Menu Sluiten

Kaaskop aan de Catalaanse kust: Uitkateren langs de Costa Brava

Na ons bezoek aan Girona, Figueres en Banyoles vorige week is het tijd om de voor ons bekende Catalaanse kustlijn te bezoeken. Er vertrekken niet voor niets honderdduizenden Nederlanders jaarlijks naar bekende badplaatsen als Lloret de Mar, Blanes of Sitges. In de komende blogs reizen we af langs de Catalaanse kustlijn dat in vier costas wordt gedeeld. Vandaag komt de ruige Costa Brava aan bod. Lees je mee?

De Spaanse kuststrook Costa Brava ligt in het noordoostelijke deel van de Spaanse kust, net voorbij de Franse grens. Het loopt helemaal van Portbou tot aan de populaire badplaats Blanes. Dat is in totaal maar liefst 200 kilometer lang. Geen wonder dat je hier zoveel mooie stranden, natuur en schattige dorpjes kan vinden. Vroeger leefde dit gebied vooral van visserij en de landbouw, maar halverwege de 20e eeuw kwam hier verandering in: Steeds meer toeristen vonden deze prachtige kustregio, en stadjes als Blanes, Lloret de Mar en Platja d’ Aro kwamen tot leven. Tegenwoordig komen veel toeristen naar de Costa Brava om te genieten van de mooie stranden, levendige badplaatsen en de natuur. En dat is niet voor niets, want de kuststrook is gevuld met een spectaculair landschap, verborgen calas en azuurblauwe wateren.

Waar de Costa Brava vooral bekend om staat, zijn de grootschalige zuipvakanties onder Europese jongeren. Maar de Costa Brava is ook bekend van andere dingen op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Zo kun je je kater snel weg laten zakken en tóch nog een beetje genieten van wat de noordelijke Catalaanse kust te bieden heeft. We gaan daarom in dit blog onze katers trotseren na een heftig avondje stappen in de vele clubs en de omgeving van de Costa Brava verkennen.

In de voetsporen van Dalí

Je zult het niet snel met de Costa Brava associëren, maar een groot deel van de Costa Brava diende als inspiratiebron voor grootmeesters als Dalí, Picasso en Chagall. Er ligt zelfs het kustplaatsje Cadaqués wat de surrealistische kunst van Dalí zo ontzettend beïnvloed heeft; Hij heeft een groot deel van zijn leven in dit vissersdorpje gewoond en zijn ‘bescheiden’ huis aan zee in Port Lligat is tegenwoordig het Casa Museo Dalí museum geworden. Het vissersplaatsje Cadaqués is zelf gelegen rondom een baai die aan het eind van een moeilijk begaanbare weg ligt. Door zijn ligging aan zee zijn er veel restaurants die vis en zeevruchten serveren, dus voor de pescatariërs onder ons is dit een heus vis-halla. Geen wonder dat de kunst van Dalí zo mooi is geworden. Helaas kunnen we zijn schilderijen niet opeten.

De heuvelachtige omgeving van het natuurreservaat Cap de Creus – hét officiële eindpunt van de bergketen de Pyreneeën – geeft een waanzinnig uitzicht vanuit Cadaqués. Het park is sterk voorzien van ruige kliffen, beboste gebieden en rustige baaitjes. Ik raad je aan om een willekeurige wandelroute te kiezen en die lekker te bewandelen met de fam. De vuurtoren van Cap de Creus biedt een waanzinnig uitzicht op de Costa Brava vanuit je wandeling, waardoor je er ’s avonds weer helemaal tegenaan kan. Is de kater nog steeds aanwezig? Verleng dan je Freek Vonk-avontuur naar het – even ademhalen – Parc Natural dels Aiguamolls de l’Emporda. Dit gebied is voor de echte vogelspotters een waar paradijs. Het zit vol moerasgebieden waardoor er veel verschillende vogels hier komen nesten. Hoeveel soorten kun jij herkennen?

Een ander speciaal plekje aan de Costa Brava is Begur. Midden in het beboste heuvellandschap van Catalonië ligt dit kasteelruïne én vakantieoord op slechts enkele kilometers van de Middellandse Zee. Je kunt vanuit de heuvels de vuurtoren van Lafranc spotten en op de terugweg naar de Costa Brava een zondagsmarkt bezoeken in het nabijgelegen Palafrugell. Of bezoek het kasteel van Tossa de Mar. Ook een waanzinnig plekje aan de Costa Brava dat je niet wilt missen.

Het Kasteel van Tossa de Mar (als ik het me goed herinner). Kaaskop Abroad (200*).

Vissersdorpjes aan de Costa Brava

Verder doe je veel goeds aan een bezoek aan één van de vele vissersdorpjes aan de Costa Brava zoals Calonge. Waar sommige van die dorpjes uitgegroeid zijn tot gigantische toeristische centra, zoals Blanes en Lloret de Mar, raad ik je aan om ook eens de (huur)auto te pakken en de rest van de kustlijn te bezoeken. De Costa Brava is immers 200 kilometer lang, dus er zal vast iets voor je tussen zitten! Één van de mooiste stranden is misschien toch wel Sa Caleta. Het kleine strand ligt om de hoek bij Lloret de Mar, dus het is een prima uitkaterstrandje. Boven op de rotswand van het strand ligt een waanzinnig middeleeuws kasteel, waardoor je een zowel goed zicht hebt in de richting van de zon als wanneer je een boek leest op je buik. Vergeet ook niet je snorkelspullen mee te nemen, want dat kun je hier gemakkelijk doen. Zit je toch wat dichter bij de badplaats Platja d’Aro? Hier zijn wij ook een keer neergestreken toen ik nog een schattige kleuter was, dus het brengt veel herinneringen met zich mee. Om de hoek van Platja d’Aro ligt het strandparadijsje Cala del Pi met zijn helderblauwe water en omgeving gemaakt van kliffen. Ook de stranden Cala de la Fosca, Cala Llevadó, Platja de Sant Feliu en Platja de Pals zijn fijne stranden om te bezoeken aan de Costa Brava.

Natuurlijk hebben de grotere badplaatsen als Blanes, Lloret de Mar en Platja d’Aro genoeg stranden en voorzieningen voor alles en iedereen. Dus oriënteer jezelf goed op welke plek het beste bij je past. Maar het leukste is natuurlijk om de ganse Costa Brava te verkennen met jouw favoriete vervoersmiddel.

Dan komen we aan bij het laatste plekje dat ik met jullie wil delen aan de Costa Brava. Vergeet Ibiza, Fuerteventura of Lanzarote. De iIlles Medes zijn namelijk de eilanden die lekker dicht bij het Spaanse vasteland liggen. Je kunt er zelfs naartoe zwemmen. De illes Medes bestaan uit zeven hele kleine eilanden en samen vormen ze een beschermd natuurgebied met prachtige kalksteengrotten bij de kust van L’Estartit. We zijn weleens in L’Estartit geweest en ik kan me (van de foto’s) herinneren dat je daar altijd prachtige rotsen had die plots de zee in lopen. Je kunt hier ontzettend mooi duiken en snorkelen omdat het ook rotsachtig op de bodem van de zee is. Ga ook zeker een boottocht maken en na je tocht lekker luieren op het strand van Platja de l’Estartit of Platja de la Gola del Ter.

Lekker vissen in l’Estartit! Uit de oude doos van Kaaskop Abroad.

Ik besef me nu dat ik vaker naar de Costa Brava ben geweest dan ik ooit heb doorgehad, maar zoals je op de foto kunt zien was het altijd wel lachen: Platja d’Aro, l’Estartit, Calonge en een bezoek aan Blanes vanuit Santa Susana. Maar verrek! Dat laatste plaatsje (Santa Susana) heb ik in dit blog helemaal niet genoemd? Nee, dat klopt, Tim. Dat ligt namelijk aan de Costa del Maresme. Dit verhaaltje wordt voor nu uitgeblazen, maar volgende week komen we steeds dichter bij de metropole hoofdstad van de Middellandse Zee om de hoogtepunten van deze beruchte Costa del Maresme te verkennen. Tot dan!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *