Menu Sluiten

Kaaskop in Bordeaux: La Cité du Vin

Je zult het vast weleens in de Gall en Gall voorbij komen: een fles heerlijke wijn uit de Franse wijnstreek Bordeaux. Zelf drink ik natuurlijk nauwelijks, maar in deze blog gaan we wijnen, wijnen, wijnen. Dus pak de kurkentrekker er maar eventjes bij en neem een flinke teug; op naar Bordeaux!

Vorig jaar stapte ik zielsalleen op de trein Eindhoven. Met de koffer aan de hand en zwetende oksels startte ik het avontuur alleen. Spannend! Mijn doel: levend aankomen in Lissabon, want daar zaten mijn twee vriendinnetjes waarmee ik een weekje in de Portugese hoofdstad zou verblijven. Ik moest beslissen langs welke plekken ik naar het uiterste westen van Europa zou reizen. Met de trein natuurlijk, want ik zat vast aan die interrailtickets die ik niet meer kon inwisselen. In principe had ik weinig zin in Parijs, want daar ben ik al vaker geweest. Spanje was nét te ver weg om in één keer te bereizen vanuit het mooie Luxemburg, waar ik de eerste stop had gepland Dus ik moest wel via Frankrijk reizen en daar overnachten. Ik googelde wat op het internet en zag dat de stad Bordeaux bekend stond om haar wijnen. Nou, dat hoef je een wijnliefhebber niet twee keer te vertellen. Met de TGV naar Bordeaux en genieten maar van de Franse stad aan de rivier Garonne!

Meestal bereid ik een vakantie ontzettend goed voor. Wat kan ik daar allemaal doen? Wat wordt er allemaal gegeten en gedronken? Welke trams kan ik allemaal nemen? Maar nee, Tim stond op het grote treinstation van Bordeaux met een mokergrote tas, niet wetend waar naartoe te lopen of welke tram te pakken. Gelukkig had ik nog 20% op mijn mobiel, dus er was natuurlijk niks aan de hand. Ik had een goedkoop ‘hostel’ geboekt in het ‘centrum’ van de stad. Dat hostel bleek een motel te zijn voor vrachtwagenchauffeurs die een tussenstop nodig hadden en het bleek ook zeker niet in het centrum van Bordeaux te liggen. Ik heb de eerste avond wel een mooie wandeling mogen maken op het industriegebied van de stad. Ja, was leuk. Het hostel heette ook “Pitstop Hotel” of iets dergelijks dus ik had het kunnen weten… Ik werd de volgende dag wakker tussen de vrachtwagenchauffeurs en een prachtig uitzicht op een parkeerplaats. Tijd om mezelf maar eventjes te verblijden met een wandeling door de ‘Sleeping Beauty’. Deze naam heeft de stad gekregen omdat het in de tijd van de Verlichting een beetje is in gaan dammen. De laatste jaren is er gelukkig steeds meer leven te ondervinden in de stad en dat is zeker overal te zien!

Bordeaux in een notendop

Bordeaux is de hoofdstad van de regio Nouvelle-Aquitaine aan de Atlantische Oceaan en de regio grenst aan Spanje. De Franse stad is gemakkelijk te bereizen met de auto, de trein en het vliegtuig. Ik zou er alleen niet zo snel naartoe lopen. Met de auto rijd je via de A10 in 10 uur vanaf Eindhoven naar Bordeaux. De trein doet er iets sneller over in ongeveer 7 uur. Vanuit Rotterdam pak je dan de Thalys die je naar Parijs brengt. Hier kun je overstappen op een directe trein richting Bordeaux. Transavia en KLM brengen je met directe vluchten ook nog naar Bordeaux-Mérignac Airport. Eenmaal in Bordeaux aangekomen kun je gemakkelijk de stad met de tram of de bus. Maar het is ook een vrij loopbare stad als je goede schoenen aan hebt.

De stad staat vol met architectuur uit de achttiende eeuw en is als het ware al net zo mooi als, misschien zelfs mooier dan, de Franse hoofdstad Parijs. Het kwik kan in de zomer tot boven de veertig graden stijgen, dus het is handig om Place de la Bourse sowieso op je route in te calculeren. Dit gigantische plein was eerst een kunstwerk, maar omdat iedereen massaal lak had aan de regels heeft het stadsbestuur het kunstwerk opengesteld voor het publiek. Het plein loopt steeds wisselend vol met water of er wordt mist gespoten uit de grond. Wat het ook is, er is altijd verkoeling aanwezig op dit plein. En in de avond kun je prachtige foto’s maken in de reflectie van het water.

Een ander hoogtepuntje uit de Franse stad is het Cité du Vin. Bordeaux staat natuurlijk bekend om haar wijnen. Een cultureel centrum dat helemaal in het teken staat van wijn mag natuurlijk niet ontbreken in deze metropool! Je kunt het onderste deel van het centrum gratis bezoeken en deze is gevuld met flessen wijn. Zorg wel dat er genoeg geld op je credit card staat, want ze zijn behoorlijk duur. Mocht je je nog meer willen verdiepen in de wijncultuur in de regio, dan is het ontzettend leuk om een tour te maken op een vineyard. Ik heb van een vriend die daar woont gehoord dat het plaatsje Sauternes heel mooi en leuk is om te bezoeken. Ik heb in ieder geval genoten van mijn flesje wijn toen ik de stad bezocht.

Zoals alle Fransen doen, is het verstandig om ook als toerist te blenden in de Franse cultuur. Voor het bourgondische leven hoef je je namelijk niet te schamen. Neem een heerlijke pain au chocolat met een café, struin over de rommelmarkten bij Saint-Michel en eindig je dag met een goed glas wijn uit de streek. Bordeaux is daarnaast ook ontzettend leuk om te gaan winkelen. De Rue Saint Catharine is een van de langste winkelstraten die ik in ieder geval heb bewandeld. 1,4 km aan winkels, met de bijbehorende schattige zijstraatjes.

Tijdens een bezoek aan Bordeaux ontkom je er niet aan: de rivier La Garonne. Het is heerlijk om langs de rivier te slenteren op je eigen tempo. Aan de zuidoever van de rivier loop je langs een lange promenade met (skate)parken, restaurantjes en bootverhuren. Als je de historische bruggen tegenkomt als de Pont de Pierre kun je gemakkelijk de overkant van de La Garonne ontdekken. Hier voelt alles een beetje industriëler aan met straatkunsten, getransformeerde oude pakhuizen die zijn verbouwd in restaurants of andere ‘hippe’ zaakjes. Dit gebied heet Darwin en moet je dus echt bezoeken als je een andere kant van Bordeaux wilt zien.

Op verkenning door de regio

Bordeaux uitgespeeld? Maak je geen zorgen, meid. Er is nog genoeg te doen. Laten we een paar bestemmingen nog snel meepakken, zodat je stiekem toch nog iets langer van de regio kunt genieten.

Bordeaux kun je idealiter combineren met de kustdorpjes aan de Golf van Biscaya. Met de auto neemt dit zo’n 2 uur in beslag. Biarritz is een ideaal voorbeeld van een typisch Frans kustdorpje. Het dorpje aan de Atlantische Oceaan is als het ware hét surfmekka van Frankrijk. Het is toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren surfers. Mochten de surf vibes je hier niet raken, dan kun je altijd nog het plaatsje Hossegor bezoeken, ietsjes noordelijker van Biarritz. Om de Baskische cultuur te kunnen snuiven, bezoeken we nog even het dorpje Bayonne (Baskisch: Baiona). Hier vinden de Fete de la Musique (juni) en de Fetes de Bayonne (eind juli) plaats. Genoeg reden voor een feestje. Daarnaast worden hier nog stierengevechten gehouden. Doordat ook dit deel van Frankrijk deel uitmaakte van het historische Baskenland lijkt het hier soms alsof je in Spanje rondstruint. De typische smalle straatjes en gekleurde luifels maken het plaatje compleet.

Vergeet ook niet om een tussenstop te maken bij de hoogste duinen van Europa. Dit is de Dune du Dylan en deze rijkt tot wel 170 meter hoog. Ter vergelijking, de Utrechtse Domtoren is net zo hoog. Je kunt drie kilometer lang wandelen over de duinen, sandboarden en zelfs paragliden. Je hebt in ieder geval bij elke activiteit die je hebt gekozen een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan en het binnenland. Meer beschutting nodig? Bezoek dan het grootste aangeplante bos van Europa, het natuurpark Landes de Gascogne. Tussen de dennenbomen kun je heerlijk even tot rust komen of uitkateren van al die Bordeaux wijntjes die je hebt mogen proeven. De lekkerste oesters proef je in de binnenzee Bassin d’Arcachon. Deze binnenzee staat in verbinding met de Atlantische Oceaan. Hierdoor liggen tijdens eb alle boten op een droge ondergrond, maar tijdens vloed zie je ze gelukkig weer drijven. Of het nu eb of vloed is, de oesters smaken in alle getijden overheerlijk.

Je vakantie in de regio Nouvelle-Aquitaine kun je combineren met een doorreis naar het Spaanse Baskenland. San Sebastian is ontzettend leuk en stiekem één van mijn lievelingssteden in Spanje. Het is wel raadzaam om een (huur)auto mee te nemen, omdat de verschillende bestemmingen in Nouvelle-Aquitaine toch iets verder uit elkaar liggen. Maar dat is in principe alleen maar leuk. Verschillende bestemmingen, verschillende vibes, leukere reis.

Ik heb Frankrijk niet altijd aantrekkelijk gevonden om naartoe te reizen, maar de stad Bordeaux heeft mijn tedere hartje gestolen. Misschien komt het door de wijn, misschien door mijn luxe hotel op de perfecte locatie; maar wat het ook is, ik kom ooit nog een keer terug! Wel wanneer het 30 graden Celsius is in plaats van 50!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *