Menu Sluiten

Kaaskop in Oost-Finland: Kennismaking met de Finse doorzettingskracht

We hebben al veel plekken binnen Finland leren te ontdekken, zoals het Finse Lakeland waar we langs duizenden meren reisden of de steden van Helsinki en Turku. In dit blog reizen we af richting het minder bekende deel van Finland, namelijk het zuidoostelijk grensgebied met Rusland. Oost-Finland staat in teken van de natuur en is een geliefde bestemming voor wandelaars en liefhebbers van ongerepte natuurgebieden. Zeker omdat het Finse doorzettingsvermogen, de “Sisu”, hier het beste te ontdekken is midden in de natuur.

We maken een korte roadtrip door de Finse provincies Noord-Karelië en Kainuu. Het is aan te raden om hier een eigen (huur)auto mee naartoe te nemen, omdat de verschillende bestemmingen binnen Oost-Finland uitgestrekt uit elkaar liggen. Er zijn wel degelijk kleine stadjes, zoals Kuhma (8.500 inwoners), waar je sowieso lekker kunt eten en winkelen. Kesälahti is gemakkelijk vanuit Helsinki met de trein te bereiken (4 uur) en vanuit hier kun je ook gemakkelijk de boel verkennen.

Het Finse doorzettingsvermogen: Sisu

Sisu is een Fins begrip dat je vrij kunt vertalen naar doorzettingsvermogen of volharding. Het is afgeleid van de Finse woorden “sisälla” (binnen) of “sisus” (kern), omdat doorzettingsvermogen toch wel op innerlijke kracht berust. Als voorbeeld: Tim heeft geen sisu omdat hij de halve marathon toch niet heeft gelopen.

Sisu is één van de dragers van de Finse identiteit, naast de begrippen van “Sauna” en de bekendste Finse componist Jean “Sibelius”. Vandaar dat er vaak de uitdrukking “Sisu, Sauna & Sibulus” wordt gebruikt. En dat de sisu zo’n belangrijk deel van de Finse identiteit is geworden, komt niet uit het niks aanwaaien. De Finnen zijn een lange tijd door de Zweden en het Russische Keizerrijk overheerst. Maar de Finnen hebben door hun doorzettingsvermogen de andere volkeren buiten de landsgrenzen gekregen.

Het is blijkbaar niet zo dat de Finnen een grotere volharding hebben dan wij als Nederlanders, maar doordat het koude en noordelijke gelegen Finland altijd al door andere volkeren is overheerst en daarbij vaker dan normaal op de proef was gesteld. Daarnaast zijn de Finnen altijd al één met de natuur geweest en hebben daardoor veel meer daadkracht om in de natuur te overleven.

Laten we een aantal plekken bezoeken om jouw sisu op de proef te stellen. Ben je er klaar voor?

Noord-Karelië: Lake Cottages en overleven in de natuur

Laten we met de auto een aantal plekken in de regio Oost-Finland ontdekken waar we onze eigen sisu te testen. We beginnen tijdens onze reis in het plaatsje Kesälahti waar je dus ook gemakkelijk vanuit Helsinki met de trein kunt komen. Dit plaatsje ligt in het Finse Lakeland, dat ook deel uitmaakt van de historische regio Karelië. Deze historische regio ligt voor het grootste deel in Rusland, maar de kleinere regio’s Zuid- en Noord-Karelië zijn Finse departementen geworden na de Tweede Wereldoorlog.

Kesälahti is schattig Fins dorpje gelegen tussen twee grotere meren, zoals in dit deel van Finland meer regel dan uitzondering is. Op het Puruvesimeer kun je leuk sportvissen en ’s winters worden er dagelijks ijsvis tours georganiseerd. Het meest idyllische beeld van Finland kun je aan het begin van je reis door Lakeland waarmaken: Huur een gezellige cottage aan één van de duizenden Finse meren, neem een duik in het water en stook de sauna alvast op.

Vervolgens reizen we na ons verblijf in het Finse cottage aan het meer richting het meest oostelijk gelegen dorp de continentale Europese Unie, namelijk Llomantsi in Noord-Karelië. Vanuit hier kun je gemakkelijk het Patvinsuo National Park en Petkeljärvi National Park bezoeken. Hier kun je zelf testen hoe sterk je sisu is door op survivalkamp te gaan. Er zijn genoeg bessen, paddestoelen en vissen te vinden, dus je zult het hier gemakkelijk overleven. Voor de luxepoezen onder ons, waaronder ik, raad ik je aan om een andere cottage te regelen als accommodatie.

Ook het landschap in dit deel van Noord-Karelië is gevuld met meren, waardoor je hier fantastische kajak- of kanotochten kunt maken door de uitgestrekte natuur.

Kainuu: Bruine beren en cultuur snuiven

We laten de Finse regio Noord-Karelië voor wat het is en komen het stadje Kuhmo binnen, in de provincie Kainuu. Kuhmo is een belangrijk cultureel stadje tijdens je verblijf door Oost-Finland, omdat je vanuit hier het beste op beerspot tours kunt gaan én er een heel belangrijk museum gevestigd is over de Finse geschiedenis: het Winter War Museum.

In het Winter War Museum leer je hoe Finland in 1809 door het Keizerrijk Rusland is veroverd op Zweden en hoe de Finnen hun land honderd jaar later terug wisten te winnen. Rusland probeerde namelijk hun voormalige hoofdstad Sint-Petersburg te beschermen door Finland te annexeren. In dit museum leer je hoe, waarschijnlijk, de Finse wilskracht en doorzettingsvermogen nog steeds heel recent op de proef is gesteld en wat de Russische invloeden op het land zijn geweest. Een aanrader!

Vanuit Kuhmo kun je verder nog veel andere activiteiten ondernemen, zoals bij het Wildlife Safaris Finland. Hun kantoor bevindt zich in het Finse stadje maar hun base camp ligt vlak naast de Russische grens. Je kunt er beren, wolven en roofvogels spotten. Kom je tijdens het winterseizoen? Dan kun je ook nog gemakkelijk het Noorderlicht zien! Ook zijn er wandelroutes, een panoramatoren en skipistes in overvloed.

Noord-Österbotten: Canyons en rotsschilderingen

We sluiten ons bezoek aan Kainuu af in het nationaal park van Hossa, dat op de grens ligt van Kainuu en Noord-Österbotten. Dit nationaal park staat vooral in het teken uit bossen, rivieren en kliffen met rotsschilderingen. De bekendste rotsschilderingen kun je ook bewonderen in Värikallio.

Een ander hoogtepunt in het laatste stukje van onze rondreis door Oost-Finland is de Julma Ölkky Canyon. Deze canyon is honderd meter diep en is voor een groot deel opgevuld met water. Doordat het meer drie kilometer lang is, zijn er genoeg wandelroutes die je kunt nemen tijdens je bezoek aan de canyon.

In Oost-Finland, überhaupt in Finland, kom je helemaal tot jezelf en word je één met de natuur. Bezoek de verschillende nationale parken, de duizenden meren en kom oog in oog met beren, elanden en wolven.

Benieuwd naar meer Finland? Klik hier! Benieuwd naar hoe ik je kan helpen met het voorbereiden van je reis door Finland? Dan mag je hier klikken. Ik ben benieuwd of je jouw sisu kunt vinden tijdens je reis door de prachtige Finse natuur.

 

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *