Menu Sluiten

Kaaskop in Priorat: Gastronomische routes door Cataloniƫ

Als je in Spanje Priorat zegt, denkt men al gelijk aan de heerlijke wijn die uit deze regio komt. Maar er is zoveel meer te ontdekken en te beleven tijdens je bezoek aan de Tarragonese regio. Tijdens mijn eerste dagen in Tarragona ging ik met mijn huisgenoot Xavier en zijn vriendin met de auto naar het bergstadje Siurana: Spectaculair! We verkenden de bergachtige omgeving en lunchten in het stadje Mont Blanc, net iets buiten de regio Priorat. Deze regio is gemakkelijk te bezoeken, doordat het maar een half uur buiten Tarragona ligt en op twee uur rijden vanuit Barcelona.

Maar daar stopte mijn ervaring met Priorat niet: Tijdens mijn studie hier in Tarragona hebben we het tijdens een aantal vakken over enotoerisme (wijntoerisme) gehad en met name over de regio Priorat. Onze docent, tevens mijn thesissupervisor, geeft zelf rondleidingen in Ć©Ć©n van de honderden cellers (wijnkelders) die het gebied rijk is. Hij nam ons daarom ook mee op excursie naar Falset midden in Priorat. En wat heb ik daar genoten van de wijnen Ć©n de omgeving van de regio.

In dit blog neem ik jullie mee naar Priorat. Verrassing hĆØ?. We beginnen natuurlijk met wijn, maar zakken vervolgens door naar de olijfvelden en bezoeken als laatste een aantal plekken om te klimmen. Dus train die armspieren maar alvast. Lees je mee?

Priorat als gastronomische hemel

Zelf had ik nog nooit van Priorat gehoord en het is internationaal ook niet ontzettend bekend. Toch is Priorat befaamd onder de wijnkenners. Door het heuvelachtige landschap kunnen de lekkerste wijnen van topkwaliteit worden geproduceerd. Tijdens je bezoek aan Priorat kun je bij tientallen wijnkelders terecht om hun wijnen te proeven en natuurlijk ook te kopen als je ze lekker vindt.

Priorat is wat afgelegen, maar er zijn twaalf grotere dorpen waar je basisvoorzieningen kunt vinden. Falset is met name het grootste dorp in de regio en hier kun je daarom ook heerlijk eten. Door het hebben van een eigen treinstation is dit ook waarschijnlijk de handigste manier om je reis door het wijnlandschap van Priorat te beginnen. Bezoek in Falset ook zeker Placa de la Quartera en het Castell del Vi dat nu een informatiecentrum over wijn is.

Priorat is op zich een DenominaciĆ³ d’Origen (Qualificado) (DO(Q)) voor Catalaanse wijnen. Maar ook kazen, olijfolie, honing, vlees en andere lokale gastronomische regio’s gebruiken deze kwaliteitsaanduiding. Priorat is deel van het Spaanse classificatiesysteem voor wijngebieden waar wel honderden gebieden uit deelmaken. Als je de “DOQ” ergens op een product ziet, weet je dat het product van goede, lokale kwaliteit is en niet zomaar een nep product is dat buiten Spanje is geproduceerd. Hartstikke handig. Je kent vast wel de regio’s zoals PenedĆØs (Barcelona), RĆ­as Baixas (Galicia) en Toro (Castilla y LeĆ³n), of de buurman van Priorat – DO Montsant.

Mountains and vineyards in Priorat, Spain

Priorat staat zelf vooral bekend door de productie van sterke rode wijnen die voornamelijk in de jaren negentig onder internationale aandacht kwamen. Toch werd al veel eerder wijn geproduceerd in Priorat, namelijk al in de twaalfde eeuw door monniken van het Scala Dei-Klooster. De prior van Scala Dei, de titel van de kloosteroverste, gaf de naam Priorat aan de regio. De monniken hielden het tot aan het jaar 1835 vol om wijn te produceren, totdat de staat het overnam en de wijnproductie verdeelde over kleinere wijnhouders. Helaas werd de wijnregio geteisterd door de druifluis filoxera waardoor de wijngaarden verloren gingen. Maar in 1989 kwam er gelukkig toch weer een begin aan de wijnproductie door de beste man Alvaro Palacios. Hij opende een eigen bodega en al snel bleken de wijnen uit de regio een internationaal succes. Hij wordt zeker gezien als wijnpionier van de regio.

Maar waarom is de wijn uit Priorat dan zo lekker en heeft het een unieke smaak? Dat komt vooral door de ondergrond die vooral bestaat uit leisteen. Deze stenige grond geeft de wijnen een stevige mineraliteit. Daarnaast focussen de wijnproducenten op ecologische wijnen, waardoor alles handmatig dient te gebeuren. Doordat de wijngaarden op steile hellingen liggen, kost het ook wat meer tijd om de wijn te oogsten. De druiven die worden geoogst zijn met name Grenache, Carignan, maar ook de Merlot en Syrah.

Nu we genoeg te weten zijn gekomen over de achtergrond van Priorat, is het handig om te weten op welke manier je het beste Priorat kunt bezoeken. Je kunt de wijnregio gemakkelijk met de voet, fiets of auto ontdekken waarbij je langs verschillende bodegas langsgaat en op idyllische plekken kunt lunchen in de omgeving.  Er zijn ook tal van verschillende wandelroutes die deel uitmaken van het netwerk Xarca de Camins Comarca del Priorat. De routes zijn gemarkeerd met rood-witte vlaggetjes. Vooral tussen Gratallops, Porrera en Poboleda zijn veel wijnvelden te vinden. Je komt er ook snel achter dat iedere celler een uniek verhaal heeft: Vaak zijn het familiebedrijven. Proef jij de verschillen tussen alle wijnen?

Tijdens je reis door Priorat kom je er ook al snel achter dat er niet alleen wijn wordt geproduceerd maar ook overheerlijke olijfolie. Bij het VVV-kantoor van Priorat Turisme (Falset) raad ik je daarom zeker aan om de folder van de Olive Oil Trail te halen en een wandeling door de heerlijke olijfvelden te maken. Ik heb de folder thuis liggen, dus hit me up als je hier meer informatie over wilt hebben.

Priorat als sportbestemming

Ik heb zelf nog nooit een berg beklommen, maar mijn huisgenoot en zijn vriendin wel. Priorat staat bij hen ook bekend als dĆ© klimbestemming van Europa. Doordat Priorat door drie kanten wordt omsloten door bergketens, kun je overal wel een bergsport ondernemen.  Siurana staat zelfs bekende om Ć©Ć©n van de mooiste klimgebieden in Spanje. Er zijn meer dan 12000 routes in Priorat en er is zelfs wat voor de gematigde klimmer. Ik denk dat ik toch maar eerst eens ga proberen om meer dan tien keer te kunnen opdrukken. Als je net als ik een beginnende klimmer bent, ofwel klimmer-amateur, kun je heel goedkoop in Reus in een klimhal oefenen.

In het westen wordt Priorat omsloten door het bergmassief van Montsant, in het oosten door de Serra de Llaberia en in het zuiden door een natuurpark: Els Ports. Serra de Montsant is al sinds 2002 een Natural Park en staat ook zeker bekend als symbool voor zowel Tarragona als Priorat. Waarom? Door de opvallende steile kliffen die dit berggebied heeft. Tussen de steile kliffen liggen “Graus”. Dit zijn rotsachtige bergpassen waardoor je helemaal naar de bovenste plateaus kunt wandelen. Te paard is dit ook echt een aanrader! Vanuit hier kun je ook genieten van het uitzicht over de gehele Costa Daurada en het prachtige binnenland.

Het oostelijke Serra de Llaberia staan veel forten en kastelen centraal, die zich bovenop de bergplateaus bevinden. ƉƩn van die plekken is Siurana, dat ik met smart aan iedereen kan aanraden. Je rijdt er over kronkelwegen naartoe en betaalt bovenop de berg twee euro om te parkeren. Maar vanuit daar heb je een waanzinnig uitzicht op Priorat en het reservoir van Siurana. In dit reservoir, ook al moet je dan wel even wat naar beneden klimmen, kun je kanoĆ«n en kayakken. Wat een verkoeling tijdens de warme zomermaanden.

Doordat Priorat heel dicht bij Tarragona ligt, is het een ideale manier om je zonvakantie te combineren met een gastronomische twist. Lijkt dit echt iets voor jou? Neem dan contact met me op om te kijken hoe en waar ik je bij kan helpen bij het plannen van je volgende reis naar Priorat.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *