zee heen schreeuwen. Zullen de Finnen, die tochwat ingetogen zijn, waarschijnlijk wel waarderen.

De zuidelijke kustlijn kenmerkt zich door allemaal karakteristieke kleine dorpjes. Door de overheersingen van Zweden en Rusland – maar dan de vroegere varianten van deze landen natuurlijk – is er altijd al een strijd geweest om de strategische havendorpjes aan deze zuidkust. Dat resulteert echter wel in prachtige kastelen en forten die je kunt bezoeken gedurende je reis door dit gebied.

Daarnaast zijn veel van de Finse eilanden – 180.000 stuks – gelegen aan de zuidelijke kust van Finland. Hier zijn ontzettend veel mogelijkheden om een yacht te huren (of te kopen als je een rijke tatta bent), paddelen of zwemmen. De temperatuur van de Baltische Zee ligt natuurlijk wel iets onder die van de Middelandse Zee. Denk dus vooral aan de sauna die op je te wachten staat na de duik. De grootste tip die ik kan geven voor je bezoek aan Finland is dat je moet kijken naar de seizoenen. Toen ik met mijn klas in Helsinki rondstruinde, zag ik genoeg boten die geen kant meer op konden; Een groot deel van de Baltische Zee bevriest ’s winters en lang niet alle plekken zijn met de ijsbreker bezocht, zoals ze ook niet altijd met de wegen doen. Strooien zoals in Nederland is daar natuurlijk niet nodig. Gewoon normaal leren rijden, zoals een echte fin!

Helsinki

De meeste toeristen die Finland bezoeken, komen binnen via het vliegveld van Helsinki. Op z’on drie uur vliegen, is de Finse hoofdstad gemakkelijk te bereiken vanaf Schiphol. Je staat binnen 30 minuten in ieder geval midden in het centrum van Helsinki! Maar het is ook zeker wel te bereizen vanuit Sint-Petersburg (Rusland), Talinn (Estland) of Stockholm (Zweden). Het ritme van de stad is ‘laid-back’, de alchol echter wel duur.

Finland is natuurlijk helemaal niet dichtbevolkt. De meeste toeristen die Finland daarom ook aan doen, vinden Helsinki dus ook meer dorps aanvoelen dan een stad. Maar voor Finse begrippen is Helsinki een metropool. Een vijfde van de Finnen, in totaal zo’n 1.5 miljoen mensen, woont in de Finse hoofdstad en haar omgeving. Met de meest noordelijkste liggende metro, 300 eilanden en tien publieke sauna’s heeft Helsinki heel wat te bieden aan de gemiddelde bezoeker. Waar ikzelf heel blij van word, is dat je overal in de stad binnen handbereik de natuur kunt instappen. De hoofdstad ligt niks voor niks aan de Helsinki-archipelago.

Helsinki zelf is modern en een pocket-versie van de gemiddelde Europese hoofdstad. Direct aan de zee kun je altijd wel een aantal mooie boten voorbij zien varen en je kunt overal terecht voor de mooiste merken. In Finland (en Scandinavië) draagt iedereen in ieder geval modernere kleding dan in de rest van Europa. Finnen drinken daarnaast ontiegelijk veel koffie. Vaak wel drie tot vier mokken per dag. Tijdens de vele online lessen van mijn studie kom ik niet eens zelfs tot zoveel koffie op een dag. Er zijn veel gezellige koffietentjes in de hoofdstad, zoals het Mood Coffee Roastery in Ullanlinna.

Voor de kunstliefhebber zijn er tal van museums, zoals het Kiasma, HAM (Helsinki Art Museum) en het National Museum of Finland. Sta je toch liever te stuiteren op muziek? Dan is een bezoekje aan het Helsinki Music Center, het Lux Helsinki (licht) festival of We Jazz heel verrijkend. Waar ik de meeste indruk van kreeg, was echter een kathedraal. De ‘rock church’, ofwel het gemakkelijkere woord Temppeliaukio, is een kathedraal die is uitgekorven in een natuurlijk gesteente. Hier worden ook concerten gehouden, omdat de akoestiek hier gewoon fenomenaal is.

Shoppen kun je op de drukkere straten van Esplanadi, Aleksanterinkatu en Mannerheimintie. De gebouwen rondom dit deel van de stad zijn hoog en hebben een prachtige bouwstijl. Je ziet Russische invloeden, terwijl je een leuk jurkje bij de Zara kan kopen.

Na een lange dag sluit je je bezoek gewoon heerlijk af met een wandeling aan het water. Je kunt ’s avonds heerlijk uitgaan of bij een michelin-restaurant eten. Helsinki is het perfecte beginpunt van je reis langs de zuidelijke kust van Finland (of voor de andere delen, natuurlijk).

Uusimaa-regio

Vanuit Helsinki kun je talloze ferry’s nemen naar een van de eilanden aan de Finse zuidkust, zoals Lonna, Vallisaari of het Suomenlinna Unesco World Heritage Site. Deze boottochten duren maar tien tot twintig minuten, dus passen ideaal in je stedentrip in Helsinki. Maar wil je toch iets verder weg? Dan zijn er natuurlijk veel meer bestemmingen binnen Uusimaa, de regio waar Helsinki onder valt.

Porvoo is een van de meest charmante Finse dorpjes in de regio. Dit stadje wordt gekenmerkt door de rode huisjes aan het water. Hoewel dit geen kustplaatsje is, wordt het verbonden met de Baltische Zee door het kanaal van Porvoonjoki. Oud-Porvoo wordt ook wel gezien als dé instagramplek van Finland, omdat het nergens zo pictoresque is in het land. Én er zijn een aantal chocoladebedrijven die hier een eigen winkel hebben. Smullen maar! Ook de steden Espoo en Vantaa zijn daarnaast prima plekken om te bezoeken.

Porvoo en zijn schattige rode huisjes. [MyFinland]
Als je toch liever de natuur wilt ontdekken, liggen er twee van de veertig nationale parken binnen deze regio. Het Nuuksio National Park en Sipoonkorpi National Park hebben beide looproutes, informatieborden en kampvuur plekjes in perfecte staat. Je kunt er vaak ook in natuurcabine’s logeren en er zijn altijd gidsen te boeken. Het Nuuksio NP is maar 45 minuten rijden vanuit Helsinki en heeft tal van meren, groene bossen en heerlijk organisch eten. Ook het Sipoonkorpi NP is prachtig om te bezoeken, vooral in de zomer en de herfst.

Kymenlaakso

De derde en laatste bestemming aan de Finse zuidkust is Kymenlaakso. Deze ligt tegen een klein deel van Rusland aan. Het ‘mooie eiland’ (Kaunissaari) is hier toch wel de bekendste bestemming, gelegen bij de kuststad Kotka. Deze stad is 130 kilometer ten oosten van Helsinki en heeft prachtige zandstranden.  Kotka is daarnaast ook vanuit Helsinki met de trein te bereizen. Alle plekken in Finland zijn überhaubt alleen vanuit Finland met de trein te bereizen, want er zijn geen andere tussenverbindingen. En het mooie eiland is maar anderhalf uur varen vanuit Kotka, dus je hebt een mooie boottour altijd meegenomen!

Het Gulf of Finland National Park is toch ook wel een prachtpraaltje in de regio. Hier kun je veel watervogels spotten en met de locals uit de vissersdorpje eropuit. Hoeveel vissen kun jij vangen?

Ik zou willen dat ik jullie in het Fins kan uitzwaaien, maar ik snap helemaal niks van de taal. Dus moi-moi! Dan kunnen we samen de Finse westkust ontdekken.

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *