Menu Sluiten

Kaaskop in Maleisië: Malaysia Truly Asia

De sushi van afgelopen week dwaalt nog steeds rond in mijn gedachten en ik vond het weer eens tijd om op Aziatische tour te gaan. En niks is een betere samenvatting van Azië dan het Zuidoost-Aziatische land Maleisië. Maleise, Nederlandse, Engelse, Chinese en Indiase invloeden hebben allemaal een plek kunnen vinden in dit prachtige land. Van de metropole stad Kuala Lumpur op het schiereiland Malakka tot aan de dichte, tropische jungles op Maleis Borneo; dit land verveelt je nooit.

Maleisië hebben mijn gezin en ik in de zomer van 2014 bezocht. We bezochten eerst het schiereiland Malakka en deden Melaka, de Cameron Highlands en het ‘eiland’ Penang aan. Toen vlogen we naar Bali (Indonesië) om daar twee weken het eiland te bezoeken en op de terugweg stopten we nog een aantal dagen in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Maleisië kun je echter ook combineren met een rondreis door Thailand, Singapore of andere delen van Indonesië dan Bali. Maar ik denk dat enkel een bezoek aan Maleisië genoeg indrukken kan achterlaten in je reismemorium.

De meeste reizigers die Maleisië bezoeken, komen aan op het Kuala Lumpur International Airport (of Singapore Changi Airport). Kuala Lumpur is de metropole smeltkroes van het Aziatische land en hier vind je de geschiedenis van Maleisië en zijn bewoners terug in de gastronomie, architectuur en sociale leven van de stad. Als je hier wat dieper op in wilt duiken, verwijs ik je door naar de blog “Kaaskop in Kuala Lumpur: 4 hoogtepunten in de metropole smeltkroes” . De meeste reizigers doen het schiereiland Malakka aan, maar ook Maleis Borneo (Sabah & Sarawak), dat ligt op het eiland Borneo dat gedeeld wordt met het sultanaat Brunei en Indonesië, is zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ik wil jullie meenemen langs de gaafste plekken die ik heb bezocht in Maleisië, maar wil ook een aantal bestemming aan jullie introduceren die wel degelijk op mijn bucket list staan. Ik heb me destijds veel verdiept in dit land en zijn magische bestemmingen, dus hopelijk kan ik jullie ook nu weer meenemen op deze virtuele reis door het Aziatische land. De marketingsslogan van Maleisië is lange tijd “Malaysia Truly Asia” geweest en we gaan samen ervaren waarom het land perfect in dat plaatje past.

Melaka

Melaka River met zijn historische gebouwen. Kaaskop Abroad (2014).

De eerste stop van onze truly Asia experience is Melaka. Dit is hét kolonistische stadje van Maleisië. Melaka is voornamelijk uitgegroeid door de sultanaten die het gebied hadden ingenomen. Het sultanaat Melaka beheerste zelfs in 1400 het hele Maleise schiereiland én een groot deel van het eiland Sumatra (Indonesië). In deze periode werd de islam ook sterk verbreid onder de Maleisiërs. De Portugezen, Nederlanders en Engelsen hebben daarna een lange tijd Maleisië gekoloniseerd en dat is wel degelijk terug te vinden in de stad zijn architectuur. Het Stadhuys in het centrum van de stad doet heel Hollands aan. De Nederlanders waren natuurlijk vooral prominent aanwezig in Indonesië, maar ook het Maleis heeft veel Nederlandse invloeden. Toch wordt het Maleisisch meer beïnvloedt door het Engels. De Nederlandse aardbei is in het Indonesisch ‘Arbei’, maar in het Maleisisch ‘strawberi’. Tegenwoordig hebben de Chinezen Melaka overgenomen en zie je veel invloeden uit de Chinese cultuur terug in het straatbeeld van de Maleise stad. Veel Maleisiërs spreken daardoor ook Chinees, naast het Engels en Maleis. 

De forten St. John’s (Hollands) en St. Paul’s Hill (Brits) zijn leuk om te bezoeken tijdens je trip in Melaka. Ook in het Portugese Fort A Formosa zie je het kolonistische verleden terug van de stad. Een boottocht over de Melaka River is ook wel degelijk de moeite waard, omdat je vanuit het water een prachtig uitzicht hebt op de koloniale gebouwen. Een boottocht duurt zo’n 45 minuten. 

Op de drukke Jonker street krioelt het van de kraampjes met insecten, vlees en de durian. En als je al denkt dat Peter van de gym al stinkt met zijn zweetsokken, dan heb je durian nog nooit geroken. Met name in Indonesië, Thailand en Maleisië is de vrucht ontzettend populair, maar voor de meeste westerlingen dringt de penetrante smaak van de durian door tot plekken die je nooit eerder in je lichaam hebt gevoeld. Een wandeling door Melaka vergt dus zeker wat van je reukvermogen. De markt is op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van 18:00-00:00. 

Cameron Highlands

Uitzicht op de prachtige theevelden van Cameron Highlands. Kaaskop Abroad (2014).

Hoewel Maleisië prominent rond de evenaar ligt, is het handig om een aantal extra vesten en lange broeken mee te nemen in je reiskoffers. Zoals de naam al doet vermoeden, liggen de Cameron Highlands hoog in de bergen. De Cameron Highlands zijn gelaagd met ontiegelijk lange theevelden en we gaan eens kijken wat er nog meer te ontdekken valt op deze Maleise bestemming. 

Het bergoord Cameron Highlands werd in 1885 ontdekt door de beste man William Cameron. Het werd in de loop van de twintigste eeuw uitgebouwd tot een bergoord met theeondernemingen en kleine groentetuintjes van Chinezen. Tegenwoordig worden er enorme hotels uit de grond getrokken en ligt er zelfs een pretpark. Maar deze vind je meer in Genting Highlands, niet ver van de Cameron Highlands. In het Chinees betekent Genting ‘boven de wolken’ en dat is het voor de gokker, pretparkfanaat of bowler een ideale plek om te verblijven. Het leukste is natuurlijk om in een back-to-basic hotel thee te slurpen vanuit je balkon op de Cameron Highlands, maar voor ieder wat wils. 

We sliepen in het Hotel De la Fens. Voor papa en mama was het wel even wennen, want heel het hotel was blijkbaar halal. Dat betekent: géén alcoholische versnaperingen aan de hotelbar voordat je naar bed gaat. Gelukkig was ik toen nog geen ‘Tim Tequila’, want dan zat ik ook te balen als een stekker. Gelukkig maakt het uitzicht op het glooiende landschap veel goed. Op je weg naar de Cameron Highlands rijd je door de dichte jungles van het Maleise schiereiland. Stop dan ook zeker bij het Iskandar Waterfall. Hier kun je de warmte nog eventjes in je koffer steken, want die is iets hogerop ver te vinden. Aangekomen in Cameron Highlands trek je dan een lekkere lange broek aan en geniet je van de prachtige bergen om je heen. 

Cameron Highlands staat zeker bekend om zijn theeplantages en het leukste – althans dat wij gedaan hebben – is om dat met een gids te bezoeken. Er zijn tal van verschillende organisaties die tours geven door Cameron Highlands en wij kozen ervoor om een tour te doen door de theevelden, een vlindertuin en het Mossy Forest. De ‘stad’ Tanah Rata is iets wat ik nergens anders ter wereld heb gezien. Als ik een ruwe schatting moet geven, leek het wel op een bergstadje in de Himalaya. Er zijn veel Indiase invloeden hier te vinden en schroom dan ook zeker niet om je dag af te sluiten met een heerlijke curry. Wij besloten echter met de groep bij een plaatselijke Chinees te eten en laat ik heel subtiel zeggen dat ik tijdens de vlucht naar Bali meer tijd op het toilet heb besteed dan op stoel 32B. 

Mocht je liever niet met een gids door een van de oerwouden (Mossy Forest) of theeplantages willen reizen, kun je ook zeker met je eigen (huur)auto op pad. ‘Boh’ betekent thee in het Maleis en die zijn er ontzettend veel te vinden. Neem plaats in de restaurants van de theehuizen en geniet van het prachtige landschap dat de Cameron Highlands te bieden heeft. En na een dag of twee/drie kun je gelijk weer aan het tropische strand liggen. Ideaal!

Penang (& Langkawi)

Het strand van Penang. Kaaskop Abroad (2014).

Als ik het me nog goed herinner is Pulau (=eiland) Penang met een brug verbonden aan het Maleise schiereiland, dus het is gemakkelijk te bereiken tijdens je road trip. Het wat meer toeristische Langkawi is dat echter niet, maar er zijn ontzettend veel mogelijkheden om het eiland te bezoeken. Langkawi ligt ook dichterbij Thailand dan Maleisië zelf, dus dit eiland is ook ideaal om te combineren met een Thais avontuur. 

Enfin, Penang. Dit was de laatste bestemming die we aandeden in Maleisië voordat we naar Bali (Indonesië) vlogen. Pulau Penang is een van de populairste toeristische bestemmingen van Maleisië, omdat hier heel veel tempels, historische gebouwen en stranden te vinden zijn. Het werd in 1796 door kapitein Francis Light verworven als steunpunt voor de Engelse Oost-Indische Compagnie en hierdoor werd het eiland het eerste bolwerk van het Britse Rijk in Azië. De Engelsen stichtten de hoofdstad van het eiland – Georgetown – door gouden munten in de jungle te schieten met een geweer. Zo wilden ze de boomkap van de jungles van Penang goedkoop laten uitvoeren, omdat de locals op zoek zouden gaan naar het goud. Zo kon Georgetown gemakkelijk uitgebreid worden. 

Om heel eerlijk te zijn, kun je voor het bounty-gevoel beter naar Langkawi. Hier zijn de mooiste stranden van de Maleise westkust en liggen de glooiende jungles er nog rustig bij. Maar Penang is ook heel leuk om te bezoeken. Mocht je toch in Penang willen verblijven én een mooie duik in de Indische Oceaan wilt maken, raad ik je aan om een dagtour te boeken naar Pulau Payar. Het neemt twee uur in beslag per boot, maar de onderwaterwereld blijkt hier heel mooi te zijn. 

De Kek Lok Si Tempel is een boedhistische tempel net buiten Georgetown. Je zult je verbazen hoe groot de tempel is en je hebt ook zeker wel een uur nodig om alles te verkennen. Mocht je net zoals papa met vuur gaan spelen, is het handig om niet je waardevolle PSV-vest te verbranden. Maar dat terzijde was het een positieve ervaring. Een andere aanrader is een bezoek aan de Slangentempel. Nu ben ikzelf heel toevallig als de dood voor slangen, dus #mijnietbellen. Maar als je iets stoerder aangelegd bent dan ik is het zeker een ervaring om tussen de loslopende slangen deze tempel te bezoeken. 

De Kek Lok Si Tempel in Penang. Wát een plaatje! Kaaskop Abroad (2014).

Vanaf Penang Hill kun je heel het eiland bewonderen in vogelvluchtperspectief. Op zo’n 734 meter hoog kun je een golfkarretje huren en heel de berg verkennen. Ik zal je wel aanraden om de kabeltram naar boven te nemen, want 734 meter omhoog klimmen voel je wel degelijk in de bilspiertjes. Ook de botanische tuin en het butterfly farm zijn leuk om te bezoeken. Penang is een vakantiebestemming op zich, dus je zult je zeker niet vervelen. 

Rest van Maleisië

Vanuit Penang reden we met volle snelheid naar Kuala Lumpur International Airport, omdat we natuurlijk weer te laat worden. #linkerbaan. Omdat men hier links rijdt, natuurlijk. De infrastructuur in Maleisië is echt uitstekend, dus je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele gekke zandwegen tijdens je reis. Maleisië is moderner dan ik dacht en de ontwikkelingen zijn nog steeds gaande. Wij besloten om verder te reizen naar Bali voor twee weken en vervolgens nog een paar dagen in Kuala Lumpur te vertoeven, maar je kunt er ook voor kiezen om de rest van Maleisië te bezoeken. 

De oostkust van het Maleis schiereiland ligt vol met prachtige eilandgroepen en het traditionele Maleisië. Maleisisch Borneo staat ook zeker heel hoog op mijn bucketlist, dus meld je maar aan en ik neem je graag mee. Hier vind je de grootste bergketens van Zuidoost Azië en de wildse jungles. Maar dat zijn weer verhalen voor blogs in de toekomst.


Maleisië is met zijn gigantische moskeeën en tempels, uitgestrekte jungles en stranden, heerlijke keuken en prachtige mensen een perfecte samenvatting van het Aziatische continent. Malaysia is wel degelijk Truly Asia met India, China, Indonesië en Nepal in één. Ik kom zeker een keer terug en kan niet wachten om je te ontdekken!

Geplaatst in Azië

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *