De zomer is zojuist ten einde gekomen en de eerste blaadjes vallen van de bomen. Maar er zijn toch nog veel Europese bestemmingen (en daarbuiten) waar we nog heerlijk kunnen nazomeren. Eén van die plekken is bijvoorbeeld de Zuid-Franse regio Langueduc, dat tegenwoordig deel is van de Franse provincie Occitanie. Met de Middellandse Zee om de hoek heerst er het hele jaar door een zonnig klimaat, óók in de maanden september en oktober.
Eén van de bekendste gebouwen uit de regio is waarschijnlijk wel de Pont du Gard. Dit is door de Romeinen gebouwd als aquaduct waardoor de Romeinse steden Nîmes en Montpellier van water werden voorzien. Tegenwoordig is het een toeristische bestemming en kun je er mooi kanoën, kajakken of hiken. Vanaf hier lopen er een aantal wandelroutes in de natuurlijke omgeving. Ook wij hebben het Pont du Gard eens van dichtbij mogen bezichtigen omdat we altijd een tussenstop maakten in Frankrijk tijdens onze autoreis naar Spanje. Wij verbleven destijds één nachtje in het Zuid-Franse Remoulins en leerde ik daarom deze regio kennen.
In dit blog neemt Kaaskop jullie mee langs de verschillende plekjes langs de rivier de Gard én bezoeken we een aantal Romeinse steden. Met de auto zijn Nimes en Montpellier binnen 11 uur te bereiken. Beide steden zijn ook bereikbaar met de Franse TGV (Vanuit Brussel, Parijs Gare du Nord of Luxemburg). Je kunt vanuit hier ook nog eens op uitstapje gaan richting Avignon, Marseille of Béziers. Wil je de typische Franse dorpjes bezoeken? Dan raad ik jullie aan een auto te huren/je eigen auto mee te nemen. Enfin, on y va! Lees je mee ?
Langs de Gard: Romeinse bruggen en schattige dorpjes
Het sportieve hoogtepunt van je nazomer door de historische regio Langueduc is toch echt wel bij een bezoek aan de rivier de Gard. Deze rivier ontspringt in het Parque National Cévennes, een UNESCO cultuurlandschap, en stroomt via verschillende dorpjes de rivier de Rhone in. In en rondom het nationaal park van Cévennes kun je verschillende outdoorsporten ondernemen en genieten van de Franse natuur. Het heuvellandschap verandert met de loop van de Gard langzaamaan in een vlakker landschap.
Waar je het beste de rivier de Gard kunt opstappen, is in het Gorges du Gardon. Dit is een bekende plek om kano’s en kajakken te huren en de rivier verder te verkennen vanaf het water. Daarnaast kun je hier prima rotsklimmen en zijn er verschillende hikeroutes. Een sportieve dag gegarandeerd! Vanuit de rivier, of langs de oevers van de Gard, kom je twee bekende bruggen tegen. Deze raad ik je ook zeker aan allebei te bezoeken. De eerste brug die je tegenkomt vanuit Gorges du Gardon is de Pont Saint Nicolas de Campagnac.
Iets verder ligt hét paradepaardje van de regio: de Pont du Gard. Net als in Tarragona (Pont de Diable) is dit een Romeins aquaduct. Het Pont du Gard is 49 meter hoog en 275 meter lang. Je kunt er dus gemakkelijk onderdoor kanoën zonder je hoofd te stoten. Het monument staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, maar je moet wel ongeveer 10 EUR entree betalen. Het parkeren is wel hartstikke gratis! Althans, toen wij er waren.
Tussen de heuvels door vind je genoeg schattige Franse dorpjes, zoals Remoulins, Ales en Olargues. De zandkleurige huizen stammen uit de middeleeuwen waardoor het soms lijkt alsof je terug in de tijd reist. Met een heerlijke baguette op zak en een leutig Frans wijntje kun je langs de oevers van de Gard nog even nagenieten van de dag. Bezoek in de regio ook zeker de vele kastelen, zoals het Chateau de Castries. Vanuit de meeste kastelen heb je spectaculaire uitzichten op het heuvellandschap van Languedoc.
Romeinse steden: Nîmes en Montpellier
De Romeinen hebben een duidelijke culturele afdruk achtergelaten in het zuiden van Frankrijk. Eerder hebben we het al gehad over de Pont du Gard en de Pont Saint Nicolas de Campagnac, waar je de Romeinse invloeden kunt terugvinden. Maar ook in de steden Nîmes en Montpellier is de Romeinse invloed nog altijd voelbaar.
Nîmes heeft ongeveer 150.000 inwoners en is dus al een stad van een redelijk formaat. In Nîmes kun je onder andere het fantastische amfitheater Les Arènes bezoeken, maar er zijn natuurlijk veel meer Romeinse ruïnes te vinden: Het stadspark Jardin de la Fontaine (Romeins thermencomplex), het Maison Carrée (Romeins forum) en het Fontain Pradier. In de binnenstad kun je naast het snuiven van cultuur ook heerlijk eten, borrelen of winkelen. Begin bij het Place du Marché en plof lekker op een terras met een glaasje wijn. Daarna kun je via de smalle steegjes richting de berg Mont Cavalier wandelen. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de stad Nîmes en zijn omgeving.
We maken vanuit de Zuid-Franse stad Nîmes even een uitstapje naar Montpellier. Dit is de hoofstad van het Franse departement Hérault en was daarvoor de hoofdstad van de gehele historische regio Langueduc-Roussillon (dat niet meer bestaat). De stad is ook iets groter dan Nîmes, want het telt zón 250.000 inwoners. Eén vijfde van hen zijn studenten, want vanaf 1289 werd één van de oudste universiteiten van Europa opgericht. Je kunt hier dus gemakkelijk een feestje opzoeken en goedkoper eten en drinken in bepaalde wijken.
Ook Montpellier heeft een charmerend stadscentrum met als hart Place de la Comédie. Hier zijn een aantal keren per week straatartiesten te vinden. Temidden van dit plein staat de grote fontein Trois Graces en aan de rand kun je de Opéra Comédie bezoeken. Montpellier ademt daarnaast Romeinse geschiedenis uit en een persoonlijk hoogtepunt om dat te ervaren is het aquaduct van Saint-Clément. Het stamt uit 1772, dus het is best laat gebouwd. Deze ligt in de Montpellierse wijk Les Arceaux. De dubbele bogen brachten het water van de Saint-Clément-de-Rivière richting Montpellier, waardoor de stad genoeg water kon gebruiken. Het aquaduct was ooit negen kilometer lang, maar tegenwoordig kun je enkel van de 800 achtergebleven meters genieten.
Bezoek in Montpellier ook zeker de Sint-Pieterskathedraal, het Route des Pins, de Arc de Triomphe, de Promenade de Peyrou, de Citadel van Montpellier en de studentenwijken. Er zijn daarnaast heel veel museums in de stad te vinden en de historische binnenstad is een openluchtmuseum op zichzelf.
Uitwaaien in Béziers
We sluiten ons bezoek af in het iets westers gelegen stadje Béziers, net iets verder dan Montpellier. Het is één van de oudste steden van Frankrijk en ligt tussen de wijnvelden en dichtbij zee (30 minuten rijden). Met name in de Cathédrale Saint-Nazaire et Saint-Celse voel je de historie van de stad. Vanuit deze kathedraal heb je een prachtig uitzicht op Béziers en de bekende brug van de stad.
Ook hier kun je aquaducten bezoeken, zoals de Pont-canal de l’Orb. Hier overheen stroomt het Canal du Midi. Daarnaast kun je óók hier een Romeins amfitheater ontdekken en de wekelijkse markt rondstruinen. Wat Béziers al helemaal speciaal maakt zijn de Spaanse invloeden die het stadje heeft. Er worden namelijks férias georganiseerd waarbij ze ook aan stierenvechten doen. Een miljoen mensen komen jaarlijks in de zomer om dit feest bij te wonen en er zijn daarom ook veel bandjes, flamencodansers en markten.
Benieuwd naar andere plekken in Frankrijk? Neem een kijkje in de blogs over de Franse Riviera, de stad van het licht Parijs of het wijn-hallah Bordeaux.