Menu Sluiten

Kaaskop aan de Vlaamse Kust

We gaan weer eens op avontuur bij onze zuiderburen en naar een wel hele leuke plek: De Vlaamse kust aan de Noordzee. De Belgische kuststrook is maar liefst 65 kilometer lang en heeft een 500 meter breed zandstrand. Gigantisch. Daarachter liggen, net zoals in Nederland, 2.5 kilometer lange duinengordels. We gaan de verschillende kustplaatsjes aan de Vlaamse kuststrook langs in dit blog, van Zwin aan de Zeeuwse grens, tot aan de kustgrens met Frankrijk. Wist je dat de hele kuststrook met de kusttram te bereiken is (duurt in totaal 2 uur). Vergeet ook niet Brugge te bezoeken en de lekkerste bieren te proberen in de historische grachtenstad. Lees je mee?

In de jaren zestig en zeventig werd de hele kust van België volgebouwd met appartementsblokken waardoor heel veel duingebieden verloren gingen. Het is daarom ook een hele toeristische plek geworden en veel kustdorpjes zien er daarom misschien niet zo charmerend meer uit als vroeger. Neem een voorbeeld aan de stad Oostende, ooit de ‘Koningin der badplaatsen’, maar door de wereldoorlogen is het schattige badplaatsje helaas verwoest. Nu herrijzen er grote betonblokken uit het zand. Ik ga jullie toch proberen de charmes van de Vlaamse kust te laten zien, dus allé met die geit.

Knokke-Heist

We beginnen in het noorden en dit is toch wel mijn lievelingsplekje aan de Vlaamse kuststrook. Het ligt dicht bij de Nederlandse grens en heeft een soort van luxe en chique vibe hangen. Hierdoor komen graag de allerrijkste inwoners van België hier graag op het strand liggen of een drankje in de vele Beach bars te doen. De boulevard van Knokke-Heist heeft voldoende hippe restaurantjes. Wil je toch eventjes de natuur in? Dan is het natuurgebied ’t Zwin een ideale afwisseling van de Belgische jetset Hier spot je prachtige watervogels en struin je gemakkelijk door de duinen. Heerlijk!

Blankenberge en De Haan

In tegenstelling tot Knokke-Heist is Blankenberge ideaal voor families. Een gigantische pier, net zoals in Scheveningen, zweeft tientallen meters over het zeewater en vanuit daar heb je een fantastisch uitzicht op het strand. Er is ook een dierentuin en een jachthaven. Bezoek ook zeker het natuurgebied de Uitkerkse Polder of de Fonteintjes als je er eens lekker een lange wandeling wilt maken.

De Haan is ook een leuk plaatsje om te bezoeken. Het centrum is gevuld met historische gebouwen met torentjes en geveltjes. Er zijn een paar strandtentjes en de kust is heerlijk rustig.

Oostende

Oostende vind ik niet per se heel erg mooi, maar het is wel het grootste plaatsje aan de Vlaamse Kust. Dus zoek je veel voorzieningen of wil je gemakkelijk met de trein naar de kust? Dan is Oostende zeker aan te raden. Ook gaat de koninklijke familie van België nog graag naar Oostende tijdens hun vakanties. Je kunt het Fort van Napoleon bezoeken. Dit is een adembenemed fort dat je midden in de duinen kunt vinden. Hier werd de streek tegen de Engelsen beschermd en werd in opdracht van Napoleon gebouwd.

Nieuwpoort en Middelkerke

In Middelkerke vinden we het grootste strand van België, dus als je van lange strandwandelingen houdt kun je hier je hart ophalen. Het centrum is ook zeker schattig om te bezoeken en er zijn tal van horecazaken waar je een lekker portie mosselen met frietjes kunt eten.

We zijn bijna aan de Franse grens aangekomen en bezoeken Nieuwpoort. Hier ligt één van de grootste jachthavens van Europa met maar liefst 2000bootjes. Je kunt vanuit de terrassen in het historische centrum je volgende Yacht al bezichtigen. Neem ook een bezoek aan de Stadshallen of de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Of bezoek het Museum Westfront, waar je alles kunt leren over de Eerste Wereldoorlog. Wil je toch liever wat relaxter doen? Er zijn veel stranden in de buurt, zoals dat van Nieuwpoort zelf of Groenendijk.

De Panne

Last but not least, voordat je de Franse grens bij Duinkerke oversteekt, komen we nog aan in De Panne. Dit staat natuurlijk bekend van het pretpark PlopSaLand, waar al je Studio-100 vriendjes een eigen attractie hebben. Dans met K3 de HippieShake, ontdek het kabouterbos van Kabouter Plop of ga in de gaafste achtbaan van de Benelux: Tomorrowland The Ride.

De Panne heeft daarnaast ook de breedste stranden van België waardoor een plaatsje in het zand altijd garant staat. Ook het natuurgebied Westhoek is de moeite waard. Dit is zelfs het oudste natuurreservaat van Vlaanderen.

Geplaatst in Europa, In de Buurt-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *