Menu Sluiten

Kaaskop in Aruba: One Happy Island

Het wordt alsmaar kouder en kouder, dus ik dacht dat ik jullie wel op kan warmen met een aantal blogs over bestemmingen waar het altijd heerlijk weer is. En het spits wordt afgebeten met een bezoek aan het eiland Aruba in de Caribische Zee. Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden dus je kunt er zelfs heen zonder aanwijswoordenboekje mee te nemen. Daarnaast is Aruba ‘One Happy Island’ en dat merk je gelijk aan de vriendelijke inwoners die op het eiland wonen. Naast Aruba hebben mijn gezin en ik ook de eilanden Bonaire en Curacao bezocht, maar die komen later aan de beurt! We gaan rustig het alfabet af. Bon Bini na Aruba! (Papiaments voor: welkom op Aruba!). 

Aruba is gemakkelijk te bereiken vanuit Schiphol, doordat KLM, TUI en Air France op het Arubaanse eiland vliegen. Daarnaast kun je Aruba ook wel degelijk aandoen met een cruise, maar persoonlijk is dat voor mij niet de fijnste manier om op vakantie te gaan. Ik denk ook dat je dan een te klein deel van Aruba te zien krijgt, terwijl juist de ver gelegen gebieden op het eiland het meest indrukwekkend zijn.

Het Benedenwindse eiland is vooral georiënteerd op de Verenigde Staten en daardoor wordt er ook met de Amerikaanse Dollar betaald, kom je veel grotere hotels tegen – in tegenstelling tot de andere eilanden – en spreekt de Arubaanse bevolking meer Engels dan Nederlands. Toch zijn de Nederlandse invloeden zeker voelbaar over het hele eiland. Of je nu in de Jumbo staat of ronddwaalt door de hoofdstad Oranjestad met de Hollandse architectuur. Laten we eens kijken wat de hoogtepunten op het eiland zijn en waarom je juist Aruba moet kiezen tussen al die eilanden in de Caraïben. Lees je mee?

Oranjestad en San Nicolas: kleurrijke steden in de Caraïben

Oranjestad is de hoofdstad van het eiland en doet erg vrolijk aan. De meeste huizen zijn ingekleurd met oranje, gele en blauwe tinten, zodat je altijd wel wordt opgefleurd tijdens je wandeling door Oranjestad. Ronddwalen en shoppen zijn de dingen die je het beste kunt ondernemen in Oranjestad. Er rijdt een tram door de oudste straten en er zijn veel luxe winkels te vinden. Omdat Aruba vaak wordt bezocht door cruiseschepen en Amerikanen heeft Aruba een ietwat modernere uitstraling dan andere eilanden in de Caraïben. Je moet er daarom ook wel van houden. Maar Oranjestad is ook wel zeker leuk om uit te gaan.

Een leuk alternatief voor Oranjestad is het plaatsje San Nicolas. Dit is een echte arbeidersstad vanwege de olieraffinaderij die er te vinden is. Deze is echter sinds 2012 gesloten en om de tweede stad van Aruba wat meer leven in te blazen, hebben kunstenaars de stad helemaal versierd met prachtige kunstwerken van flamingo’s tot reusachtige papegaaien. Vanaf hier is het ook heel gemakkelijk om Baby Beach te bereiken.

Eagle Beach: ‘Het mooiste strand ter wereld’

Het Eagle Beach – in het noordwesten van het eiland aan de low-rise hotels – wordt in veel reismagazines uitgeroepen tot ‘het mooiste strand ter wereld’.  Hoe dat komt? Het poederachtige witte strand trekt toeristen over de hele wereld aan waar je tal van wateractiviteiten kunt doen. De stranden zijn er schoon en perfect om lekker bruin te bakken. Of rood. Dat ligt aan je zonbescherming. Op het Eagle Beach staat Aruba’s meest gefotografeerde boom – de fofoti – en het staat ook bekend als nestgebied van de zeeschildpadden.

Maar het One Happy Island heeft naast Eagle Beach veel meer stranden om te ontdekken. Huur daarom ook zeker een auto – het liefst met vierwielaandrijving – om het eiland te verkennen. Het meest toeristische strand is Palm Beach, waar de grotere high-rise hotels aan liggen. Ook hier liggen de witte zandstranden er prachtig verzorgd uit en kun je in een van de vele hotels (of casino’s) lekker een cocktail drinken. Stranden die iets rustiger zijn, zijn Manchebo Beach, Andicuri, Druif Beach, Mangel Halot, Santo Largo, Rodger’s Beach en Malmok Beach.

De overige stranden die er voor mij uitsprongen zijn Baby Beach en Renaissance Island. Baby Beach is gelegen in het uiterste zuidwesten van het eiland, bij het dorpje San Nicolas. Je kunt dit gemakkelijk bereiken met je huurauto of buslijn 900 vanuit San Nicolas. Het water in deze baai is warm en ondiep. Hier kun je ook heerlijk snorkelen. Er zijn ook veel locals te vinden, omdat het aan de andere kant van de toeristische plaatsen is gelegen. Het juist voor toeristen gecreëerde eiland Renaissance Island is daarnaast ook een prachtplaatje. Wij verbleven de eerste aantal nachten in het Renaissance Hotel en die hebben een eigen privé eiland. Vanuit het hotel in Oranjestad kun je de hele dag door met een gratis boot naar het Renaissance eiland gevaren worden waar de hangmatten en het heerlijke eten al voor je klaar liggen. Het ligt wel precies voor de landingsbaan van het Queen Beatrix International Airport, dus af en toe hoor je wel degelijk een vliegtuig voorbij zoeven. En slaap je liever in een ander hotel? Dan is het vast mogelijk om het Renaissance Eiland te bezoeken tegen een vergoeding.

Natuurlijk denk je niet alleen aan bakken, maar ook aan duiken. De Caraïben hebben prachtige azuurblauwe wateren en het is heerlijk vertoeven in de warmte van de Caribische Zee. Echter, als ik heel eerlijk ben, is Aruba niet het meest geweldige eiland om de onderwaterwereld te bezichtigen. Curacao en Bonaire zijn in dat opzicht echte pareltjes in de snorkel- en duikwereld. De Arubaanse kust is veelal volgebouwd met hotels voor de vele toeristen die met een boot op snorkeltrips gaan. Ook leuk, natuurlijk. Maar ik raad je zeker aan om Aruba te combineren met een ander eiland, mits je de indrukwekkende onderwaterwereld van de Caraïben wilt aanschouwen.

 

Arikok Nationaal Park en de ruige noordkust

Arikok Nationaal Park bestrijkt maar liefst 20% van heel Aruba, dus een bezoek aan dit ruige natuurpark is zeker dagvullend. Of je nu interesse hebt in de geologie van het wilde park of juist de ruige zee wilt bekijken, het nationaal park is voor iedereen die zichzelf als waaghals bestempeld het waard.

Het Arikok Nationaal Park vergt wel een beetje autorijkunsten van jezelf. Ga daarom ook zeker na of jouw huurauto een vierwielaandrijving heeft, omdat de meeste wegen in het park onverhard zijn én daarnaast niet gladgestreken. Een autoritje door het park laat je lichaam tegen het plafond van de auto botsen en de kans op misselijkheid is ook zeker aanwezig. Maar het gaat om het avontuur! Wij hadden op Aruba sowieso al een 4×4 jeep gehuurd, dus we konden het park gemakkelijk bezoeken. Er zijn ook veel looproutes, dus Arikok is ten alle tijden wel bereikbaar. Ook voor degenen die geen huurauto hebben.

Vanuit het Visitors Center lopen verschillende weggetjes langs de ruwe noordoostkust van Aruba. Hier kun je niet zwemmen, omdat de zee hier lekker hard tegen de rotsen aan klapt. Er zijn verschillende stranden – want zonbakken mag – grotten met vleermuizen en het hoogtepunt van de reis: de Natural Pool “Conchi”. Het is als het ware dé attractie van Aruba. De natuur heeft hier een zwembad gecreëerd die je wel zeker moet bezoeken. Neem daarom ook je zwembroek of bikini mee in je stoere jeep, want ik raad je zeker aan om een plons te wagen. Om de zoveel tijd slaat een grote zeegolf op de rotsen van Conchi en dat geeft de meest indrukwekkende beelden. Er staat daarnaast altijd iemand van het nationaal park die je motiveert een duik te nemen in het ‘zwembad’ en garandeert ook de veiligheid. Als je het eng vindt om zelf naar Conchi te rijden, worden er ook jeep safaris aangeboden. Maar ik vind het persoonlijk leuker om met de eigen 4×4 jeep het hele park te verkennen. Aruba is toch wel degelijk het stoerste eiland van de drie (ABC-eilanden).

Aruba zette decennialang de ‘Natural Bridge’ bij Andi-Couri op de ansichtkaarten en folders van het eiland. De ‘brug’ was een door de branding uitgesleten kalksteenrots en gaf de bezoekers van Aruba een perfect inzicht in hoe ruw de golven tegen het eiland aan sloegen. Het was tevens de grootste en hoogste natuurlijke overspanning in het hele Caribische gebied. In 2005 is de brug helaas ingestort, maar gelukkig kunnen we de kleinere variant – niet ver verwijderd van zijn grotere, overleden broer – nog bezoeken.

 

Andere leuke locaties op het One Happy Island

Er zijn nog een aantal bestemmingen die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je reis naar Aruba. In het uiterste noorden van het eiland bevindt zich het spierwitte California Lighthouse. Een bezoek aan de vuurtoren kun je gemakkelijk combineren met een aantal stranden aan de noordwestkust van Aruba of de ruige kustlijn in het noordoosten van Aruba. De vuurtoren is vernoemd naar een gezonken schip, genaamd de SS California. Misschien spookt de bemanning nog rond?

Aan de andere kant van het eiland ligt het strandje Boca Grandi, dat vaak wordt bestempeld als dé kitesurf plek van Aruba. Het ligt aan de noordkust van het eiland – dus waar niet wordt aangeraden te gaan zwemmen – en hier staat daardoor ook veel wind. Je kunt op weg naar deze twee plekken schattige ezels en geitjes spotten. Rijd ze maar liever niet aan.

In het binnenland van Aruba – dat tevens de laatste bestemming is die we aandoen in dit blog – ligt de Hooiberg. Deze berg is 167 meter hoog en vanuit ieder punt op Aruba te zien. Dus mocht je de weg kwijt raken? De Hooiberg zorgt ervoor dat je de weg terug kunt vinden. De Jamanota gelegen in het Arikok Nationaal Park is echter wel twintig meter hoger. De hooiberg bestaat echter helemaal niet uit hooi. Het is gevormd uit hooiberggiet welk een keihard gesteente is. Deze komt buiten IJsland nergens anders ter wereld voor. Om de kilo’s van de heerlijke visgerechten en de tropische cocktails aan de Arubaanse kust te verbranden, daag ik jou uit om de 587 trappen van de Hooiberg op te lopen. De klim neemt ongeveer een half uur in beslag en je kunt het beste de Hooiberg beklimmen wanneer de zon iets minder fel is. Bij helder weer kun je zelfs een glimp opvangen van het enorme land Venezuela, gelegen in Zuid-Amerika.

De Hooiberg. Kaaskop Abroad, 2013.

Aruba is stoer, toeristisch, ruig, maar vooral vrolijk. De kleuren die het eiland uitstraalt, maken een bezoek aan het Benedenwindse eiland een herinnering om zeker nooit te vergeten. Een vakantie in Aruba is een vakantie van rust. Hier vergeet je de drukte van ons Europese leven. Dus hopelijk neem je na je bezoek aan Aruba een stukje mee van het One Happy Island. Doei dushi’s!

Net zoals wij hebben gedaan tijdens onze reis naar Aruba kun je dit Caribisch eiland gemakkelijk combineren met Bonaire of Curacao. De vluchten duren maar liefst een half uurtje (tenzij je een hele dag vertraging hebt). Benieuwd naar andere Caribische bestemmingen? Klik hier!

Geplaatst in Midden-Amerika & Caraïben

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *