Menu Sluiten

Kaaskop in Fins-Lapland: Op zoektocht naar het Noorderlicht

Vandaag reizen we af naar één van de vele bestemmingen die hoog op mijn bucketlist staat; Fins-Lapland. Het meest noordelijk gelegen ‘landschap’ van Finland is een groot deel van het jaar compleet bedekt met sneeuw en ijs. Hier komt de kerstman vandaan, kun je rendierentochten maken en zie je het prachtige Noorderlicht in de heldere hemel.

Lapland is het deel van Finland met de meeste contrasten. ’s Winters heerst er een constante donkerte van 24 uur per dag, terwijl je ’s zomers een grot moet opzoeken om een glimps van het zonlicht te kunnen ontwijken. De lentes zijn juist weer de perfecte tijden om te skiën, langlaufen en met husky’s te sleeën.

De basisregel om het Noorderlicht te ontdekken is simpelweg richting het noorden te reizen. Natuurlijk is het ook zichtbaar vanuit noordelijke delen van Noorwegen, Zweden en Rusland, maar in dit blog bezoeken we alleen het Finse deel van Lapland. Hoewel in Zuid-Finland het Noorderlicht zo’n 10 tot twintig nachten per jaar te zien is, heb je in Fins-Lapland elke nacht tussen de maanden september en maart de kans om de verlichte hemel mee te maken. Één vereiste: het moet dan wel helder weer zijn. Als de nachtelijke hemel helderblauw is en vol met sterren is gevuld, zijn de kansen zeer zeker aanwezig om de spectaculaire lichtshow te zien vanuit de witte deken die Fins-Lapland bekleed. Ga lekker buiten zitten, kleed je warm aan en bereid je alvast voor op je Fins avontuur. In dit blog gaan we rustig aan richting het noorden van Lapland trekken en komen we een aantal prachtige bestemmingen tegen.

Rovaniemi: Toegangspoort tot Fins-Lapland

De stad Rovaniemi is het bestuurlijk centrum van het Finse landschap Lapland en de stad ligt vrijwel op de poolcirkel. De stad werd compleet verwoest tijdens de Laplandoorlog (tussen de Finnen en Duitsers) maar is na de Tweede Wereldoorlog compleet opnieuw opgebouwd in de vorm van een rendiergewei. Rovaniemi kan gezien worden als de poort van Lapland, omdat het de laatste grote stad is die je tegenkomt voordat je de uitgestrekte en ruige natuur van het landschap betreedt. De stad heeft een directe treinverbinding met Helsinki en heeft ook een internationaal vliegveld. Busverbindingen naar andere skioorden in Lapland zijn het handigste tijdens je reis naar Finland.

Rovaniemi staat vooral bekend om de thuisbasis van de Kerstman. In het Santa Park – heel toeristisch – kun je de Kerstman en zijn elfen het gehele jaar door bezoeken. Het is wel zo dat zijn échte werkplaats op een geheime plek ligt in Fins-Lapland, diep verborgen in de sneeuw. Maar hij heeft een officiële residentie gebouwd nabij Rovaniemi om zijn liefde en vrolijkheid ook ná de kerstdagen met de wereld te delen. Je kunt er gemakkelijk komen met de lokale bus 8, de Santa’s Express of te voet (8 km). Ga alvast brainstormen over je wenslijstje voor aankomende Kerst en vergeet die ook zeker niet mee te nemen tijdens je bezoek aan Fins-Lapland. Sinds 1985 zijn er al 18 miljoen brieven aangekomen in Santa Claus Main Post Officie en de elfen staan met veel plezier klaar om je lijstje alvast in handen te nemen.

Als je ook echte activiteiten wil ondernemen als rendiertochten, langlaufen of iets dergelijks; dan raad ik je aan om minder toeristische plekken te bezoeken die iets boven de poolcirkel liggen. Wat wel ontzettend leuk is om te doen in Rovaniemi is officieel de poolcirkel te doorkruisen. In het Santa Claus Village ligt een monument die je samen met je reisgezelschap kunt doorkruisen en dan kom je onofficieel in Fins-Lapland aan. Vanaf hier begint je zoektocht naar het Noorderlicht.

Het Noorderlicht: dansspectakel in de sterren

De dansende groene of blauwe wolken worden ook wel de Aurora Borealis genoemd. Het Noorderlicht is een natuurverschijnsel dat het beste zichtbaar is op beide polen. Dus ook op de Zuidpool – waar het de Aurora Australis wordt genoemd – kun je de lichtdans op het netvlies leggen. Maar Finland ligt voor ons toch iets dichterbij, dus laten we daar maar de focus op leggen.

Het Noorderlicht ontstaat doordat elektrisch geladen ionen van de zon de ruimte in worden geslingerd. Dit heet ook wel de zonnewind. Op het moment dat deze geladen deeltjes via de magnetische veldlijnen van de aarde worden opgevangen, worden deze richting de noord- en zuidpool geleid. Hier komen de ionen de atmosfeer binnen en botsen ze met zuurstofatomen en stikstofmoleculen, waardoor elektronenoverdracht plaatsvindt van de ionen naar de deeltjes in onze atmosfeer. Maar nu is het vervelend, want er ontstaat een inbalans! Om te neutraliseren proberen de deeltjes uit de atmosfeer te ‘neutraliseren’ door energie in de vorm van elektronen uit te zenden. En die energie zie je vanuit de met sneeuw bedekte ondergrond van Lapland. Het poollicht is dus een geomagnetische activiteit. Wie had ooit gedacht dat natuurkunde zo mooi kon zijn?

In de meest uitzonderlijke gevallen kun je het Noorderlicht zelfs op Texel zien. Maar het wordt zeker aangeraden om de breedtegraad 66 te doorkruisen. Hier heb je tot wel 200 nachten per jaar kans om het Noorderlicht te zien. Skioorden als Saariselkä, Ivalo en Inari zijn dan ook de perfecte plekken om te verblijven. De app Aurora is ook een handige manier om je kans op het zien van het Noorderlicht te verhogen. De officiële app houdt nauwkeurig in de gaten wat de kans is dat het lichtspectakel te zien is op jouw locatie. Downloaden maar die handel.

Skioorden in Fins-Lapland

In Jyväskylä vond ik het al ontzettend gaaf om te skiën, maar ik zou me ook zeker in Fins-Lapland van de met sneeuw bedekte bergen willen afzakken. In Finland zijn er wel zo een 75 skioorden, maar er zijn in heel het land géén bergen. Wat frappant. Maar omdat het zo koud is in de winterseizoenen hoef je helemaal niet hoog de bergen in. De vele heuvels die het land rijk is, bieden je sneeuwzekere skiseizoenen van begin oktober tot aan de maand mei. En dan hoef je ook zeker niet alleen te skiën. Er zijn tal van winteractiviteiten die je kunt ondernemen: snowboarden, ijsvissen, sleeën, langlaufen, het Noorderlicht bekijken, de sauna in om te zweten of gewoon je familie of vrienden inpeperen met verse sneeuw. Laten we een aantal sneeuwoorden langsgaan boven de poolcirkel. Dan maken we onze reis naar Fins-Lapland toch iets gemakkelijker om te bezoeken.

Saariselkä Ski Resort is het meest noordelijke gelegen skioord ter wereld. Er zijn hier veel accommodaties en andere faciliteiten, maar binnen no-time stap je in de ruige wildernis. Hier zijn veel outdoor-activiteiten te ondernemen en liggen 15 voor geprepareerde skipistes voor je klaar. Daarnaast ligt er 200 km aan langlaufpaden voor je klaar, die tevens verlicht zijn. Ook in de zomer is Saariselkä een fijne locatie om te bezoeken. Vanuit hier kun je het Urko Kekkonen National Park bezoeken. Hier kun je prachtige wandelingen maken door de toendra en de bossen en sluit je de dag af in een romantische blokhut.

Levi Ski Resort is het populairste skioord van Finland. Het ligt 170 km boven de poolcirkel en heeft een groot aantal aan skipistes -en liften. Daarnaast ligt hier ook meer dan 200 km aan langlauf tracks. Jaarlijks worden hier in november de Alpine World Cups gehouden. Dus als je niet bang bent om snel van de bergen af te roetsjen, is dit zeker jouw bestemming. In Kittilä kun je 10-15 km achter een roedel huskys aansjokken, ijsvissen met echte Sami of met een sneeuwscooter over de bevroren meren van de regio stunten. Vergeet ook niet om het Arctic Adventure Park te bezoeken, want hier kun je laser gamen in de sneeuw en daarna heerlijk jezelf verwarmen in de vele saunas.

Andere bekende bestemmingen om je winterhart te kunnen luchten, zijn de volgende: Pyhä Ski Resort en het Pyhä-Luosto National Park, Vuokatti Ski Resort, Ruka Ski Resort, Tahko Ski Resort, Laajis-Laajavuori Ski Resort, Ylläs Ski Resort en het Iso-Syöte Ski Resort.

Sami-cultuur

De Sami zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi) en zijn van oorsprong een nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Ze leefden vroeger vooral van de rendieren die zij door Finland, Noorwegen en Zweden volgen op hun trek door heel Lapland. De Sami leven in de verschillende landen van de poolcirkel en zijn verbonden door hun taal en cultuur. De meeste Sami wonen toevallig niet in Fins-Lapland (6.000), maar in het noorden van Noorwegen (50.000).

Tegenwoordig verschillen de levens van Sami weinig van andere Scandinaviërs; ze hebben gewone banen en spreken nauwelijks nog de inheemse taal, maar er zijn toch wel degelijk een aantal families die een teruggetrokken bestaan leiden. In Fins-Lapland worden excursies en activiteiten georganiseerd waarbij je ondergedompeld wordt in de cultuur van de Sami. Een bezoek aan een rendierhouderij, een middag ijsvissen of een lunch in een Sami-tent hoort daar zeker bij. Vooral de band met de natuur is belangrijk in de cultuur van de Sami, maar tijdens je verblijf in de prachtige natuurlijke omgeving van Fins-Lapland besef je ook zeker waarom dat zo is.

Omdat ik helaas nog nooit verder dan Jyväskylä heb bezocht, maar mezelf wel heel graag aan het verdiepen ben in Finland heb ik dit blog geschreven. Fins-Lapland staat echt heel hoog op mijn bucketlist en ik hoop dat ik jullie net zo heb geënthousiasmeerd als ikzelf. We sluiten dit blog nog even af met een puik filmpje;

Pak je warme kleren, je ijsvishengel en je ski’s maar in, want we zijn toch verliefd geworden op Fins-Lapland. Ik zie mezelf nu al liggen in een houten blokhut met kampvuur en als ik naar buiten ga in mijn badjas – want ik ben natuurlijk net in de sauna geweest – zie ik het prachtige Noorderlicht dansen in de heldere hemel. Misschien romantiseer ik sneeuwbestemmingen wel heel erg, maar mijn koude hartje klopt voor deze bestemming. Tot snel, Fins-Lapland. Én de Kerstman.

Benieuwd naar andere Finse bestemmingen op Kaaskop Abroad? Klik hier!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *