Menu Sluiten

Kaaskop reist duurzaam: Wat is duurzaam toerisme?

We gaan eens iets anders doen dan normaal. We reizen vandaag niet naar een tropisch oord ver weg van huis of een bestemming in de Alpen, maar ik ga jullie de komende weken in een aantal blogs uitleggen hoe je zo duurzaam en milieuvriendelijk kunt reizen. Zoals jullie misschien nog weten, heb ik drie jaar lang in Wageningen gestudeerd. De stereotypen zijn zeker waar en het is één van de milieubewuste universiteiten ter wereld. Dat is ook meer dan logisch met opleidingen als Plantenwetenschappen, Biotechnologie en – mijn bacheloropleiding – landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Ik heb tijdens mijn tijd in Wageningen veel geleerd over duurzaamheid en het verzorgen van onze planeet. Ook tijdens mijn huidige master in Leisure and Tourism Studies ben ik me meer gaan verdiepen op de impact die toerisme op onze planeet heeft. En die hebben toeristen wel degelijk.

Toch reis ik best veel wanneer ik kan en mag; Op vakantie gaan is hét leukste in mijn leven (en ik denk bij jullie ook) waarin ik een aantal weken per jaar mezelf lekker mag verwennen met nieuwe culturen, heerlijk eten en een mooie bruine tint op mijn lijf. We ontdekken met z’n allen de prachtige en kleurrijke riffen, de gigantische gebergtes en de mooiste kusten. Toch besef ik me in mijn ‘vakantie-modus’ niet wat voor consequenties dat heeft voor de lokale bevolking en onze planeet: De impact van toerisme is groot! Enorme hoeveelheden aan broeikasgassen worden de atmosfeer in gejaagd tijdens je city trip naar Barcelona met het vliegtuig; Snorkelaars breken stukken rif af dat niet wonderlijk ineens terug tevoorschijn kan komen; Een weekje skiën is geweldig, maar alle sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat al het grondwater verdwijnt en alle skiliften verbruiken ontzettend veel energie;

En stranden en natuurgebieden liggen vol met plastic zakjes en bekers van die heerlijke cocktail van de beach club.

Op vakantie gaan, kan duurzaam zijn. Als je je bewust bent van de plekken die je bezoekt en hoe je met je vakantiebestemming omgaat. Toerisme kan hand in hand gaan met duurzaamheid en ik ga jullie de komende week een aantal tips geven hoe jij dat als toerist het beste kan gebruiken tijdens je volgende reis. In dit blog begin ik met het uitleggen over ‘duurzame toerisme’ en hoe jij als toerist het beste kunt bepalen of dat een marketingtrucje is of niet. In de volgende blogs zal ik wat dieper ingaan op de beste tips ’n trips die je kunt gebruiken tijdens en vooraf je volgende vakantie.

Wat is duurzaam toerisme?

In de literatuur in toerismewetenschappen wordt vaak onderscheid gemaakt tussen ecotoerisme en duurzaam toerisme. Ecotoerisme duidt op het kleinschalige toerisme in een mooie omgeving waar verantwoord met de natuur en de lokale bevolking wordt omgegaan. Elke organisatie mag in principe deze term gebruiken om reizen aan te prijzen en dat doen ze dan ook wel degelijk. Want als je all-inclusive vakantie naar Turkije een ecotoeristische stempel krijgt, zal het wel goed zijn? Let dus op tijdens het boeken van je vakantie! Word je gefopt of ga je écht naar een ecotoeristische bestemming? Meestal als je tussen de kleine lettertjes leest, besef je je al snel of jouw geboekte vakantie veel impact heeft op de natuur, de lokale bevolking en de plek waar je naar afreist.

Duurzaam toerisme zegt dan weer iets over de omgang met de natuur. Een klein hotel kan duurzaam zijn, maar een groot vakantiepark ook. Het gaat erover dat er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en groene energie, dat er verschillende initiatieven worden georganiseerd zoals een beach clean-up of dat een vakantiepark niet in een kwetsbaar natuurgebied is gezet. Steden, de toeristische branch en bedrijven kunnen ervoor zorgen dat duurzaam toerisme wordt gestimuleerd. Maar óók jij als toerist kan met jouw beslissingen ervoor zorgen dat er duurzaam toerisme plaatsvindt. We zijn allemaal een spil in het web en kunnen er alleen maar een duurzame planeet van maken als we het samen doen.

Jij als duurzame en eco-vriendelijke toerist bent helemaal hip. Zorg een beetje voor de omgeving die je bezoekt en wees bewust van de impact die jij als toerist met je meebrengt naar je vakantiebestemming. Als we allemaal in een duurzame toerist veranderen, kunnen we toch nog weer langer van al die mooie plekjes genieten die we hier op aarde hebben. Zo blijven de koraalriffen langer bestaan, kunnen we langer genieten van de witte neushoorn en Bengaalse tijger en hoeven we tijdens het zwemmen in de zee niet te wijken voor al dat plastic.

Wil je weten hoe duurzaam jouw gedrag is? Doe dan deze test van het Wereldnatuurfonds.

https://voetafdruktest.wwf.nl/

Lees ook de beste tips om duurzaam te reizen!

Geplaatst in Uncategorized

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *