Menu Sluiten

Kaaskop in Atlanta (Georgia): The city in a forest

Atlanta is een bestemming die mijn gezin en ik héél kort aandeden in 2016. We verbleven er maar liefst 3 uur om te overstappen op het Heartfield-Jackson Atlanta International Airport, omdat we met Delta Air Lines naar het prachtige Mexico vlogen. Desalniettemin zag ik vanuit het vliegtuigraampje de prachtige skyline van de Amerikaanse metropool liggen en verbaasde me over hoe groen de stad was vanuit de lucht. De stad wordt ook wel ’the city in a forest’ genoemd, omdat heel de stad is uitgespreid onder de groene toppen van de miljoenen bomen.

Georgia ligt ten noorden van de Alligator State Florida en ten zuiden van de Zuidwest-Amerikaanse staten Tennessee en South Carolina. Doordat de Appelachen door de staat lopen, kent Georgia veel reliëf. En met de Atlantische Oceaan op rechts kent de staat vele mooie stranden en een dertiental eilanden. Je kunt Georgia het beste bereiken met Delta Air Lines. Atlanta is ook de ‘hub’ van deze vliegtuigmaatschappij, die tevens veel samenwerkt met KLM-Air Frans. Dus je komt er gemakkelijker, sneller en goedkoper dan naar andere plaatsen in Amerika. 

In dit blog gaan we de stad Atlanta verkennen – de hoofdstad van de staat Georgia – maar ook zeker de omgeving van de stad. De Appalachen (bergketens) raken de stad nét aan en ook andere bestemmingen in Georgia zijn interessant om te bezoeken. Hoewel ik geen specialist ben in deze bestemming heb ik me goed voorbereid en ingelezen voordat ik dit blog schreef. En het kijken van mijn favoriete Netflix-serie Dynasty – welke afspeelt in Atlanta zelf – draagt zeker bij aan de intensiteit van de voorbereiding. Dus, laten we de prachtige City in the forest ontdekken en kijken wat voor groene bestemmingen hier allemaal te zien zijn.

Atlanta: The City in a Forest

De metropool Atlanta is één van de grootste steden van de Verenigde Staten, maar buiten de wolkenkrabbels is daar niets van te merken. De stad is rijk aan bomen en biedt daardoor genoeg schaduw in de zomers, en prachtig gekleurde bomen in de herfst en lente. Een belangrijk symbool uit Atlanta is mama’s favoriete drankje: Coca-Cola. De oorspronkelijke versie van Coca-Cola werd door John Pemberton uitgevonden in 1886 en was gemaakt van cocabladeren en cocanoten. Toen Pemberton stierf, kocht de groothandelaar in farmaceutische producten Asa Griggs Candler voor maar liefst 2300 dollar de rechten op van Coca-Cola. Sinds 1892 is The Coca-Cola Company opgericht en is het nu wereldbekend. Nu zijn er ontzettend veel smaken te vinden in supermarkten en restaurants over de hele wereld en kun je in de thuisbasis – in Atlanta – de World of Coca-Cola ontdekken. Hier staat voornamelijk de geschiedenis en reclame van The Coca-Cola Company centraal, maar wordt ook veel aandacht besteed aan de bedrijven die door Coca-Cola worden gesponserd. Een ander ‘symbool’ van de stad is de nieuwszender CNN, opgericht in 1980. Atlanta is de ‘headquarter’ van dit grote bedrijf en bereikt maar liefst 92,3 huishoudens in de Verenigde Staten. Ook internationaal kun je de nieuws- en informatiediensten bereiken via kabel, telefoon, internet, satelliet en radio. Je kunt een tour volgen in het hoofdkantoor van CNN in het centrum van Atlanta. Hier leer je alles over radio, televisie en telefoondiensten onder één dak. 

Downtown is het centrum van de stad en hier staan de grootste wolkenkrabbers, financiële centra en uiteenlopende winkels. Toch zijn de buitenwijken kenmerkender voor de stad. Zoals ik al had verteld, is Atlanta de stad onder de bomen. De knusse buitenwijken zijn helemaal gevuld met groene boomtoppen die prachtig kleuren in de vier verschillende seizoenen. De wijk Five Points is stiekem toch wel de leukste wijk om doorheen te struinen, dus schrijf ook deze op je to-do list op tijdens je bezoek aan Atlanta. Voor het CNN Center is het Centennal Olympic Park aangelegd voor de Olympische Spelen van 1996. De Fountain of Rings is de grootste fontein ter wereld die het olympische symbool van de vijf ringen weerspiegelt in het water. Verder kun je hier heerlijk picknicken en uitrusten met een flesje Coca-Cola. 

Daarnaast is Atlanta vooral bekend door de krachtige betekenis die de stad heeft in de Amerikaanse geschiedenis. Als geboortestad van de leider Martin Luther King speelden Georgia en andere zuidelijke staten een belangrijke rol in de beweging voor zwarteburgerrechten. Vooral in de wijk Sweet Auburn, waar de Afro-Amerikanen die waren opgeklommen tot de middenklasse woonden in de tijd van de rassenscheiding, is de geschiedenis van dit deel in de Amerikaanse geschiedenis te voelen. De plaatsen in de stad die te maken hebben met de historische burgenrechtenstrijder Martin Luther King worden door het Martin Luther King Jr. National Historic Site beheerd. Het King Center is daarbij het belangrijkste informatiepunt, omdat in dit complex beel tentoonstellingen worden georganiseerd rondom de burgerleider en de rassenscheiding in de VS. Ook Auburn Avenue 501 is een belangrijke plek, want de heer zelf kwam hier op de wereld. 

Stone Mountain Park: Georgia State als startpunt voor de Appalachian Mountains

20 minuten rijden ten oosten van Atlanta ligt het Stone Mountain Park, aan de Highway 78. Dit is toch wel dé trekpleister van de regio, omdat dit een heus recreatieparadijs is van bos en water. Bij de ingang van het park kijk je je ogen al uit, want hier staat de Stone Mountain. De berg is ontstaan uit monoliet en is maar liefst 512 meter hoog. Jarenlang zijn handwerkslieden bezig geweest om dit natuurverschijnsel beeld te houwen met als thema de Amerikaanse Burgeroorlog. Bij de ingang van het park loop je daardoor tegen een beeldgehouwen werk van 28 meter hoog en 58 meter breed te kijken. Je kunt de Stone Mountain ook besteigen via de 2 km lange Summit Trail. Hier moet je ongeveer 40 minuten voor uittrekken, maar dat is het uitzicht wel degelijk waard. Op deze plek heeft de City in the forest een duidelijke betekenis, omdat je alleen maar bossen voor je uit ziet lopen tot aan de skyscrapers in Downtown Atlanta. Voor de natuurliefhebbers loppt er nog een pad langs het Stone Mountain Lake van 150 hectare. Prachtig uitzicht! En vergeet niet de bomen te tellen. 

De Stone Mountain is de perfecte voorbereiding op je reis langs de Appalachen. Deze bergketens lopen van de staten Georgia en Tennessee helemaal langs de Amerikaanse oostkust naar Canada. De vele uitzichten die de bergketens hebben op de verschillende Atlantische staten is spectaculair en Atlanta kan als een prima startpunt functioneren van je rondreis langs de Appalachen. Of beter gezegd; over de Appalachen.

Het zuidelijke deel van de Appalachen worden gekenmerkt door de Blue Ridge Mountains. Deze liggen in het Great Smokey Mountains National Park. Hier ontdek je de bakermat van de Cherokee-indianen op maar liefst een uur rijden ten noorden van Atlanta. Dit is ook ideaal te combineren met de staten North Carolina en Tennessee. Omdat de Blue Ridge Mountains de state lijnen niet volgen, ligt maar een klein deel van de Blue Ridge Mountains in de staat van dit blog. Prachtige bestemmingen die nog net wél in de staat Georgia liggen, zijn Lake Sidney Lanier, het Goudkoortsfestival in Dahlonega, Asheville en het ‘Duitse’ Helen. Bij Lake Sidney Lanier werden de eerste goudmijnen van de VS gegraven, dus als je nog iets van oudgoud in je huis bewaard, kun je dat hier wellicht inwisselen voor wat doekoe’s. 

Island Hopping aan de Atlantische kust

De 160 km lange kust van de staat Georgia staat bij vele Amerikanen toch wel op het verlanglijstje. Een aantal van de eilanden in de Atlantische Oceaan zijn ongerept en onbewoond, maar de Golden Isles – zoals de naam al doet vermoeden – zijn overspoeld door chique resorts en subtropische landschappen. Dankzij verschillende bruggen en dammen zijn deze eilanden aan het vasteland gemaakt en is het voor het publiek gemakkelijker te bereiken. Door de grote getijdenverschillen liggen aan de kust reusachtige moerasgebieden die tot aan de staat Florida lopen en hier kom je veel alligators, schildpadden en vogels tegen. Om de natuur het beste te ervaren, kun je een uitstapje maken naar het Cumberland Island National Seashore. Hier kun je vanuit het dorpje St. Marys per veerboot naartoe en wordt je overgezet naar het afgelegen eilandrijk met zijn moerassen, eikenbossen en duinen.

De enige grote stad in de buurt is de stad Savannah en is een heerlijke uitvalsbasis voor je bezoek aan de Atlantische kust van Georgia. Het vissersdorpje Brunswick is ontzettend leuk om te bezoeken. ’s Nachts gaan de vissersboten eropuit om garnalen te vangen en is dit voormalige plantagestadje – net zoals Atlanta – vooral bedekt met reusachtige bomen. De oudste boom staat op de hoek van Albany Street en Prince Street en is maar liefst 900 jaar oud. En vergeet dan ook niet je dag af te sluiten met een heerlijke koude duik in de Atlantische Oceaan, want je bent er nu toch.

Op weg naar de verschillende bestemmingen in de staat Georgia raad ik je aan om een aantal plantages te bezoeken. Hier maak je direct mee en ervaar je hoe de voormalige slaven voor de Amerikaanse burgeroorlog werden uitgebied. Een voorbeeld is het Hofwyl-Broadfield Plantation aan de Atlantische kust of de Jarell Plantation in het binnenland. History is calling in the Peach State. Owja, Georgia heet de ‘Perzikstaat’ omdat die hier veel groeien. Geen wonder met zoveel bomen.

Atlanta is een prachtige wereldstad in de Verenigde Staten en biedt toegang tot de gigantische bergketen Appalachen, de prachtige moerassige eilanden aan de Atlantische Oceaan en het gigantische bosdek dat vanuit de metropool de hele staat Georgia bestrijkt met groene bladerdakken. Ideaal om te combineren met het zonnige zuiden in Florida of de magische staten in de Appalachen, zoals South Carolina en Virginia. Atlanta (Hartsfield Jackson International Airport), het was me een waar genoegen om drie uur in je te blijven rondslenteren, maar ik kom langer terug. Tot dan!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *