Menu Sluiten

Kaaskop in Bordeaux: La Cité du Vin

Je zult het vast weleens in de Gall en Gall voorbij komen: een fles heerlijke wijn uit de Franse wijnstreek Bordeaux. Zelf drink ik natuurlijk nauwelijks, maar in deze blog gaan we wijnen, wijnen, wijnen. Dus pak de kurkentrekker er maar eventjes bij en neem een flinke teug; op naar Bordeaux!.

Vorig jaar stapte ik zielsalleen op de trein op het station van Eindhoven. Met de koffer aan de hand en zwetende oksels startte ik het avontuur alleen. Spannend! Mijn doel: levend aankomen in Lissabon, want daar zaten mijn twee vriendinnetjes waarmee ik een weekje in de Portugese hoofdstad zou verblijven. Ik moest beslissen langs welke plekken ik naar het uiterste westen van Europa zou reizen. Met de trein natuurlijk, want ik zat vast aan die interrailtickets die ik niet meer kon inwisselen. In principe had ik weinig zin in Parijs, want daar ben ik al vaker geweest. Spanje was nét te ver weg om in één keer te bereizen vanuit het mooie Luxemburg, waar ik de eerste stop had gepland, dus ik moest wel via Frankrijk reizen en daar overnachten. Ik googelde wat op het internet en zag dat de stad Bordeaux bekend stond om haar wijnen. Nou, dat hoef je een drankliefhebber (of alcoholist) als ik niet nog een keer te vertellen. Met de TGV naar Bordeaux en genieten maar van de Franse stad aan de rivier Garonne!

Meestal bereid ik een vakantie ontzettend goed voor. Wat kan ik daar allemaal doen? Wat wordt er allemaal gegeten en gedronken? Welke trams kan ik allemaal nemen? Maar nee, Tim stond op het grote treinstation van Bordeaux met een mokergrote tas, niet wetend waar naartoe te lopen of welke tram te pakken. Gelukkig had ik nog 20% op mijn mobiel, dus er was natuurlijk niks aan de hand. Ik had een goedkoop ‘hostel’ geboekt in het ‘centrum’ van de stad. Dat hostel bleek een motel te zijn voor vrachtwagenchauffeurs die een tussenstop nodig hadden en het bleek ook zeker niet in het centrum van Bordeaux te liggen. Ik heb de eerste avond wel een mooie wandeling mogen maken op het industriegebied van de stad. Ja, was leuk. Het hostel heette ook “Pitstop Hotel” of iets dergelijks dus ik had het kunnen weten… Ik werd de volgende dag wakker tussen de vrachtwagenchauffeurs en een prachtig uitzicht op een parkeerplaats. Tijd om mezelf maar eventjes te verblijden met een wandeling door de ‘Sleeping Beauty’. Deze naam heeft de stad gekregen omdat het in de tijd van de Verlichting een beetje is in gaan dammen. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer leven te ondervinden in de stad en dat is zeker overal te zien!

Bordeaux

Bordeaux is de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine aan de Atlantische Oceaan en grenst aan Spanje. De stad staat vol met architectuur uit de achttiende eeuw en is als het ware al net zo mooi als – misschien zelfs mooier dan – de Franse hoofdstad Parijs. Het kwik kan in de zomer tot boven de veertig graden stijgen, dus het is handig om Place de la Bourse sowieso op je route in te calculeren. Dit gigantische plein was eerst een kunstwerk, maar omdat iedereen massaal lak had aan de regels heeft het stadsbestuur het kunstwerk opengesteld voor het publiek. Het plein loopt steeds wisselend vol met water of er wordt mist gespoten uit de grond. Wat het ook is, er is altijd verkoeling aanwezig op dit plein. En in de avond kun je prachtige foto’s maken in de reflectie van het water.

Een ander hoogtepuntje uit de Franse stad is het Cité du Vin. Bordeaux staat natuurlijk bekend om haar wijnen. Een cultureel centrum dat helemaal in het teken staat van wijn mag natuurlijk niet ontbreken in deze metropool! Je kunt het onderste deel van het centrum gratis bezoeken en deze is gevuld met flessen wijn. Zorg wel dat er genoeg geld op je credit card staat, want ze zijn behoorlijk duur. Mocht je je nog meer willen verdiepen in de wijncultuur in de regio, dan is het ontzettend leuk om een tour te maken op een vineyard. Ik heb van een vriend die daar woont gehoord dat het plaatsje Sauternes heel mooi en leuk is om te bezoeken. Ik heb in ieder geval genoten van mijn flesje wijn toen ik de stad bezocht.

Bordeaux is daarnaast ook ontzettend leuk om te gaan winkelen. De Rue Saint Catharine is een van de langste winkelstraten die ik in ieder geval heb bewandeld. 1,4 km aan winkels, met de bijbehorende schattige zijstraatjes. Bordeaux staat tenslotte bekend om haar ligging aan de rivier Garonne. Aan de zuidoever van deze rivier loopt een lange boulevard met (skate)parken, restaurantjes en bootverhuren. Aan de andere kant van de rivier is weinig te zoeken, want daar sliep ik dus!

Biarritz

Bordeaux kun je idealiter combineren met het kustdorpje aan de Golf van Biscaya: Biarritz. Dit dorpje is als het ware hét surfmekka van Frankrijk en is toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren surfers. Onderweg van Bordeaux naar Biarritz is het aan te raden om de hoogste duinen van Europa te bezoeken. Deze zijn wel 170 meter hoog (even hoog als de Utrechtse Dom) en 3 kilometer lang! Je kunt hier voor 50EUR paragliden en genieten van de Atlantische Oceaan.

Je vakantie in de regio Nouvelle-Aquitaine kun je combineren met een doorreis naar het Spaanse Baskenland. San Sebastian is ontzettend leuk en stiekem mijn lievelingsstad in Spanje. Hier ga ik nog een keer dieper op in! Ik wilde eigenlijk deze reis via Baskenland naar Lissabon reizen, maar door het super fijne en betrouwbare bedrijf Flixbus (voelt u allen de sarcasme?) was mijn bus gecanceld. Ik besloot heel sustainable voor 30EUR te vliegen naar Madrid en heb nog van die stad kunnen genieten.

Ik heb Frankrijk niet altijd aantrekkelijk gevonden om naartoe te reizen, maar de stad Bordeaux heeft mijn tedere hartje gestolen. Misschien komt het door de wijn, misschien door mijn luxe hotel op de perfecte locatie; maar wat het ook is, ik kom ooit nog een keer terug! Wanneer het 30 graden Celsius is in plaats van 50! Is je glaasje wijn al op?

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: