Menu Sluiten

Kaaskop in China: Langs de Jangtsekiang

We reizen weer eens een keertje wat verder weg van huis. En dat doen we niet heel bescheiden, want we gaan linea recta naar één van de langste rivieren van de wereld: de Chinese Jangtsekiang alias Yangzi 扬子江. Het is de langste rivier in Azië met een lengte van 6.380 kilometer en volgt daarbij snel de Amazone en de Nijl op als langste rivier van de wereld. De bron van de Jangtsekiang ligt in de Chinese provincie Qinghai en stroomt via de steden Chongqing, Wuhan en Nanjing uit in de Oost-Chinese Zee, in de delta van Shanghai. We gaan in dit blog daardoor ook de steden langs de Jangtsekiang bezoeken. Leuk he?!

Tijdens mijn China-excursie in 2014 hebben mijn klasgenoten en ik de Chinese steden Yichang (bekend van de Drieklovendam) en Nanjing bezocht. Ik wil er nu ook Wuhan en Chongqing bij pakken, want dit zijn – na er veel over te hebben gelezen – prachtige bestemmingen die we niet zomaar kunnen overslaan. Laten we de boot maar instappen en ons met de stroming mee laten gaan over de Jangtsekiang.

Avontuurlijke bestemmingen in de bovenloop van de Yangzi

Elke rivier heeft natuurlijk verschillende lopen en al zeker de derde rivier van de hele wereld – de Yangzi. De bovenloop van deze rivier stroomt vanuit haar bron door de gigantische bergen in de Chinese provincies Qinghai (bron van de Jangtsekiang), Sichuan en Yunnan. Met name in de provincie Yunnan loopt de Jangtsekiang door een spectaculaire plek: de Tijgersprongkloof (Tiger Leaping Gorge). Dit is een kloof van ongeveer 15 kilometer. De naam van de kloof komt voort uit een legende. Het is namelijk zo dat de legende spreekt dat een tijger naar de overkant kan springen. Ik hoop dat de legende waar is, want als het de tijger niet lukt om de kloof over te springen valt het zo’n 3900 meter te pletter in de Jangtsekiang.

De tijgerspringkloof ligt in het gebergte van de Yunling Shan dat tot wel 5596 meter hoogte rijkt met de Sneeuwberg van de jaden draak. De besneeuwde berg van circa 6 kilometer hoog is gemakkelijk te bereiken met stoeltjesliften en cabines. Je kunt de tijgersprongkloof gemakkelijk bezoeken, omdat de hele lengte van de kloof met een weg ontsloten is. Er lopen twee paden langs de Tijgersprongkloof.  Je wordt hier uitgenodigd om prachtige wandelingen te maken. Als je daar naar boven kijkt zie je soms wel rotswanden van 1500 meter hoogte en als je naar onder kijkt buldert de Jangtsekiang richting de Oost-Chinese Zee. De Amerikaanse Grand Canyon is hier niets bij! Langs de verschillende wandelpaden kom je langs een aantal watervallen en prachtige planten en dieren. Let er wel op dat je de kloof niet in het moessonseizoen bezoekt, omdat delen van de paden dan helemaal onder water liggen.

Ik raad je aan om de stad Lijiang (provincie Yunnan) als uitvalsbasis te kiezen voor je bezoek aan de bovenloop van de Jangtsekiang. Er worden veel excursies georganiseerd vanuit deze stad. Daarnaast is deze stad an sich leuk om zelf te bezoeken. Door de verschillende waterwegen en bruggen die door de stad lopen, wordt Lijiang ook wel het Venetië van het Oosten genoemd. Het staat daarom ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (1997). Ook staat de stad bekend om zijn unieke Naxi-cultuur. Dit is een volk dat afstand van Tibetaanse nomaden. Ze hebben hun eigen schrift, taal en familietradities, dus dat is leuk om als toerist te ontdekken! Laten we ons na een bezoek aan de provincie Yunnan meenemen door de stroming van de Jangtsekiang. We hebben nog een aantal andere stops te gaan.

Miljoenenstad langs de Jangtsekiang: Chongqing

Nadat we vele kilometers hebben gedobberd langs verschillende vissersdorpen en de prachtige Chinese natuur komen we aan in de Chinese stad Chongqing. Chongqing is één van de grootste en snelst groeiende steden ter wereld. De stad ligt aan de middenloop van de rivier de Jangtsekiang en ontstond waar de rivier de Jualing uitmondt in de “Yangzi”. Er vindt vandaag de dag nog steeds veel transport over het water plaats en door de vele valleien kent de stad veel niveauverschillen. Dat maakt Chongqing ook ontzettend mooi om te bezoeken, maar ook lastig om enkel met de fiets en de voet te doen.

Een bezoek aan Chongqing is echter wel goed voor je bilspieren! De bewoners van Chongqing zijn erg trots op de stad en hun verzet tegen het oprukken van het Mongoolse rijk. Ze beschouwen dat Dzjengis Khan waarschijnlijk heel Europa had veroverd, zonder het verzet van de inwoners van Chongqing. De stad is vooral door de ligging aan de Jangtsekiang een belangrijke handelspost geweest en in de Tweede Wereldoorlog werd Chongqing zelfs tijdelijk de hoofdstad van China. Door de gekke regels in China’s bestuur zijn de stadsgrenzen van Chongqing even groot als heel Oostenrijk. Dat maakt Chongqing in principe de grootste gemeente in de hele wereld. Best gek met een stad van 31 miljoen mensen binnen de gemeente. 

De stad staat vaak bekend als “Fog City” omdat het zo hoog gelegen is. Verwar het echter niet met “Smog City” (hoewel dat in China meer regel dan uitzondering is); Chongqing is van plan de groenste stad van China te worden. Vanuit Chongqing pakken de meeste reizigers een meerdaagse riviercruise over de prachtige Yangzi-rivier. Maar je kunt er ook gemakkelijk voor kiezen om een riviertocht van twee uur te nemen; Stap dan op in de wijk Chaotianmen bij de Chongqing Chaotianmen Dock. Maar is de stad ook leuk buiten de riviercruises? Je hebt in ieder geval veel avondvertier op de Nan Bin Road; hier liggen ontzettend veel verschillende bars, cafés en theehuizen. Ook kun je op cultureel gebied je hart ophalen in de Hua Yan tempel en de Qixia Tempel. Vanaf het uitzichtpunt Chaotianmen kun je van het spectaculaire uitzicht van het moderne centrum genieten. Ik raad je dan ook zeker aan om vanuit de bergen Yi Ke Shu de kabelbaan te nemen en het uitzicht op Chongqing nóg spectaculairder te maken.

Iets buiten de stad ligt het UNESCO Werelderfgoed van de Dazu-rotsen. In deze rotsen zijn boeddhistische figuren gehuwd sinds de 9e eeuw. Ook kun je vanuit Chongqing de natuur in. Door het bergachtige gebied waar de miljoenenstad in ligt, is het namelijk gemakkelijk om de Wansheng Heishan Vallei, het Jinyun natuurpark (hete bronnen) of de Wanzhou Qinglong waterval te bezoeken. Er zijn ook veel grotten te ontdekken in de omgeving van Chongqing (Hongya, Zhazi). Genoeg te zien en te doen dus!

De Jangtsekiang als krachtige elektriciteitscentrale: Yichang en de Drieklovendam

Vanaf deze bestemming verhalen we terug op de Chinareis die ik heb gemaakt in 2015. Na een treinreis van 12 uur vanuit Xi’an arriveerden we in de Chinese stad Yichang (provincie Hubei). We kwamen hier toen pas om 23:00 ’s avonds aan, dus we waren hongerig als wolven! Onze gids Edward had ervoor gezorgd dat de McDonald’s nog even langer openbleef en na een dikke week op rijst te hebben gekauwd, mochten we uiteindelijk iets niet-Chinees eten. We sliepen hier in het Minshen hotel en dit was heerlijke luxe. Beter dan twaalf uur in de trein in ieder geval.

Yichang is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Drieklovendam. Je kunt er met verschillende bussen naartoe, maar je moet ook beseffen dat je in China ook op de bestemming weer een bus moet nemen. In China viel het me vaak op dat je – voordat je een attractie bezoekt – door een metaaldetector moet lopen en heel je tas moet laten doorspitten. Met de bus word je naar de Drieklovendam gebracht en je kunt het gigantische bouwwerk vanuit alle kanten bezichtigen. Let er wel op dat het hier vaak druk is (Chinese toeristen). De Drieklovendam is de grootste waterkrachtcentrale en dam ter wereld en bevindt zich stroomafwaarts van de Drie Kloven.

Tijdens onze China-cursus op de middelbare school leerden we echter dat de constructie van deze dam enorme gevolgen heeft gehad in China. De dam is namelijk gebouwd op de Jangtsekiang en kan door het water mokerveel elektriciteit opwekken. Maar dat kon niet zonder consequenties op de natuur en de inwoners van het gebied. Een gigantisch stuwmeer moest worden gecreëerd waardoor veel steden en archeologische vindplaatsen onder water werden gezet. 1,2 miljoen mensen moesten daardoor worden verplaatst en in 2007 werd duidelijk dat nog eens 4 miljoen mensen gedwongen moesten verhuizen. Het water is ook sterk vervuild en is sinds 2011 niet drinkbaar. Hoe groot en indrukwekkend de Drieklovendam ook is, heeft het zeker ook een negatieve connotatie.

De Drieklovendam vanaf het stuwmeer. Kaaskop Abroad (2015).

Gelukkig is het Drieklovengebied relatief nog goed bewaard gebleven. Dit gebied is gevormd door drie kloven waar de Jangtsekiang doorheen stroomt. De bovenste kloof Qutang Xia is zowel de diepste als kotste. De onderste van de drie kloven is de langste en ook gelijk hetgeen waar de Drieklovendam op gebouwd is. Je kunt verschillende excursies maken door de Drie Kloven in combinatie met een bezoek aan de Drieklovendam.

Miljoenenstad langs de Jangtsekiang (deel II): Wuhan

Veel verder richting het oosten ligt de miljoenenstad (11 miljoen inwoners) Wuhan in de provincie Hubei. We kennen deze stad natuurlijk allemaal van de origine van het COVID-19-virus, maar dat laten we even in het midden. De naam Wuhan verwijst eigenlijk naar twee grote steden die aan beide oevers van de Jangtsekiang liggen: Wu en Han. Het is eigenlijk een soort Chinese versie van Boedapest. Wuhan staat in China vooral bekend als transportknooppunt, maar er zijn ook wel een aantal leuke bezienswaardigheden te ontdekken. De grote 51 meter hoge Gele Kraanvogel Toren is bijvoorbeeld een van de beeldbepalende gebouwen van Wuhan. De toren staat op de Sheshan (Slangenheuvel) aan de Yangzi-rivier en is al een aantal keren verwoest en hersteld. Ook het Oost Meer (33 vierkante kilometer) is een deels natuurgebied met zeldzame vogels en een historisch themapark.

De Jangtsekiang in de voetsporen van de Chinese revoluties

We komen langzaam in de riviermonding van de Jangtsekiang. Gelukkig is hier nog één stad dat ook een geweldige plek is om te bezoeken: Nanjing (provincie Jiangsu). Óók Nanjing was deel van onze route tijdens de Chinareis. Vanuit Yichang namen we de bullettrein naar Nanjing. Hier kan de NS wel zeker iets van leren (hihi). Wat een luxe.

Nanjing is een best belangrijke stad voor China. Het is een aantal keren de hoofdstad van China geweest én gedurende zes dynastieën zetelde den de keizers zich in deze miljoenenstad. Ook zijn er verschillende belangrijke revoluties geweest in Nanjing die veel verschil hebben gemaakt in de Chinese politiek. Het hoogtepunt van Nanjing – en misschien wel van onze Chinareis in 2015 – vond ik het Mausoleum van Sun Yat Sen. Het Mausoleum is gemakkelijk te bereiken met een trammetje, maar uiteindelijk kom je er al snel achter dat je 392 trappen moet beklimmen.

Nadat je het hele complex hebt beklommen, ben je bekaf. Maar gelukkig loont het uitzicht over de hele stad. Deze plek heeft veel indruk op mij gemaakt, omdat ik heel geïnteresseerd was in de beste man Sun Yat Sen (1866-1925). Je kunt zijn mausoleum bezoeken aan de voet van de Paarse Berg in Nanjing. Maar wat heeft Sun Yat Sen precies gedaan? Sun Yat Sen was de eerste president van het nieuwe China na de val van de laatste keizer.

Hij was dus een politicus en hij wordt door de Chinezen (én Taiwanezen) gezien als de Vader des Vaderlands. Sun Yat Sen zat op een kostschool op Hawaii en heeft in Brits-Hong Kong geneeskunde gestudeerd. Hij kwam dus veel in contact met westerse invloeden. Hij was niet zozeer tevreden met de toenmalige keizer en de Qing-Dynastie waardoor hij veel ging actievoeren en protesteren met zijn politieke partij De Kwomintang (KMT); Het resultaat was dat hij veel achterban kreeg in zowel het binnen- als buitenland. Hij werd uiteindelijk (van korte duur) de eerste president die China rijk was. Hij introduceerde de Drie principes van het volk, namelijk nationalisme, volkswelvaart en democratie. Die democratie is nu niet geheel meer gewaarborgd in China, maar wél in Taiwan. De drie kleuren van de Taiwanese vlag verwijzen ook echt naar de drie principes van het volk van Sun Yat Sens speech.  

Mausoleum van Sun Yat Sen. Kaaskop Abroad (2015).

Verder is de Confuciustempel zeker het bezoeken waard tijdens je verblijf in Nanjing. De tempel is een gebouw om de Chinese wijsgeer Confucius te eren. In de tempel kan men studeren en Confucianisten komen hier graag om wierook voor de beste man te branden. Zeker een leuke plek om te zien en meer over Confucius te leren. Als je toch wat meer cultuur letterlijk door de maag wil laten gaan, is Nanjing 1912 een perfecte bestemming. Hier staan meerdere gebouwen uit de periode van de Republiek China, waaronder de voormalige presidentiële residentie. Er zijn echter ook ontzettend veel bars hier te vinden.

De Jangtsekiang stroomt uiteindelijk – na een reis van 6 kilometer – uit in de Oost-Chinese Zee. Het water dat door de Jangtsekiang stroomt, is eigenlijk een bofkont; Het reist langs de mooiste kloven, de grootste steden en de belangrijkste plekken in de Chinese geschiedenis. En als kers op de taart mag het nog eens de zee in stromen nét boven de gigantische stad Shanghai. Hopelijk hebben jullie genoten van de bootreis, is er niemand ziek geworden van de golven en kunnen we weer een extra reis aan onze bucketlist toevoegen. Benieuwd naar andere plekken binnen China? Kijk op de China-pagina van Kaaskop Abroad!

Geplaatst in Azië

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *