Menu Sluiten

Kaaskop in Valencia: de sinaasappelstad

Valencia is tegenwoordig helemaal trendy. Ik zie veel vrienden en kennissen die een citytrip naar dé stad van de Paella maken om te genieten van een grote metropole maar authentieke stad op het Spaanse vasteland.

Aankomst

Valencia is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende vliegvelden in Nederland. Vanuit hier vlieg je binnen twee uur naar het vliegveld van Valencia. Taxi’s zijn vaak duur, dus mijn tip aan jullie is om de metro van Valencia te nemen. Binnen een half uur ben je in het hart van de stad (metrostations Xativa of Colon). Als Valencia tussenstop is van je reis, dan verwijs ik je door naar toekomstige blogs. Want ook met de auto, trein of bus kun je Valencia gemakkelijk bezoeken.

Accommodaties

Mijn eigen ervaringen in Valencia zijn waarschijnlijk anders dan dat van jullie, omdat ik er een tijdje heb gestudeerd. Ik woonde in een appartement met vijf anderen bij het metrostation Agora. Toch lijkt het me het leukst om voor een AirBnB te kiezen. Er zijn talloze plekken in de binnenstad die betaalbaar en mooi onderhouden zijn. Voor studenten zijn hostels natuurlijk het leukst, omdat je dan vriendschappen voor het leven kunt sluiten.

Historische centrum van Valencia

Valencia heeft als derde stad van Spanje ontzettend veel te bieden. Er zijn veel musea en winkelcentra te vinden, culinaire hotspots in de wijken Ruzafa, l’Eixample en Barrio del Carmen zijn er genoeg. Het stadscentrum is klein en compact, dus alles is met de voet te doen. Éen van de leukste dingen om te ervaren is het Mercat Central. Menig Spanjaard koopt hier elke morgen verse groenten, fruit en vlees in. De geuren en kleuren van verschillende producten slaan direct op je netvlies en je kunt natuurlijk vanalles proeven! Let er wel op dat de markt niet de gehele dag open is, dus hoe vroeger, hoe beter.

Mercat Central: heerlijke eten. Kaaskop Abroad 2016.

Mijn eigen favorieten om te eten zijn de restauranten Saona en Lizarran. Saona straalt een heerlijke beach-vibe uit en bied je voor 12,50 euro (exclusief drankjes) een ontzettend lekker driegangenmenu. Er zijn een aantal vestigingen in de stad waar je bij Saona kunt eten.

Lizarran is ook een keten, maar met een speelse en Spaanse twist. Bij binnenkomst wordt er gelijk een bord in je hand geduwd, waar je zelf je eigen eten op kunt leggen. Aan de bar liggen veel Pintxos, hapjes van brood met een heerlijke topping, die je zelf mag pakken. Pintxos komen oorspronkelijk uit het noorden van Spanje. In elke pintxo zit een houten prikker en het aantal houten prikkers resulteert uiteindelijk in de rekening van je diner. Lekker smullen!

Als je toch liever iets romantischer of cultureler uit eten wilt, dan zijn er in de wijken Ruzafa Barrio del Carmen en l’Eixample ontzettend veel restaurants te vinden. Voor studenten geef ik de tip San Tomasso: heerlijke pizza’s en pasta voor een schappelijke prijs!

En voor de echte zuipschuiten zoals ik heeft Barrio del Carmen veel discotheken te bieden. Je kunt zelfs gratis dronken worden door alle ‘first drink = free’ kaartjes van proppers in je zak te steken. Ook een pubcrawl, die georganiseerd worden door hostels, is leuk om te doen.

Daarnaast kun je naast het Ciutat de les Arts i de les Ciencies in Mya. Er zijn vier verschillende zalen met muziek. Trek wel je nette kleren aan om door te feesten tot 6 uur ’s ochtends. Een voordeel: je kunt de metro dan gelijk terug naar je hotel pakken.

De stad van de sinaasappels en paella heeft een aantal letterlijke hoogtepunten. Beklim de 207 treden van de kathedraal El Miguelete om het historisch hart en de uitgestrekte velden daaromheen te zien in 360 graden. Maar zie je te veel gaas op je foto’s? Dan raad ik je aan om de Torres de Serranos te beklimmen in het noorden van de historische Valenciaanse kern. Deze torens zijn ook vaak gratis.

Terres de Serranos. Kaaskop Abroad 2016.

Jardins de Turia – levensader door de stad

Elke stad kent haar eigen structuur, maar Valencia kent de meest interessante: De drooggelegde Turiarivier loopt als een groene ader rond het historische centrum van Valencia. Tijdens je bezoek aan Valencia is het fietsen door de Turia een múst. Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven in de stad aanwezig waar je zelf een fiets kunt huren, of zelfs een fietstour kunt doen. Persoonlijk vind ik het leuker om de stad op jezelf te ontdekken, maar de tourguides kunnen natuurlijk ook interessante verhalen vertellen.

Een schets van de ideale dag begint in het centrum, waar je heerlijk kunt ontbijten bij verschillende tentjes. Tripadvisor is daarvoor de allerhandigste app om te gebruiken, waar je in een wip hét perfecte, insta-worthy ontbijtcaféetje kunt vinden. Loop daarna naar het fietsverhuur om je fiets op te halen en dit sportieve avontuur kan beginnen! De Turia begint (of eindigt, dat ligt aan je beginpunt) bij de dierentuin van Valencia. Deze dierentuin heeft een natuurlijke uitstraling en is het bezoeken waard als je hier van houdt. Volg de bedding van de Turia richting de kust, waar je veel speeltoestellen, sportvelden, mooie bruggen en kunst kunt spotten. Stop op je favoriete plek gerust om te picknicken in de Turia en van de zon te genieten. In Valencia doen we alles natuurlijk heerlijk rustig aan.

Uiteindelijk kom je aan bij het Ciutat de les Arts i de les Ciencies (CAC). Een architectonisch hoogstandje waar je de mooiste foto’s kunt maken. Hoe fantastisch mooi het eruitziet van buiten, hoe geweldig gaaf het is van binnen. Er zijn veel dingen te zien en te doen in, en rondom, de gebouwen die deel uitmaken van het CAC op het gebied van kunst en wetenschap. Ook kun je heerlijk genieten van een almandeldrankje – Orxata – en roeien in bootjes. Ook het naastgelegen Oceanografico is leuk om te bezoeken, maar denk eraan dat het park klein is en redelijk duur! Als je tussendoor nog wilt shoppen, kan dat prima in Aqua.

Ciutat de les Arts i de les Ciencies. Kaaskop Abroad 2016.

Om de fietstocht af te maken eindig je bij de haven van Valencia, met het prachtig uitgerekte strand ernaast. Tot aan begin november is het weer mild genoeg om nog even te genieten van de branding. En om de dag culinair af te sluiten kun je de lekkerste paella van Valencia eten bij het restaurant Las Arenas, aan het strand.

En met een beetje geluk val je net zoals ik voor deze wondermooie stad, Valencia. Heb je specifieke vragen over Valencia en omgeving? Stuur me gerust een berichtje en ik help je met heel veel plezier!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *