Menu Sluiten

Kaaskop in Valencia: Ciutat de les Arts i de les Ciencies

De ‘Stad van de wetenschappen en kunst’ is het meest herkenbare punt van heel Valencia. Niet alleen herkenbaar, maar ook heel mooi. Midden in de tuinen van de Turia pronken de verschillen gebouwen glinsterend op het netvlies. De bouw van het Ciutat de les Arts i de les Ciencies nam 14 jaar in beslag en is gebouwd door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava.

Het eerste in het oog springende gebouw is het Palau de les Arts Reina Sofía (de opera) Het gigantische gebouw zweeft als het ware met zijn koepel over het water. Het gebouw is 75 meter hoog en telt vier zalen, waar voorstellingen als opera, ballet en theater worden opgevoerd. De rest van het Ciutat de les Arts i de les Ciencies, verder genoemd CAC, ligt aan de andere kant van de brug Pont de Montalivet. Je komt al snel oog in oog te staan met de L’Hemisfèric. Dit gebouw heeft de vorm van een oog en weerspiegelt ten alle tijden in het lichtblauwe water. Binnen het gebouw kun je een IMAX-bioscoop vinden. Toen ik het bezocht, speelde zich een film over Dinosauriërs af. Maar de films veranderen elk jaar.

Verder lopend op het terrein kom je tegen de tuinen van de Turia het Museum van de Wetenschap tegen. Ik raad iedereen aan om dit museum te bezoeken als je met kinderen bent, omdat zij op een interactieve wijze kennis leren maken met wetenschap en alles eromheen. Je mag zelfs zelf wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Wist je dat een Disney-film (Project-T) deels is opgenomen in de gebouwen van het CAC? Als je al dacht dat er veel te bezoeken was, zal ik je nog even verblijden met drie andere bestemmingen binnen het Ciutat de les Arts i de les Ciencies. Het Ágora-gebouw is een gigantisch hoog gebouw bedekt met trencadís en dient als evenementenhal. Daarachter ligt een klein maar fijn aquarium en vogelpark, het L’Oceanogràfic, waar je alles over de belangrijkste ecosystemen op de wereld te weten komt.

Ik raad je aan om dit complex te combineren tijdens je fietstocht door de tuinen van de Turia. Vanuit de tuinenen heb je al een prachtig uitzicht op de witgekleurde gebouwen van het CAC en kun je gemakkelijk je fiets parkeren om één of meerdere museums te bezoeken. Je kunt op het terrein ook bootjes huren of heerlijke orxata proeven. Orxata is een typisch Valenciaans drankje dat is gemaakt van aardamandelen, water en suiker. Het is ontstaan in de 13e eeuw en wordt voornamelijk tijdens de lunch gedronken. Maar ook tijdens de zomermaanden is het een heerlijke verfrissing als je het als granizado besteld.

Eén van de leukste herinneringen die ik van mijn studententijd in Valencia had, is MYA in het gebouw van L’Umbracle. Het is één van de populairste maar ook meest decadente plekken om uit te gaan in Valencia. Het L’Umbracle is overdag ondergronds een parkeerplaats en bovengronds een magische tuin gevuld met palmbomen en afgetopt met mysterieuze witte bogen. ‘s Avonds verandert deze tuin in de zomermaanden in een openluchtdiscotheek, waar je onder het genot van een cocktail kunt genieten en dansen onder de bomen. In de kelder van het gebouw vind je de nachtclub MYA met verklede dansers en drie verschillende ruimten. Een grote aanrader voor iedereen die Valencia by night wilt ontdekken. Let wel dat je ongeveer EUR 20,- aan entreegeld moet betalen (vrouwen wat minder), enkel goed gekleed naar binnen mag en de drankjes wat duurder zijn. Drink goed in en ga voor de vibe.

Wil je nog meer tips over de sinaasappelstad? Bestel dan snel de Reisgids Valencia en laat je verassen door al het moois, lekkers en gaafs wat deze stad te bieden heeft. Ik kan in ieder geval niet wachten om terug te gaan.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *