Menu Sluiten

Kaaskop aan de champagne in de Franse wijnvelden

Beroepsalcoholist Kaaskop Abroad heeft al een tijd geleden de culturele wereld rondom de Italiaanse prosecco en de Spaanse cava ontdekt. We hebben in die blogs de mooiste plekken ontdekt waar je deze vrolijke bubbels kunt verorberen én hoe en waar je het productieproces het beste kunt ontdekken. Een lekkere lokale kaas erbij en een mooi uitzicht op de wijnvelden; Wat een heurlijkheid!

Toch zijn we nog niet klaar, want de Italiaanse en Spaanse varianten hebben een Frans equivalent die we allemaal wel kennen. We gaan in dit blog namelijk de Champagnestreek ontdekken. Dus wederom: Ontpop die kurk, neem een flinke teug tijdens het lezen en laten we samen genieten van dit ‘sprankelende’ deel van Frankrijk.

Champagne en de Champagnestreek

Om de oorsprong van de champagne te ontdekken, hoef je helemaal niet ver te reizen. De Champagnestreek ligt namelijk dichterbij dan je denkt! Het ligt voornamelijk in de Franse departementen Marne, Aisne en Aube, aan de rechterzijde van hoofdstad Parijs. Omdat er veel luchtstroom vanaf de Atlantische Oceaan over de heuvels van de Champagnestreek komt, is het klimaat hier vrij mild en gunstig voor de verbouwing van de druiven waaruit de champagne wordt gemaakt. Leuk hoor, maar hoe wordt de champagne dan gemaakt?

Net zoals bij de cava en de prosecco kan champagne van beperkte druivenrassen gemaakt worden. Daarnaast mag champagne alleen champagne genoemd worden als het in één van de 357 districten in de Champagnestreek is geproduceerd en van een bepaald aantal druivensoorten gemaakt is. Ze zijn dus streng! We hebben allereerst de blauwe druivenras pinot noir als optie, welke groeit op 38% van het oppervlak in de Champagnestreek. Deze druif geeft structuur en karakter aan de champi. Een andere blauwe druivensoort (32% oppervlakte), de pinot meunier, geeft de champagne juist een fruitige smaak. Ook lekker. De chardonnay is de derde druivensoort die vooral gebruikt wordt bij het maken van champagne; Dit druivenras geeft de champagne frisheid en zuren. Ook heel lekker als normaal wit wijntje! (Ik heb daar veel ervaring mee).

De Franse koning Lodewijk de Veertiende en andere elitairen dronken niets anders dan champagne en deze bubbel wordt vaak geassocieerd met een speciale gelegenheid. Nu is het gelukkig toegankelijk voor iedereen en kun je gemakkelijk de champagne proeven. Waar dan ook; Tijdens een feestje, een vakantie in één van de vele Franse chateaus of simpelweg tijdens het schrijven van je masterscriptie. Maar waar kunnen we de champagnes nou het beste proeven?

Lekker borrelen in de Champagnestreek

Je kunt de streek vanuit Nederland gemakkelijk met de auto verkennen, maar ook met de trein vanuit Parijs en de champagnehoofdstad Reims kun je de streek ontdekken. Je ziet hier prachtige wijngaarden waar de druiven in de tussentijd al rijpend aan hun trossen hangen en je bezoekt de eeuwenoude wijnkelders in het glooiende heuvellandschap. Op niet meer dan een uur rijden van Parijs ontdek je veel slaperige dorpjes die binnen een lappendeken van duizenden wijngaarden liggen. Ik raad je in ieder geval aan om je (huur)autootje te pakken, of tegenwoordig je elektrische step, E-bike of tandemfiets, om de wijnvelden te ontdekken.

De stad Reims is de onofficiële hoofdstad van de Champagnestreek en hier zul je waarschijnlijk ook wel je verblijfsaccommodatie vinden. Hier kun je de koningen onder de champagne vinden, zoals de merken Veuve Clicquot, Heisieck, Pommery en Taittinger. Er zijn hier voldoende gidsen aanwezig die je over de geheimen van de mousserende wijn kunnen vertellen. Je staat al snel oog in oog met de gigantische stalen vaten van waaruit de miljoenen flessen champagne worden gevuld. En vergeet ook niet de neogotische kasteeltorens én wijnkelders van Pommery te bezoeken. Disneyland Parijs is er niks bij.

Hoewel de wijnindustrie in Reims het bekendst is, wordt het levendige stadje Épernay als échte wijnhoofdstad bestempeld. Ik raad je daarom aan dit stadje te bezoeken en dan ook zeker zijn hippe wijnbars en gezellige bistro’s. Hier hebben ook de bekendste wijnen als Moët & Chandon en Mercier hun gigantische wijnhuizen neergezet. Verdwaal jij in het sprookjesachtige wijnnetwerk in de kelders van Mercier?

Voor degenen die iets te diep in de champagnefles hebben gekeken tijdens hun bezoek aan deze Franse streek – én de mensen die geen champagne drinken maar wel de streek willen bezoeken – zijn er nog genoeg dingen te ontdekken. Misschien komt het door de ligging dichtbij Parijs, maar Épernay heeft ook een prachtig jaarlijks evenement dat de gehele stad verlicht vlak voor de magische kerstavonden. De exclusieve champagnehuizen aan de Avenue de Champagne openen hun deuren voor de heerlijkste proeverijen en bijgevoegde borrelhapjes. Tijdens het Habits de Lumiere kom je straatoptredens, lichtshows en prachtig verlichte kunstvoorwerpen tegen in het centrum van de stad. Het is net een soort Glow in het Nederlandse Eindhoven, maar dan inclusief een verwelkoming in de wereld van de champagne. Hier kun je een gave impressie krijgen van het evenement. Ik bied me vrijwillig aan als je reismaatje voor aankomende kerst!

Zoals je al leest, is er in de champagnestreek genoeg reden om een borrel te drinken. Of je dat nu doet in de grotere stad Reims of het bruisende kleinere stadje Épernay. Of dat je juist een afgelegen wijnboerderijtje bezoekt om de puurste champagnes te proeven. De Franse champagnestreek is een must voor eenieder die bruist van het leven. Daarnaast is het ideaal om te combineren met een bezoek aan de Franse hoofdstad Parijs óf het leutige Disneyland Resort Paris. En als je dan toch liever deze streek niet wilt bezoeken, geniet je toch lekker thuis op een feestje van deze heerlijke mousserende wijn? Santé!

Vraag ook zeker een Reisadvies op Maat aan. Ik zal je reis door de champagne, met een eventuele tussenstop in Parijs of Disneyland Resort Paris, geheel voorbereiden en je de tips geven die het beste bij jouw reiswensen passen.

Geplaatst in Europa, Gastronomie & Feesten

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *