Menu Sluiten

Kaaskop in Castellón: Onbekend stukje Spanje aan de Middellandse Zee

Castelló is de meest noordelijke provincie van de drie (naast Valencia en Alicante). Ik heb deze provincie al een paar keer bezocht toen ik naar het strandstadje Peñiscola ben gegaan. Pas in 2022 zijn we echt de provincie gaan leren kennen omdat we papa’s collega en zijn familie bezochten. Ik ben verrast door Castelló en ik zie mezelf er vaker naartoe gaan. Het charmeert de regio dat het ontzettend mooi is als andere kustregio’s van Spanje, maar (gelukkig) nog niet is ontdekt door de internationale toerist.

In de provincie wonen ongeveer 587.000 inwoners en de hoofdstad is Castellón de la Plana. Met de Costa del Azahar aan de kust en de vruchtbare binnenlanden heb je hier genoeg te ontdekken en te doen. En dat gaan we ook zeker doen op de volgende pagina’s. Vooral als je een (huur)auto hebt is een bezoek aan Castelló gemakkelijk te combineren met een bezoek aan Valencia. Vanuit Valencia is het maar 45 minuten rijden via de AP-7 en V-21 naar Castellón de la Plana. Vanuit het Catalaanse Tarragona is het ongeveer 2 uur rijden. De stad en andere kuststeden van Castelló zijn ook goed bereikbaar met de trein. Laten we de boel eens verkennen, want ik zie dat je niet kunt wachten.

Castellón de la Plana

In de hoofdstad zijn natuurlijk de belangrijkste voorzieningen van de provincie te vinden, maar er zijn ook genoeg kathedralen, modernistische huizen en museums om te bezoeken tijdens je stop in Castellón de la Plana. Helaas zijn veel historische gebouwen verloren gegaan tijdens de gruwelijke Spaanse Burgeroorlog. Ik raad je aan om Castellón de la Plana te bezoeken als je een langere tijd in Castelló verblijft, wilt winkelen of toch wel iets van de lange geschiedenis van de stad te weten te komen.

Vinaròs

Vinaròs is een leuke strandplek als je in Valencia of Catalonië verblijft, omdat het net op de grens van beide autonome regio’s ligt. Het stadje heeft een actieve vissershaven en staat bekend om haar heerlijke gamba’s. Vroeger stond Vinaròs bekend om haar wijnexport, maar door druivenziektes werden de wijnvelden vervangen door johannesbrood, amandel- en olijfbomen.In de omgeving van Vinaròs liggen maar liefst 25 baaien en stranden, dus het is een ideale plek om langere tijd te verblijven tijdens je rondreis door de Valenciaanse regio’s.

Borianna

Deze van oorsprong Arabische stad werd altijd beschreven als Medina Alhadra, het groene dorp. Omringd door een muur, 40 torens en een paar bastions is Borianna nog goed bewaard gebleven. Het is hierdoor een bijzondere cultuurbestemming die nog niet door toeristen is ontdekt. Wandel via de sinaasappelvelden naar de stranden Arenal en Malvarrosa-Grao.

Iets meer richting het zuiden liggen daarnaast nog de plaatsjes van Nules, Moncofa, Xilxes en Casablanca. Iets verder kom je alweer in de Valenciaanse provincie terecht.

Peñiscola

Dit stadje aan de Costa de Azahar is een blijvende terugkomer voor als ik in de regio ben. Peñiscola betekent letterlijk ‘schiereiland’ en dat komt omdat het Castillo Palacio de Peñiscola op dit schiereiland gebouwd is. Vanuit de stranden van Peñiscola loop je al snel het schiereiland op waar je de klim niet kunt negeren. Peñiscola is door de jaren heen vaak van eigenaar gewisseld en dus ook het kasteel uit 1307 van Peñiscola. En dat snap je wel als je het uitzicht ziet vanuit de bovenste lagen van het kasteel. Het kasteel is tegenwoordig dé toeristische trektpleister van de regio, maar doet zich ook voor als locatie van films en series als Games of Thrones.

In het oude stadscentrum zijn leuke boetiekwinkels te vinden en kun je heerlijk eten. Vooral zeevruchten en vis is hier aan te raden. Waar de zee nog het meest aanwezig is bij het door schelpen bedekte Casa de las Conchas.

Er is nog veel meer te zien, te doen en van te genieten in de provincie van Castellón. Voor die extra geheimen verwijs ik je met heel veel liefde naar de Reisgids Valencia waar je nog meer te weten komt over Castellón, maar ook Alicante en Valencia.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *