Menu Sluiten

Kaaskop in Kuala Lumpur: 4 hoogtepunten in de metropole smeltkroes

Kuala Lumpur is de miljoenenhoofdstad van Maleisië. Door haar rijke (koloniale) geschiedenis komen verschillende culturen, keukens en volkeren bij elkaar om je laten genieten van deze ongelovelijke indrukwekkende stad. Kuala Lumpur wordt vaak (kort) bezocht als start- of doorreisbestemming van een reis door Zuidoost-Azië, maar deze Maleisische stad is zeker een langer bezoek waard! Ik neem je mee langs de vier hoogtepunten van de metropool KL.

Ps. Nick en Simon – The Great Dream is een programma dat ook in de Maleisische hoofdstad plaatsvind. Dus als zelfs onze sterren van de Palingsound de stad de hemel in prijzen.. De afleveringen laten de wat minder bekende delen van Kuala Lumpur zien – natuurlijk wordt er meer gefocusd op muziek – en is daarom een mooie aanvulling op deze post.

De hoogte in: Stadse wolkenkrabbers

Elke stad heeft een eyecatcher, and so does KL: De Petronas Twin Towers. De wolkenkrabbers zijn tot 2004 de hoogste gebouwen van de wereld geweest met een lengte van ongeveer 450 meter. Voor 20 tot 25 euro kun je de torens ‘beklimmen’ (in een razendsnelle lift natuurlijk) waar je over een groot deel van de Maleisische stad kunt kijken. Met het direct-aangrenzende KLCC Park lijken de bezoekers van dit park net Playmobil-poppetjes. In het meer zijn ’s avonds ook fonteinshows te zien en je kunt het winkelcentrum KLCC gelijk meepakken in je bezoek.

Ook de Helilounge KH heeft een waanzinnig uitzicht over de stad én op de Petronas Twin Towers. Deze helikopterplaats wordt in de avonduren omgetoverd tot een bar, waar je van de KL-skyline kunt genieten. Daarnaast is de tv toren Menera KL een kenmerkende plek van de stad.

International Neighborhoods: Leukste wijken van Kuala Lumpur

De Chinezen zetten al voet aan wal vóordat er überhaubt een stad was. Kuala Lumpur stamt voort uit een vestigingsplaats voor de Chinezen, die in de mijnen rondom de stad werkten. Vandaag de dag maakt de Chinese populatie voor de helft deel uit van de gehele stad en is het Chinatown ook een van de grootste ter wereld. In Chinatown kun je goedkoop overnachten en heerlijk eten. Twijfel dan ook niet om aan éen van de Chinese tentjes te zitten (ook al ziet niet alles er even fris uit), want het eten is vaak ontzettend lekker.

Chinatown in de metropool Kuala Lumpur. Kaaskop Abroad 2014.

Naast de Chinezen bestaat een groot deel van de inwoners van KL uit mensen van Indiase afkomst. In Maleisië was er tijdens de Britse koloniën vraag naar goedkope arbeiders om de treinsporen te bouwen. De Britten stuurden veel mensen vanuit de Indiase koloniën om in Maleisië aan te werken. Daarom zul je vooral bij de treinstations veel Indiase invloeden zien, ruiken en proeven in de publieke ruimte. De wijk Brickfields, oftewel Little India, wordt gekenmerkt door de vrolijke kleuren, Bollywoodmuziek en de vurige geuren en smaken van de Indiase keuken. Let er wel op dat je last kunt hebben van je achterzijde de volgende dag. Indiërs houden namelijk wel van een pittige curry.

Om het échte Maleisië van vroeger te ervaren raad ik je aan om naar de stadse ‘enclave’ Kampung Baru (=boerendorp in het Maleis) te gaan. Hier stap je een wereld in die terug gaat in de tijd. De druk op Kuala Lumpur ligt hoog, waardoor projectontwikkelaars dit stukje dorp in de metropole stad als een pot met goud zien. Maar de inwoners willen hier niet weg.

Bruisend nachtleven

The Golden Triangle, ook wel het gebied rondom Bukit Bintang, vormt het Times Square van Kuala Lumpur. Grote reclameborden, internationale ketens en winkelcentra geven de bezoeker een indrukwekkende kijk in het nachtleven van KL-City.

Berjaya Times Square is een van de grootste gebouwen ter wereld en heeft een overdekt pretpark, vijfsterrenhotel, 1000 winkels en 65 food outlets. Vanuit hier kun je een ritje maken in de monorail die door de stad een weg baant.

Aan de straat Changkat Bukit Bintang kun je een groot aantal aan barretjes en trendy restaurantjes vinden. En waan je in de Maleisische (drank)cultuur door deel te nemen aan een pubcrawl! Het is onmogelijk om je in deze stad ’s avonds te vervelen.

Net iets buiten de stad: De leukste uitstapjes

De Batu Grotten liggen in een buitenwijk van Kuala Lumpur, in Sengalor. Je kunt gemakkelijk met de trein/metro vanuit het hart van de stad naar de Batu Grotten komen. De grotten zijn een hindoeïstisch pelgrimsoord, waardoor het lijkt alsof je op vakantie bent in India. Let wel op je tas (met eten), want de apen rondom de trappen vragen normaal gesproken niet of ze een hapje van je mogen. Indrukwekkend om te zien, zeker als je nog nooit in India, Sri Lanka of een ander hindoeïstische plek bent geweest.

Ingang van de Batu Caves. Kaaskop Abroad 2014.

Kuala Lumpur heeft natuurlijk veel meer te bieden, maar deze hoogtepunten bieden je in ieder geval een overzichtelijk begin van je reis. Vanuit KL kun je gemakkelijk naar andere bestemmingen in Maleisië, zoals Melakka, Penang en Cameron Highlands. Of Kies Maleisië als de ideale ’transit’bestemming op jouw reis naar Indonesië, de Filipijnen of Australië. Maar eigenlijk hoef je Kuala Lumpur niet eens te verlaten, want deze smeltkroes laat je al veel werelden zien; en dat in maar een paar dagen.

Geplaatst in Azië

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *