Reus, een verborgen pareltje in de Catalaanse regio, verdient een plek op jouw reizigersradar. Als voormalig stagiair bij Reus Promoció, het marketingbureau van de stad, heb ik deze bestemming leren kennen van binnen en buiten. Ik zag hoe de stad vaak over het hoofd wordt gezien door toeristen die onderweg zijn naar de kustdorpjes aan de Costa Daurada en dat is helemaal zonde. Het is een perfecte plek voor een dagtripje als je toch al in de regio bent. Vandaag neem ik je mee op een ontdekkingsreis langs modernistische architectuur, de nalatenschap van Gaudí en de gastronomische trots van Reus: vermout. En dankzij haar luchthaven is het sowieso een prima uitvalsbasis voor jouw Catalaanse vakantie dit jaar.
Modernisme en de erfenis van Gaudí
Reus is niet zomaar een stad, het is een onontdekte oase waar modernisme tot leven komt. Reus is de geboorteplaats van de beste man Antoni Gaudí, maar ironisch genoeg staan er geen bouwwerken van hem in de stad. Toch ademt Reus modernisme uit dankzij de invloed van andere grote architecten uit die tijd. Ken je toevallig de architecten Lluís Domènech i Montaner en Pere Caselles? Deze beste mannen hebben de stad getransformeerd tot een openluchtmuseum met tot wel bijna 80 modernistische gebouwen die je kunt ontdekken door de Modernisme Route te wandelen. Elke zaterdag zijn er om 11:30 (EUR10) rondleidingen waardoor je toch net iets meer over deze kunststijl te weten komt die je over de Ruta del Modernisme leidt.
Tip: Loop niet zomaar door de straten maar kijk omhoog. Elk gebouw heeft, heel typerend in het modernisme, unieke ornamenten. Van sierlijke smeedijzeren balkons tot kleurrijke mozaïeken. Het absolute hoogtepunt van de modernistische architectuur is het Casa Navàs. Dit bouwwerk weerspiegelt de Reuense grandeur van de jaren 1900 met zijn rijke interieur, marmeren zuilen en glas-in-loodramen. Met een rondleiding kom je achter de verborgen verhalen die speelden binnen de familie Navàs. Het is tenslotte het enige modernistische gebouw in heel Europa waarvan het originele interieur bewaard is gebleven.
Eenmaal het plein Mercadal oversteken en je komt in het Gaudí Centrum Reus. Hoewel Gaudí geen bouwwerken in Reus heeft achtergelaten, is zijn invloed in de stad nog steeds voelbaar. Hier leer je alles over het leven van Gaudí, wat zijn inspiratiebronnen zijn geweest en hoe dat zijn architectuur heef beïnvloed. Ik durf met je te wedden dat je Gaudi’s meesterwerk zeker kent: De Sagrada Familia in Barcelona. In het museum leer je hoe Gaudí deze gigantische kathedraal heeft ontworpen met bijzondere technieken. Met de Gaudí Route door de stad ontdek je de plekken uit zijn jeugd zoals zijn ouderlijk huis. Omdat Gaudí in zijn jeugd veel tijd doorbracht in de natuur, zie je veel organische vormen als boomstructuren en honingraten terug in zijn architectonische stijl. Let maar eens op als je de Sagrada Familia de volgende keer bezoekt.
Mocht je nog meer modernisme in je dag willen stoppen, raad ik je aan het Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Teatre Bartina of Teatre Fortuny te bezoeken. Tijdens de grote feesten van Sant Pere en Misericòrdia of evenementen als Trapezi ervaar je de stad op haar best. Wil je echt tussen de locals opgaan? Tijdens feesten zoals Sant Joan kun je meedoen aan de beroemde Correfocs — een wilde vuurloop waarbij drakenfiguren vuurwerk spuwen door de straten. En daar hoort natuurlijk een lekkere versnapering bij, dus lees snel door!
Enogastronomie: Proef de smaken van Reus
Naast haar rijke cultuur staat Reus bekend als de hoofdstad van vermout. Met evenementen als Reus Viu el Vi of Fira del Vi vier de stad haar wijn- en vermouttraditie. De Vermoutroute leid je al nippend langs historische kelders en proeverijen waardoor je deze drank volledig leert te kennen en natuurlijk te proeven. Stop onderweg bij een historische bodega en proef de authentieke smaken van Reus. Het Placa Mercadal is het levendige plein in het hart van de stad. Mensenkijken, een kopje koffie of een vermout met wat tapasgerechten. Hier kom je niks tekort.
Het vermoutmuseum is daarvoor een hoogtepuntje. Dit is ’s werelds grootste tentoonstelling over vermout, gecombineerd met een restaurant en bar waar je natuurlijk de drank maar ook overheerlijke olijfolie kunt verorberen. De stad staat verder bekend om haar hazelnoten, olijfolie en nog veel meer.
Reus als toegangspoort tot het binnenland
De naam ‘Reus’ komt uit het Latijn en betekent ‘stad van netwerken’. Dat is geen toeval, want Reus was altijd, en is nog steeds, een belangrijk handelscentrum. In de 18e en 19e eeuw was Reus zelfs de op twee na grootste stad van Catalonië en groeide vooral uit tot handelscentrum van de textielindustrie en natuurlijk…vermut! Lokale winkeltjes, ambachtelijke markten en gezellige tapasbars vormen nog steeds het kloppende hart van de regio, waar je nog steeds de lekkerste producten uit de omliggende streken kunt proeven. Bekende gerechten zijn Calcots (groene ui met romige romescosaus), pa amb tomàquet (geroosterd brood met tomaat en olijfolie) of coca de recapte (hartige Catalaanse taart belegd met groenten en ansjovis). Overheerlijk!
Reus ligt strategisch tussen de Costa Daurada en het bergachtige binnenland, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot diverse wijnregio’s als Priorat, Montsant, Terra Alta en Tarragona. Hier proef je de lekkerste lokale wijnen, gepaard met de uitgestrekte olijf- en hazelnootgaarden. Vooral Priorat en Montsant staan bekend om hun intense rode en complexe wijnen. De olijfolie uit Siurana is één van de beste olijfolies van Europa. Laten we onze zintuigen nog meer prikkelen met een reis door het binnenland waar elke smaakexplosie je hart sneller laat kloppen.
Glooiende heuvels met eindeloze wijnranken, lucht zo puur dat je het bijna kunt drinken en een glas dieprode Priorat-wijn in je hand. In de wijnregio Priorat proef je dezelfde wijn uit verschillende jaargangen. Voor de doorgewinterde reiziger is Montsant ook een onmisbare stop. Dit ruige, bergachtige gebied verbergt enkele van de meest exclusieve wijnen van Spanje.
Reus is dus veel meer dan alleen een architectonisch juweel—het is een stad met een hart dat klopt in kunst, geschiedenis, handel en gastronomie. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan een Reisgids Costa Daurada & Terres de L’Ebre die ik zal publiceren op 23 juni 2025, op de nacht van San Juan (Sant joan in het Catalaans). We ontdekken de prachtige regio: Van de gouden stranden van Salou, Cambrils en Torredembarra, tot aan de beste wijndomeinen in Priorat en Montsant of langs de Ebrorivier. Verwacht praktische reisschema’s, de lekkerste plekjes om te eten en drinken en wat hilarische anekdotes van mijn tijd daar. Binnenkort beschikbaar – dus pak je koffers alvast in!