Menu Sluiten

Kaaskop aan de Catalaanse kust: de Costa Garraf

historical building on shore of sea under blue sky

Ik ben al een aantal keer in de trein naar Barcelona langs de Costa Garraf gereden en bedacht dat ik weleens even uit kon stappen om de boel te verkennen. Dat heb ik maar heel even gedaan in Sitges omdat ik heel nodig moest poepen en dat liever niet in de trein zelf wilde doen. Enfin, het lijkt me leuk om deze kustlijn binnenkort verder te ontdekken.

Alles ten zuiden van Barcelona (tot aan de provincie Tarragona) behoort tot de Costa Garraf. Je zou denken dat het niet de bekendste kust van Spanje is, althans ik had er nog niet specifiek over gehoord, maar de kustplaats Sitges en het Aeroport El Prat-Barcelona liggen prominent aan de Costa Garraf. Je bent er in ieder geval onbewust geweest, al is het met de metro vanuit het vliegveld.

De Costa Garraf geniet nog van zijn kleinschaligheid, want het heeft ‘maar 20 stranden’ en vier havens. Net als in de Costa del Maresme zijn de kustplaatsen gemakkelijk te bereiken met de trein van/naar Barcelona en Tarragona. Omdat het een kleine costa betreft vandaag zal ik proberen minder lang van stof zijn. Daar gaan we! Lees je mee?

De zuidelijke buitenwijken van Barcelona

Vanuit het vliegtuigraampje zie je de gigantische stad langs de prachtige kust van de Middellandse Zee. De landingsbanen lopen evenredig aan het noordelijke puntje van de Costa Garraf van waaruit je over kunt stappen op de metrolijn richting Barcelona. Maar Barcelona hebben we al bezocht op de Ruta Tarragona, dus we blijven even rond het vliegveld El Prat-Barcelona hangen. Het stadje El Prat is ontzettend klein, maar het heeft een mooi strand (Platja del Prat) dat langs het vliegveld ligt. Verder kun je langs de delta van de rivier El Llobregat lopen, maar ik raad je aan een kustplaatsje op te schuiven richting het westen;

Niet veel verder van El Prat ligt namelijk het stadje Castelldefels. Castelldefels is één van de vele buitensteden van Barcelona. Je kunt vanuit hier gemakkelijk de drukte van de stad opzoeken, maar tegelijkertijd uitwaaien aan het 4,8 km (!) lange strand van Castelldefels. Bezoek hier het beroemde restaurant Amar (=houden van) waar je de heerlijkste visgerechten kunt proeven. Ook het kasteel en de kerk van Castelldefels zijn gaaf om te bezoeken. Deze dateren van het jaar 996 toen het nog functioneerde als verdedigingstoren. Dit kasteel heeft uiteindelijk de naam van de stad gegeven. Mocht je nog lekker willen zonnebaden, raad ik je aan om Platja de Gava, Platja de Castelldefels of Playa de la Pineda te bezoeken. Vanaf hier merk je al snel dat de kustlijn wat rotsiger wordt met weinig badplaatsen. Hoe zou dat toch komen?

Garraf Natuurpark

Naast de prachtige stranden die we net hebben bezocht, is het daarom zeker aan te raden om iets verder naar het zuidwesten te huppelen. Hier ligt namelijk het natuurpark Garraf. Aha! Vandaar dat de kust Costa Garraf heet. We hebben het mysterie opgelost. Het park wordt gedomineerd door glooiende heuvels en is daarom helemaal geschikt voor de hikers onder ons. Met zijn 12.000 hectare aan biologische reserve is het daarnaast gigantisch groot. Genoeg te beleven, genoeg te doen. Je kunt hier genieten van berglandschappen en Mediterrane flora en fauna. Hoe verder je het park in trekt, hoe bosrijker het gebied wordt.

Sitges: Spanish gay capital

Wat ooit 2.000 jaar geleden nog een degelijke Romeinse nederzetting was, genaamd Subur, is tegenwoordig het gehele jaar door een losbandige stad. Sitges wordt ook wel vaak benoemd tot LGBTH+-hoofdstad van Spanje genoemd, want hier kun je als beste hetzelfde geslacht kussen, extravagante optochten met dragqueens bewonderen en gemaskerde bals bezoeken. Vooral in de maand februari – tijdens het Carnaval van Sitges – kun je als een malle feesten zonder je ergens voor te schamen. Er valt bijna geen regen en met de 13 graden Celcius is het nog zo erg niet om in je glitterbroekje over straat te lopen. Hier kun je zijn wie je bent, doen wat je wilt doen, en feesten alsof het je laatste dag is.

Ook buiten het carnavalsseizoen is het een aanrader om Sitges te bezoeken. Naast de Gay Pride in juni is de Passeig Maritim een leuke promenade om van de stranden van Sitges te genieten. De witgekalkte oude stad is ook bewonderingswaardig om doorheen te struinen totdat je in de Carrer del Picat (zondestraat) terecht komt. Hihi. Vergeet ook zeker niet lokale gerechten te proeven als de “arros a la sitgetana” (risottoachtige stoofpot met heerlijke zeevruchten en vlees) of “xató” (een vissalade met olijven). Verrukkelijk!

Hoe verder je nog richting het zuiden van de Costa Garraf reist, hoe rustiger het landschap wordt. Hier liggen kustplaatsjes als Vilanova i la Geltrú, Cubelles en Cunit – waar de kust uiteindelijk overgaat in de Costa Daurada. Ik ben er bijna!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *