Menu Sluiten

Kaaskop reist duurzaam

In dit blog geef ik je een aantal tips om milieubewust op reis te gaan. “Please leave nothing but your feet!” Lees ook Kaaskop reist duurzaam (deel I) voor meer uitleg.

De koffer in

We kunnen heel zoetsappig zijn en een quote introduceren als ‘only take your memories with you’ van je vakantie, maar dat is natuurlijk onzin. Je mag best wel een leuke sneeuwbol, kurkentrekker of hoed meenemen als aandenken van je vakantie in de Filipijnen. Maar je moet je wel bewust worden van de dingen die je niet mee mag nemen terug mee naar huis. Souvenirs die gemaakt zijn van dierlijke producten of bedreigde soorten (ebbenhout en koraal) mag je lekker op de vakantiebestemming laten. Loop eens een lokaal souvenirwinkeltje in en neem daar iets leuks mee voor aan oma te laten zien. Maar alles wat je op de bestemming in de natuur ziet liggen, laat je maar lekker liggen. Dat scheelt de douane ook wat werk als je het land binnenkomt.

Ook broodjes pandabeer, haaienvinnensoep of medicijnen die gemaakt zijn van ivoor van olifanten kun je beter niet meenemen of ergens in een plaatselijk restaurant verorberen.

Plastic soep is niet lekker

In heel veel landen wordt veel plastic gebruikt, alleen al voor drinkwater. Bij ons in de Europese Unie komt dat ‘gewoon’ uit de kraan en het meeste wegwerpplastic is al verboden om te consumeren. Toch is dat in het buitenland niet vanzelfsprekend. Probeer tijdens je vakantie dus zo min mogelijk plastic te gebruiken. Gooi je afval in afvalbakken en gooi het zeker niet in de natuur. Neem zelf een boodschappentas mee (de Efteling heeft zulke schattige linnen tassen xx) en neem eens een slok uit je glas in plaats van een rietje te gebruiken. Je wordt daar ook veel sneller dronken van, dat is helemaal nergens goed voor . Ik raad je ook aan om een hervulbare drinkfles mee te nemen op reis. Wie weet stuit je wel op een drinkwaterfontein en kun je je fles de hele dag gratis hervullen.

Zie ze vliegen

Het is natuurlijk logisch als je naar Los Angeles vliegt, want zwemmen duurt dan weer ontzettend lang. Toch is het niet logisch dat iedereen dat zo vanzelfsprekend vindt. Je moet maar eens opzoeken hoeveel koolstofdioxide je als passagier relatief uitstoot met het vliegtuig. Vliegen is wel degelijk efficiënt en soms goedkoop, maar zeker niet goed voor de natuur.

Reizen met de trein is wel iets duurder, maar als je dat goed aanpakt is dat ook weer ontkracht. Interrailen is de perfecte uitkomst om veel verschillende plekken in Europa te ontdekken (zie blog) en je stoot vrij weinig broeikasgassen uit. Daarnaast hoef je je niet druk te maken om je vervoer naar je hotel van het vliegveld, want de meeste treinstations liggen in het hart van Europese steden. Je hoeft alleen maar het station uit te lopen en staat al oog in oog met een kathedraal, een schattig restaurantje of een prachtige fontein. Ook reizen met de Flixbus of ALSA (Spanje) of iets dergelijks is een optie. Hoewel ik drie keer een poepervaring had met Flixbus is het een handige manier om van A naar B te reizen binnen Europa. Ik geef je alleen als tip mee dat de meeste buschauffeurs geen Engels spreken.

Als je al helemaal weinig wilt uitstoren, reis je het beste In de Buurt. Gelukkig is ons kleine kikkerlandje gevuld met prachtige plekken en ook onze omringende landen Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Denemarken zijn dichtbij genoeg om met de trein te bezoeken. Heb je al meer gezien van de Verenigde Staten dan van je eigen woonomgeving? Wat gek eigenlijk, toch? Ik heb in ieder geval de leukste bestemmingen in de buurt op één pagina gezet, dus check dat zeker uit! Zeker in deze pandemie is het onze enige oplossing omdat de grenzen nog gesloten zijn. Ga er op uit, bezoek plekken in de buurt en houd je hoofd gezond!

Kekke activiteiten

Duurzaam kan ook leuk zijn en op veel vakantiebestemmingen over de hele wereld kun je ook aan duurzame activiteiten deelnemen. In plaats van een lange strandwandeling kun je een middag helpen met een beach clean up, bijvoorbeeld. Je ruimt met een team een middag lang het strand op, waarbij er aan het eind van de dag geen enkel plastic of ander afval meer ligt. Daarbij komt de bonus dat je heerlijk bruin bent geworden aan het eind van je dag. Je kunt ook wat meer passievere activiteiten ondernemen. Een bezoek aan een dierentuin of seaquarium kan aan de ene kant zielig zijn voor de diertjes, maar aan de andere kant zijn er tal van dierenparken waar veel wordt gewerkt met bewustzijn over bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en het verzorgen en later uitzetten van zieke dieren.

Leave the towels

Een heerlijke hotelkamer hebben op vakantie is alles voor mij, maar je moet er dan wel voor zorgen dat je het licht, de televisie en de verwarming uit doet als je een dagje naar het strand gaat of een vulkaantour gaat doen. In veel van de landen die je bezoekt i het water schaars. Douche dus niet te lang en zorg ervoor dat je niet – net als ik – een kraan open laat staan en een paar uur erna de hotel conciërge moet vragen om tien extra handdoeken. Ook wordt er in hotels vaak gevraagd om je handdoeken op de hangen zodat ze niet elke dag ververst hoeven te worden. Wees dus eco-friendly en douche eens twee keer met dezelfde handdoek.

Vanaf nu kun je duurzaam op reis! Save the planet 🙂 Dan kunnen we nog lange tijd genieten van de mooiste bestemmingen op onze aardbol.

Geplaatst in Uncategorized

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *