Menu Sluiten

Kaaskop in Turku en de Finse Archipelregio

Waar Helsinki hét centrum is van Finland op het gebied van cultuur, transport en technologie, heeft de voormalige hoofdstad Turku ook zeker veel te bieden. Turku ligt net als Helsinki aan de zuidelijke Finse kustlijn en is daarom je perfecte uitvalsbasis in deze regio. De grootsheid van Helsinki is hier niet te bekennen, omdat Turku veelal een middeleeuws karakter heeft. Maar met een moderne twist.

Turku als uitvalsbasis

De Arura rivier is het hart van de stad Turku. Vanuit Turku en zijn binnenhaven kun je daarom ook de archipelago en zelfs Zweden bezoeken. De voornaamste attracties van Turku zelf zijn het Kasteel van Turku en vele museums. Maar het symbool van de stad is toch wel de Kathedraal van Turku en deze wordt ook gezien als het meest belangrijke religieuze gebouw van Finland. Deze staat voornamelijk centraal in de jaarlijkse Finse kerstvieringen.

Vanuit Turku zijn de eilanden in de Finse archipelago het gemakkelijkst te bezoeken. De Bengtskär Lighthouse is het meest zuidelijk gelegen plekje in heel Finland en het is gelegen op een klein, boomloos eilandje. Het is gebouwd in 1906 en heeft tal van oorlogen weten te overleven. Een bezoekje aan dit eilandje is dus zeker aan te raden als je meer van de Finse geschiedenis wilt weten.

Om de hoek van Turku ligt een plek die je niet zo snel kunt vermijden. De Efteling is hier namelijk niks bij. Hier is het Moomin World gebouwd, een park die helemaal in het teken staat van de gelijknamige kinderserie. Herken je ze nog van vroeger? Ze zijn wereldwijd bekend door de boeken, televisieseries en films die zijn uitgebracht. Hier kun je de verschillende figuren van de Moomins ontmoeten, midden in de prachtige natuur van Naantali. Het park is alleen open in de zomer, want de Moomins slapen gedurende de winter. Mocht je toch wat meer houden van uitdagingen en over de kop willen gaan in ruige achtbanen, dan is het Helsinki’s Linnanmäki jouw must-visit bestemming. Dan verwijs ik je wel door naar de andere regio van Uusimaa, want dit juweeltje uit 1951 ligt naast de Finse hoofdstad.

De Finse Archipelregio

In de regio Southwest-Finland ligt een bestemming die op mijn bucketlist staat: Archipelago National Park. In de Archipelago Sea liggen meer eilanden dan ergens anders ter wereld. Er zijn veel schattige dorpjes op de eilanden en aan de kust van deze regio. En Turku is op maar een uurtje rijden van dit nationaal park. Dus pak je kayak maar en probeer zoveel mogelijk eilanden te ontdekken! Ook het Teijo National Park en het Kurjenrahka National Park liggen binnen de grenzen van de regio. In het laatstgenoemde park kun je ’s winters skiën, maar gedurende het hele jaar kun je allerlei wilde dieren – vooral vogels – spotten.

Kayakken in de Archipelago Sea. [VisitFinland]
De climax van dit blog is toch wel uiteindelijk aangekomen. The Archipelago Trail is een fietsroute die je door heel de archipelago-eilanden laat reizen. Er zijn restauranten en hotels om te verblijven onderweg, want voor de route is aanbevolen om twee tot vijf dagen uit te trekken. De route kronkelt langs alle grotere eilanden zoals Pargas, Korpo, Houtskär en Iniö, en het is ‘maar’ 250 kilometer lang. Nouja, 220 km als je de ferry’s niet meetelt. Acht van de negen ferry’s zijn gratis en je route kun je beginnen en eindigen in de stad Turku. Wat een gave regio is Southwest-Finland toch!

De Finse zuidkust heeft in ieder geval ontzettend veel te zien en te doen. Of je nu voor het moderne, vibrante Helsinki kiest of het middeleeuwse, dorpse Turku, je reis in deze regio’s is zeker niet vervelend. Wat ik het leukste vind, is dat er niet echt een strijd tussen bovengenoemde steden is om het aantrekken van de meeste toeristen, maar dat ze elkaar juist complementeren. Beide steden hebben een andere touch, maar de regio’s hebben ook veel overeenkomsten. En dan maakt de naburige regio van Kymenlaakso je reis langs de Finse zuidkust helemaal af. Wanneer gaan we?

Voor meer reisinformatie over andere Finse regio’s raad ik je aan op de volgende link te klikken: Finland!

 

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *