Menu Sluiten

Kaaskop in Albanië: Dé handigste tips tijdens je bezoek aan het Balkanland

Het heeft even op zich moeten laten wachten, maar het is tijd om mijn ervaringen in het Balkanland Albanië met jullie te delen. Zelf vond ik mijn reis naar Albanië met Saskia een reis om nooit te vergeten. Ik heb me niet voor kunnen bereiden door het schrijven van de masterscriptie, waardoor ik keer op keer door het land verrast werd. Normaal wil ik alles plannen van A tot Z, maar we hadden enkel de vluchten en het eerste hostel geboekt. Dat was dus wel heel spannend voor deze perfectionistische reiziger..

Ik neem jullie in de komende blogs mee langs de leukste en mooiste plekjes van Albanië. Maar omdat het een relatief onbekend land is binnen Europa, leek het me handig om te beginnen met een aantal handige tips voor tijdens je bezoek aan het Balkanland. Laten we beginnen met de ligging van Albanië: Het is namelijk gelegen tussen grote welbekende toeristische bestemmingen als Italië, Kroatië en Griekenland. Albanië heeft landsgrenzen met Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland maar het is ook via de zee goed bereikbaar met Italië. Een vlucht vanuit Eindhoven neemt zo’n twee uur in beslag waardoor je binnen een mum van tijd van je reis door Albanië kunt genieten. Benieuwd naar meer tips? Lezen maar!

Op je monnie: Geldzaken

Betalen doe je vooral contant met de Albanese munteenheid: Lek. Blijkbaar, als je met je bankpas of creditcard bij een winkel of restaurant betaalt, wordt er vandaag de dag 4% extra servicekosten gerekend. Vermijd dit dan ook en haal contant geld bij de bankautomaten van de bank “Credins Bank”. Het heeft een blauw-geel logo en er worden geen extra kosten in rekening gebracht. Kijk vooraf ook of op andere bestemmingen ook Credins banken zijn, want ik schreef dit deel in de bus en we hadden nét te weinig contant mee om het hotel te betalen. En je raadt het al: géén Credins bank in Hirmanë

Hoe van A naar B? Ontdek Albanië met de bus of de auto

De “busterminal” die ik zeker niet voor ogen had voordat we in Tiranë aankwamen.

Het openbaar vervoer in Albanië staat nog aardig in de kinderschoenen, maar het is in principe goed geregeld. In de grotere steden heb je overal wel taxi’s (Vijf minuutjes in de taxi is ongeveer 330 Lek alias 2.50€) en tussen steden gebruik je de bus die soms maar één keer per dag rijdt. Je betaalt in de bus zelf (wederom contant) en geniet van de hobbelwegen die het prachtige land te bieden heeft. Met mijn wagenziekte keek ik er vies op tegen, maar de spectaculaire uitzichten vanuit de bergen maakte al veel goed. Het viel Saskia en mij wel op dat het rijden hier vrij veilig is. Te weten dat de Albanezen pas sinds 1991 (tijdens de val van het communisme) pas auto’s kregen en daarna er pas achter kwamen dat ze daarvoor ook een rijbewijs nodig hebben.

Met een huurauto heb je natuurlijk nog meer vrijheid en kun je meerdere plaatsen binnen Albanië bezoeken. Let wel: de wegen zijn in het binnenland wat minder goed begaanbaar. Dus laat je beste rijkunsten zien op de chaotische rotondes van Tiranë of gebruik gewoon makkelijk de bus. Mijn tip is wel: Wil je veel van Albanië kunnen zien? Huur dan zeker een auto na je verblijf in Tiranë. Toch liever met het openbaar vervoer? Vanuit het vliegveld van Tiranë kun je gemakkelijk met de taxi naar Tiranë of Durrës voor maar 20-25EUR. Er rijden ook pendelbussen maar niet zo frequent als we normaal gewend zijn.

Ja (po) of nee (jo)?: de Albanese taal

De taal van Albanië is Albanees. En voor iemand die heel erg van talen (leren) houdt, vond ik het een moeilijke missie om überhaupt ‘hallo’ te zeggen. Het Albanees lijkt ook op geen enkele andere taal in de wereld, dus je herkent veel woorden ook niet. Tijdens onze walkingtoer door Tiranë werd ons ook verteld vier woorden te leren: “Përshëndetje” (Hallo), “Faleminderit!” (Bedankt!), “Po” (ja) en “Jo” (nee). Ik krijg er nog steeds stuiptrekkingen van om überhaupt iets te zeggen in het Albanees, maar gelukkig spreken de Albanezen een aardig woordje Engels en/of Italiaans.

Opgelet! Als een Albanees ja knikt, bedoelt hij of zij nee. En als jij als toerist nee knikt, denkt een Albanees dat je ja knikt. Let dus niet op iemands gezicht als je een vraag stelt, want zelfs na een week Albanië hebben we nog steeds breinscheten van dit cultuurverschil

Gezond op reis: Eten en drinken

Weet jij wat voor heerlijkheid dit is? Wij smulden ons in ieder geval vol tijdens onze Albanese reis.

Doordat Albanië tussen Italië en Griekenland ligt, zijn de meeste gerechten ook veel geïnspireerd door deze keukens. Als je dus van feta houdt, is Albanië hét land van je dromen. Je komt het namelijk overal tegen. Toch had ik ergens een voedselvergiftiging opgelopen of kon mijn maagje niet zo goed tegen het chloorwater. Verschillende organisaties (zoals de ANWB) zeggen namelijk dat het water niet drinkbaar is, maar in Albanië zelf hoorde we toch wat andere geluiden. Better be safe than sorry en koop (goedkoop) drinkwater in de supermarkt. En als het daar niet aan lag: Eet géén mosselen.

Nu we het toch over eten hebben, dat dus vrij goedkoop is vergeleken met andere Europese landen, let’s talk about tipping. Het geven van fooi in Albanië is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Geef zo’n 5-10% van je bedrag als fooi en je zit altijd goed. In nachtclubs is dat natuurlijk niet gebruikelijk.

Reisseizoen

Wij bezochten Albanië toen het hoogseizoen nét was afgelopen (eind augustus/begin september). Hierdoor was het in de meeste steden en badplaatsen rustig en waren we op sommige plekken zelfs de enige toeristen. Heerlie de peerlie! We merkten al wel dat veel badplaatsen begonnen met het opruimen van strandbedden en andere faciliteiten. Maar zoals onze gids van Himarë ons vertelde: “We finally get our beaches back”. In het laagseizoen kun je juist extra genieten van de rust en de prachtige strandregio’s die Albanië te bieden heeft.

Stay in touch: Simkaart

Tenzij je op internetdetox wilt, is het handig om ook in Albanië bereikbaar te zijn voor vrienden/familie of om simpelweg de route te zoeken door de stad Tiranë of je volgende hotel te boeken. Je kunt voor 25EUR een simkaart kopen met 30 GB. Ja, dat is heel veel! Maar als je een lange tijd in Albanië bent, is het zeker aan te raden. De WiFi-netwerken zijn namelijk niet per se goed ontwikkeld. Wil je die 25EUR toch liever aan vijf liter wijn spenderen? Download dan vooraf de offline kaarten van Albanië op Google Maps of neem een taalboekje mee.

Hopelijk kun je met deze tips in ieder geval veilig en gezond door Albanië reizen én de mensen toch iets beter begrijpen. Ik ga als de wiedeweer verder met schrijven over de mooie bestemmingen die Albanië te bieden heeft. Misschien is het in de herfstvakantie dit jaar dé perfecte reisbestemming voor je?

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *