Menu Sluiten

Kaaskop in Florida (rondreis): De Sunshine State in 20+1 foto’s

Vandaag reizen we af naar het zuidelijkste puntje van de Verenigde Staten; we gaan namelijk de rondreis door de Amerikaanse staat Florida opnieuw beleven die mijn gezin en ik in 2012 hebben gemaakt. We vlogen via Londen op Miami International Airport en vanuit hier zijn we drie-en-een-halve week door de Sunshine State getrokken. We verbleven op verschillende bestemmingen als Islamorada (Florida Keys), Fort Myers, Clearwater Beach, Kissimmee/Orlando en Fort Lauderdale (Miami). In 25 foto’s neem ik jullie mee langs de spannende anekdotes die ik jullie te vertellen heb en de mooiste bestemmingen die we in 2012 hebben aangedaan.

Na Californië en Texas wonen de meeste Amerikanen in de staat Florida. Niet Miami of Orlando is de hoofdstad van de staat, maar dat is Tallahassee. De naam van Florida is afgeleid uit het Spaans – vertaald als ‘de bloemrijke’ – en dat komt omdat Florida door de Spanjaard Juan Ponce de León in 1513 is ontdekt. Het viel op en af onder de Spanjaarden en de Engelsen, maar uiteindelijk is Florida bij de VS gaan horen. Tegenwoordig zie je heel veel Cubaanse en Puerto Ricaanse invloeden terug, omdat het een toegangspoort is (vooral Miami) tot de Caraïbische eilanden.

Florida staat vooral bekend om zijn orkaanseizoenen, de moderne kuststad Miami en de themaparken in de stad Orlando. Ook NASA is in Florida gevestigd en de zeekoeien zwemmen heerlijk langs de mangroves van de staat. Laten we de Sunshine State maar eens ontdekken. Foto voor foto.

Uitzicht vanaf de Overseas Highway. Kaaskop Abroad (2012).

De rondreis startte in de Florida Keys. De Florida Keys zijn eigenlijk eilandjes in de Caribische Zee, maar door de aanleg van de Overseas Highway worden de keys als een parelketting aan elkaar geregen. De 67 eilandjes op een sierlijke boog van koraalriffen vormen de grens tussen de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. De Overseas Highway loopt van Miami tot aan de ‘hoofdstad’ van de Florida Keys, namelijk Key West. Obviously in het westen. De inheemse bevolking van de eilanden van Florida hadden ‘cairi’ als benaming voor het woord eiland. Het Spaans en het Engels hebben dit verbasterd naar respectievelijk Cay en Key. Tot aan de 20e eeuw bleven de Keys alleen bereikbaar per bood, maar in 1912 werd een spoorlijn aangelegd tot aan Key West. Tijdens de ‘storm van de eeuw’ in 1935 viel bijna heel de rails in het water en was er geen geld beschikbaar om een nieuwe spoorlijn te maken. ‘gelukkig’ genoeg waren er al plannen voor een wegverbinding en zo ontstond de Overseas Highway in 1938.

Uitzicht vanuit ons hotel in Islamorada, Florida Keys. Kaaskop Abroad (2012).

Je kunt tijdens je rondreis door Florida er voor kiezen om op éen van de eilanden te overnachten. Wij kozen voor het eiland Islamorada, maar ook Key Largo, Long Key, Big Pine Key, Boca Chica Key of Key West. Er zijn ontiegelijk veel hotels, dus de keuze is reuze. En de meeste hotels bieden verschillende watersportactiviteiten aan, zoals het huren van kano’s of waterski’s.

De familie Van der Linden bij het meest zuidelijke puntje van continentaal VS. Kaaskop Abroad (2012).

Vanuit de verschillende eilanden kun je gemakkelijk de Overseas Highway volgen naar het stadje Key West. Hier meren ook alle cruiseschepen aan en kun je heerlijk shoppen. Dit stadje is leuk om te verkennen voor een dag. Ook marathon, dat zeer bekend is om het sportvissen, is een leuk stadje op de Florida Keys om te bezoeken tijdens je vakantie in Florida. Vanuit Key West is het maar 146 km zwemmen naar Cuba, dus ik zeg; grijp je kans! Key West raakte betrokken bij de Cuba crisis, omdat vanuit hier voornamelijk alle post en handel van en naar Cuba werd gestuurd.

Alligator Reef Lighthouse vanuit onze boot. Kaaskop Abroad (2012).

Vanuit de eilanden van de Florida Keys is het zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan de enigste koraalriffen die de Verenigde Staten (buiten Hawaii) kennen. Je wordt met een boot naar de azuurblauwe zee gebracht en vanuit daar spring je zo het kristalheldere water in. We hebben hier schildpadden, roggen, inktvissen en prachtige tropische vissen gezien. Op de terugweg met de boot volgden een drietal dolfijnen voor maar liefst vijf minuten ons richting het vasteland. Geweldige ervaring! En het is totaal anders dan snorkelen vanuit het strand, want je springt – hop – het water in boven de kleurrijke koraalriffen. Wij bezochten Alligator Reef, maar ook hier kun je veel keuzes maken.

Uitzicht op het Everglades National Park. Kaaskop Abroad (2012).

Op weg naar de volgende bestemming – Fort Myers – stopten we even in het Everglades National Park. De ‘Rivieren van Gras’ worden ze ook wel genoemd. Het is wetlands, prairies, moerassen en meren in één. Je deelt het uitzicht met de zeekoeien, schilpadden, kikkers, alligators en panters die hier in het gebied wonen. Het is leuk om het park te betreden met een tram – tenzij de tram een lekke band kreeg net als bij ons – of met de bekende fan-powered airboats. Je vliegt als het ware over het groenbruine park heen. Hopelijk word je niet gebeten door een krokodil.

Alligator in Everglades National Park. Kaaskop Abroad (2012).

Hier hebben we een échte alligator gespot. Uiteindelijk bleek het zo dat we buiten het nationale park meer alligatoren hebben gezien dan in het park. In Fort Myers, de volgende bestemming, lag er zelfs eentje in het meer voor ons huisje…

Alligator nummer II. In Fort Myers. Kaaskop Abroad (2012).

Hier ze je de ‘alligator hunter’ in actie. Dit gevaarlijke beestje was lekker aan het zwemmen in de plas voor ons vakantiehuisje in Fort Myers. Maar toch gevaarlijk voor de vele kinderen en gepensioneerden die vrolijk ronddartelen rondom het meer. Gelukkig worden de alligators goed opgevangen in een guest house en worden die later weer in de natuur geherintroduceerd. Maar dan wel zónder toeristen en oudjes in de buurt.

Tim in bad. Kaaskop Abroad (2012).

Hier zie je mij nog vrolijk rondspartelen in het zwembad aan de vakantievilla in Fort Myers. Zoals je kunt zien, zijn alle villa’s omsloten door een hek. Niet veel later snapten we waarom, omdat die alligator van de vorige foto ook anders zomaar in je zwembadje kan liggen. Dat zou natuurlijk gevaarlijk zijn. Ik durfde het meertje nooit meer in – dat mocht ook niet lazen we niet veel later – maar het zwembad was ook wel te vertoeven met dit heerlijke weer in de Sunshine State.

¡Cuidado! Caution! Kaaskop Abroad (2012).

Vanuit Fort Myers kun je heel veel stranden aan de westkust van Florida bezoeken. Je moet echter wel oppassen voor de vele schildpadbroedplaatsen. En de krokodillen. En de cruiseschepen. Wat een gevaarlijke staat, maar wat een heerlijke zandstranden.

Zonsondergang in Clearwater Beach. Kaaskop Abroad (2012).

De derde bestemming die we in Florida bezochten, was Clearwater Beach. Het is een redelijk grote stad dichtbij de nog grotere stad Tampa. Hier heb je heerlijke stranden aan de Golf van Mexico en kun je goed surfen. In Florida heb je echter wel vaak last van het orkaanseizoen. In principe is het binnen een uur voorbij, maar de regenbuien ontstaan ook binnen no-time. Dus ben je aan het bakken in de zon, wees dan wel voorbereid om snel onderdak te zoeken. Tip: loop gewoon een grote winkel in en trek je portemonnee open. Die storm is toch zo voorbij gezoefd.

Pelikaan op de Pier. Kaaskop Abroad (2012).

Het leukste aan Clearwater Beach is simpelweg de ontzettend lange pier. Hier vliegen altijd mokergrote pelikanen op de vissers af en ontkom je niet aan vogeltrauma’s. Ik heb die hier in ieder geval opgelopen, maar het blijven wel hele gave beesten.

Het huisje van de film “Dolphin Tale”. Kaaskop Abroad (2012).

Onoverhoopt stuitten we op de kaart van Clearwater Beach dat een lievelingsfilm van ons gezin hier was opgenomen. De film heet Dolphin Tale en die hebben we een jaar voor deze vakantie gezien. Het gaat over een dolfijn die geen staart meer heeft en leert te zwemmen. Uiteindelijk krijgt Winter – de dolfijn – een prothese en doet iets heel stoers met die prothese. Als je die film wilt zien én Winter wilt aanschouwen in Clearwater Beach raad ik je aan om vooraf de trailer te bekijken; https://www.youtube.com/watch?v=AJ_1eS2Erhk

Ik kan het natuurlijk ontkennen, maar dat doe ik zeer zeker niet. Florida was MIJN vakantie omdat Tim zo nodig heel graag naar Walt Disney World wilde. Het was simpelweg een droom die uitkwam. Walt Disney World is het grootste resort over de hele wereld. Het heeft vier Disney themaparken, twee waterparken, tientallen hotels en resorts, een kabelbaan en een winkeldistrict (Downtown Disney District). In Animal Kingdom (linksboven) kun je op safari gaan, de Mount Everest bestijgen en de wereld van AVATAR bezoeken. Disney’s Hollywood Studios geeft je een leuk kijkje achter de schermen en hier kun je vechten met Darth Vader. In Magic Kingdom kun je als prinses, cowboy of piraat door het park heen huppelen zonder vreemd aangekeken te worden. En Epcot laat je over twintig verschillende landen reizen binnen één dag, inclusief de ruimte.

Ik raad je aan om extra te betalen voor een écht verblijf op een Disney resort of hotel, maar wij sliepen in het stadje Kissimmee in een villa en dat was ook wel leuk. Maar als je de échte Disney-experience wilt hebben, raad ik je aan om in Disney’s Animal Kingdom Lodge of Disney’s Riviera Resort te slapen.

Universal Studios. De parade. Kaaskop Abroad (2012).

Niet alleen Walt Disney World Resort is gelegen in Orlando. Orlando is een heus pretparkparadijs voor jong en oud. De twee parken van Universal Studios Resort en Sea World zijn zeker ook de moeite waard om te bezoeken. Vooral als je van extreme achtbanen houdt. In Nederland en Duitsland worden de extreme attracties vaak druk bezocht, maar in de VS helemaal niet. Hoe dat komt? Overgewicht onder de Amerikaanse bevolking. Het merendeel past niet eens in een achtbaan.

Daytona Beach. Kaaskop Abroad (2012).

Onderweg naar de laatste bestemming – Fort Lauderdale – bezochten we een dagje het welbekende Daytona Beach. En waarom is het bekend? Omdat dit een van de weinige stranden is waar je met de auto zo het witte zand om mag rijden. De Amerikanen nemen veel drank mee in de achterbak, zetten hun stoeltjes voor de auto neer en kletsen er op los. Natuurlijk zijn er een aantal mensen die alleen maar rondjes rijden om te pronken met hun auto. Maar als ze dan een heerlijk nummertje opzetten, vind ik het allemaal prima. De energie en vibe op dit strand is simpelweg fantastisch en herinner ik nog als de dag van gisteren. En na een hele week pretparkhoppen in Orlando is dit heerlijk om eventjes uit te waaien.

NASA spaceship. Kaaskop Abroad (2012).

Onderweg stoppen we ook op het NASA-terrein – de National Aeronautical and Spaceship Association. Je kunt als bezoeker verschillende spaceships, shuttles, vliegtuighallen en ruimtevaartvoertuigen bezichtigen. Ook kun je door een busje worden rondgeleid over de immens grote vlakte die het NASA-terrein omringd. Heel de ervaring die je hier opdoet is fantastisch en kun je nergens anders ter wereld – misschien in Rusland o.i.d. – ervaren. Zeker de moeite waard. En niet verderop ligt het Port Canaveral waar de meeste cruises vanuit vertrekken. Ideaal te combineren dus als je dat van plan bent.

Het prachtige strand in Fort Lauderdale. Kaaskop Abroad (2012).

De laatste bestemming is aangekomen. We chillen ‘m nog een aantal dagen in Fort Lauderdale aan het strand en dan zit de vakantie er weer op. Vanuit Fort Lauderdale kun je de stad Miami gemakkelijk bezoeken. Miami heeft ook weer zoveel te bieden; vooral op het gebied van uitgaan, uit eten en watersporten. Wij waren natuurlijk weer te jong om tequilashotjes te nemen tot drie uur in de nacht, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Florida was een immens leuke vakantie voor ons viertjes. Ik raad het ook zeker iedereen aan om de Sunshine State te bezoeken. Met steden als Miami, Orlando, Key West en Clearwater Beach en de natuur van de Everglades, het Alligator Reef en de uitgebreide stranden heeft de Sunshine State het allemaal. Bovendien, er zijn weer een heleboel nieuwe attracties gebouwd in de verschillende pretparken van Orlando, dus ik heb een goed excuus om terug te reizen naar Florida. Tot gauw. We sluiten af met een laatste foto van een schattige krab.

De krab. Kaaskop Abroad (2012).

Benieuwd naar andere Amerikaanse bestemmingen? Klik op deze link!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *