Menu Sluiten

Kaaskop in Formentera: Met de vespa het eiland verkennen

Deze zomer zijn mijn gezin en ik op vakantie naar het paradijselijke eiland Ibiza geweest voor twee weken. Ik besefte me onverhoopt dat ik helemaal vergeten ben om het hoogtepunt van de zomervakantie met jullie te delen: een bezoek aan het naburige eiland Formentera. Oeps! Bij deze dus een vrolijke blog vol met tips and tricks over Formentera. Lees je mee?

Formentera is het kleinste eiland van de Balaeren en ligt maar zeven kilometer ten zuiden van Ibiza. Ik hoor je al denken: Hoe kom je het gemakkelijkst op Formentera? Het eilandje heeft zelf geen vliegveld, dus je zult op Ibiza moeten vliegen en vanuit hier met de ferry het eiland bezoeken. Zwemmen is iets te overdreven. Wij namen de ferry van de betrouwbare en lokale rederij “Balaeria”. Vanuit de haven van Ibiza-Stad kun je zo de ferry op banjeren en je kunt zelfs je auto meenemen: Handig voor als je langer dan één dag gaat. Er is een groot buitendek waardoor je tijdens je vaartocht naar Formentera nog goed kunt genieten van het spectaculaire eiland van Ibiza: Je ziet de historische binnenstad en Es Vedra fantastisch liggen op de horizon. Ik kwam er wel achter op deze boottocht dat ik een beetje last heb van vaarziekte, dus op de terugweg heb ik helaas een barfje moeten leggen in het toilet. Ach, hebben we dat ook weer gedaan. Je bent binnen 35 minuten tot een uur op Formentera en dan kan het avontuur beginnen.

Heerlijk met de mondkap op het buiten”terras” van de ferryrederij Balaeria. Kaaskop Abroad (2021).

Formentera is al 6000 jaar bewoond doordat de bodem vruchtbaar was en er zoetwaterbubbels onder de grond lagen. Toen ze het eiland in principe helemaal hadden uitgeput, zijn de destijdse inwoners het eiland gaan verlaten. Door de komst van de piraten in de zestiende eeuw is dit alleen maar erger geworden. Tegenwoordig is Formentera vanuit Ibiza bevolkt en wonen er zo’n 12.000 inwoners op het eilandje. En het eilandje midden in de Middellandse Zee wordt dagelijks nog steeds bezocht door toeristen zoals jij en ik.

Uit Tims Verhalenbundel

Bij aankomst op het eiland beland je gelijk in de haven van Formentera. Er zijn veel restaurantjes, barretjes maar voornamelijk verhuurbedrijfjes. Auto’s zijn niet per se het gemiddelde vervoersmiddel, maar juist wel scooters, motors en bussen. Het is slim om vooraf een scooter te huren voor je avontuurlijke streken in Formentera, maar de familie Van der Linden had dat natuurlijk weer niet gedaan. We zijn wel tien verschillende verhuurbedrijven binnengestapt die allemaal zeiden dat ze niks meer over hadden of te duur waren. Uiteindelijk kwamen we bij een verhuurbedrijfje aan waar we helemaal verliefd werden op beschikbare en redelijk geprijsde Vespa’s. Mama en ik waren natuurlijk weer ons rijbewijs vergeten, dus we werden gedwongen om bij papa en Bram achterop te zitten. Dat is me toch een partij spannend!

Live footage van mij achterop een Vespa. (Kaaskop Abroad, 2021).

Dit was mijn eerste keer op een gemotoriseerde tweewieler, dus ik mocht kiezen bij wie ik achterop wilde zitten. Ik koos voor Bram. We hebben de eerste meter letterlijk niet eens gehaald, want ik hield me natuurlijk niet vast; Je moet je nu gaan inbeelden dat Bram voorop de hendels een zwaai geeft om gas te geven. Hij gaat met de Vespa vooruit. Tim was nog zo onder de indruk en gespannen van het hele idee om op een Vespa te zitten dat ‘ie zijn handen nog vrolijk in de lucht hield. Bij het naar voor gaan van de Vespa, floepten mijn benen omhoog en kukelde ik van de Vespa af. Net als Kabouter Spillebeen. Op zijn paddenstoel met witte stippen. Met mijn Adidasslippers en prachtige helm wist ik mezelf nog te redden. Dit belooft een ontzettend veilig avontuur te worden…

Uiteindelijk is het me zowel bij papa als bij Bram gelukt om achterop levend te genieten van de Vespa-ritjes die we maakten over het eiland. Bij papa vond ik zijn rijgedrag een beetje spannend. Bij Bram ook. Bij een volgend bezoek aan Formentera zorg ik ervoor dat ik in ieder geval mijn rijbewijs mee heb, dichte schoenen draag en me goed insmeer met zonnebrand.

Het eiland rond binnen één dag: Wat te beleven?

Formentera vanuit de ferry. What a pearl! Kaaskop Abroad (2021).

Enfin, wat hebben we allemaal bezocht met onze blitsende, rode Vespa’s? Het letterlijke hoogtepunt van onze dag ligt helemaal aan de oostelijke kant van het eiland. Dit was ook het spannende deel van de Vespa-tocht, omdat we hier veel haarspeldbochten moesten trotseren door de hoogteverschillen. Het meeleunen in de bochten wilde niet altijd lukken, maar ik voel mijn buikspieren nog steeds aanspannen van deze dagtocht. Het was toch nog ergens goed voor. Aan het einde van de weg kwamen we aan bij een indrukwekkende klif waar je enkel nog uitzicht hebt op de blauwe vlakte om je heen. De vuurtoren Far de la Mola is hier het hoogste puntje van het eiland en het is gewoon heerlijk om hier even uit te waaien (en bij te komen van de rit, want ik stond echt even te trillen van de adrenaline). Vergeet op de terugweg niet om willekeurig een zijstraatje in te rijden en de verborgen strandjes van het eiland te verkennen.

Verder raad ik jullie aan om het eiland rond te toeren en je Vespa zo nu en dan lekker weg te zetten. Wel op slot natuurlijk. Er zijn prachtige stranden, waaronder ik Ses Illetes wel één van de mooiste vond. Maar overal langs het eiland zijn de stranden in perfecte staat. Het is er nergens echt druk, er is altijd wel één restaurantje in de buurt en meiden, de zee is hier zo ontiegelijk mooi azuurblauw. Als je je dan nog verveeld óf je verblijft langer op het eiland, dan kun je hier ook nog kajakken, zeilen, klifspringen en paardrijden. Aan activiteiten geen gebrek. Als je langer op Formentera wilt blijven, raad ik je aan om één van de bekendere badplaatsen te bezoeken met je accommodatie: Platja Migjorn, Es Pujols of Es Caló.

Één van de vele stranden waar je met de Vespa naartoe kunt rijden. Kaaskop Abroad (2021).

De zoutvlakte is ook ontzettend mooi om langs te rijden en doorheen te wandelen. Het is onderdeel van het natuurpark Ses Salines, dat wordt gedeeld met het zuidelijkste puntje van Ibiza. De roze kleur van de zoutvlakte ziet er fantastisch mooi uit door de kleine schelpdiertjes die hier leven. Wist je dat flamingo’s door het smikkelen van die schelpdiertjes ook een roze vacht krijgen?

Wat Formentera naast de zoutvlakte nog meer deelt met Ibiza zijn de hippiemarkten. In de tijd van de oorlog vluchtten veel hippies namelijk naar het eiland om de legerdiensten te ontwijken. Het was hier goedkoop en er was geen politie aanwezig. Wat ik ook echt aanvoelde op Formentera is die échte eiland-vibe. Vooral in het stadje Sant Franc kun je heerlijk even genieten van de gezelligheid en rust. Natuurlijk hebben we al volmondig gepraat over de Ibiza-vibe, maar door de kleinschaligheid van Formentera ervaar je hier bijna geen stres. TENZIJ JE ACHTER OP DE VESPA ZIT OM HET EILAND TE VERKENNEN DUS. En met dit statement blaas ik dit verhaaltje uit. Formentera is mijn lievelingseiland op aarde <3.

Groetjes en tot snel Formentera! Kaaskop Abroad (2021).
Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *