Menu Sluiten

Kaaskop in Arizona: Op avontuur in The Grand Canyon State

We hebben de Amerikaanse staat Arizona al eens eerder bezocht tijdens onze Road Trip door de Westkust van de Verenigde Staten. We reden vanuit Las Vegas in Nevada langs de imposante Grand Canyon en vervolgden onze reis richting de Amerikaanse staat Utah via Lake Powell bij het kneuterige stadje Page. In dit blog gaan we The Grand Canyon State nóg beter verkennen en ontdekken we een aantal nieuwe plekken. Lees je mee?

Grand Canyon: Grote kloven, grote afstanden

Altijd even een foto maken van de bordjes. Kaaskop Abroad (2010).

The Grand Canyon State heeft zijn naam natuurlijk te danken aan één van de meest bekende natuurlijke fenomenen: The Grand Canyon. Het is een verbastering van het Spaanse “Gran Cañón” en is een hele brede en diepe kloof in het noorden van de staat Arizona. Hoe is dit landschap dan toch ontstaan? Dat is heel gemakkelijk te verklaren, want de Colorado rivier heeft het landschap over verschillende miljoenen jaren als het ware uitgesneden. Nu heb ik het vak “water” gehad op de Wageningen Universiteit, dus ik ga mijn best doen om het zo goed mogelijk uit te leggen. Miljoenen jaren geleden stroomde de Colorado al over het Amerikaanse landschap en nam steeds meer grond mee (erosie). Over de jaren heen is de rivier veel smaller geworden en de Grand Canyon veel dieper. Als je goed kijkt, zie je ook dat de rotsformaties gelaagd zijn opgebouwd. Als de zon een beetje schijnt, is het een waar kleurenspektakel.  Hierdoor is vandaag de dag de Grand Canyon een fantastische plek geworden om te bezichtigen.

Grand Canyon met een boompje op de voorgrond. Kaaskop Abroad (2010).

Vanuit de uitzichtpunten langs de South Rim (en ook de North Rim, maar die is ’s winters afgesloten) heb je prachtige zichten op de rotsformaties van de Grand Canyon. Grand Canyon Village is het meest toeristisch en daar kun je ook gemakkelijk restaurants en parkeerplaatsen vinden. Bezoek ook zeker de tientallen uitzichtpunten aan de zuidelijke kant van de Grand Canyon, want elk uitzichtspunt biedt weer een ander perspectief op dit natuurlijke wonder. Enkele uitzichtpunten zijn: Yavapai Point, Deser View en Hermit’s Rest. De kloof is in ieder geval 466 kilometer lang en 29 kilometer breed, dus er is genoeg te beleven. Ik raad je aan om hier een of twee nachten te verblijven en dan je reis door te zetten richting andere parken op het Colorado Plateau (Zion NP, Bryce NP, Canyonlands NP in Utah).

Wil je toch wat langer verblijven in de Grand Canyon? Je kunt er ook een helikoptervlucht maken, paardrijden of één van de vele trails lopen. Sommige routes zoals de Hermit Trail of de Bright Angel Trail gaan zelfs ver de Grand Canyon in, dus trek goede schoenen aan en neem genoeg water mee! Anders moeten de indianen van het reservaat je komen rijden. Wij kozen ervoor om met de camper lekker te chillen bij Lake Powell. Heerlie de peerlie. Je hebt luxepaarden en werkpaarden.

Indianenreservaten

Antilope Canyon in het Navajo Reserve. Kaaskop Abroad (2010).

En daar lieg ik niks om, want Arizona wordt vandaag de dag nog steeds bevolkt door indianenstammen. Het Navajo Nation Reserve is zelfs het grootste gebied ter wereld dat door maar één stam wordt bestuurd. Hier wonen 350.000 Dineh-Indianen. Ze geloven in het feit dat verschillende liedjes bepaalde ziektes kunnen genezen. Het is dat ik niet kan zingen, maar anders ging ik het ook gebruiken voor thuis. Elk jaar wordt een Miss Navajo gekozen en zijn er verschillende parades, stiergevechten en een kermis. Zo zie je dat er genoeg Spaanse invloeden in het Zuidwesten van de Verenigde Staten zijn meegenomen door de ontdekkingsreizigers in de jaren 1500.

Maar toch woonden er voornamelijk indianen in het gebied, zoals de Navajovolkeren maar ook de Hopi. In 1540 kwam het gebied in Spaanse handen en in 1810 werd het een deel van Mexico. Na de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog in 1848 werd het gebied afgestaan aan de VS en is Arizona in 1912 toegevoegd als 48e staat. Tegenwoordig liggen er nog veel indianenreserves in de staat met als grootste de Navajo Nation Reserve. Maar ook San Carlos Apache Indian Reserve of het Hualapai Indian Reserve zijn interessant om te bezoeken. Wij bezochten tijdens onze reis zelf de Antilope Canyon. Dit ligt in het Navajo Indian Reservation en werden we door de indianen zelf rondgeleid. Ik denk dat dit mijn favoriete plek in de staat is, naast een bezoek aan de Horseshoe Bend aan de Grand Canyon, want de zandformaties zijn hier spectaculair.

Phoenix en grote woestijnen

Met de camper kun je heerlijk reizen door de Amerikaanse staten aan de westkust. Je kunt gaan en staan waar je wilt en er zijn genoeg campings on the road. Kaaskop Abroad (2010).

Daar waar de indianen nu eigen reservaten hebben, hadden de indianenvolkeren vroeger vrij spel binnen het gebied dat nu onder de staat Arizona valt. Ik was namelijk heel verbaasd toen ik las dat Phoenix, de hoofdstad van de staat Arizona, de vijfde stad van de Verenigde Staten is. DE VIJFDE! De stad telt binnen zijn grenzen maar liefst 1,5 miljoen inwoners en dat is heel frappant. Want het ligt, net als Las Vegas (Nevada), midden in de woestijn en de temperaturen rijken vaak tot 48 graden Celsius. Waarom is “Fénix” (Phoenix in het Spaans) dan zo’n succes? Dat komt eigenlijk dankzij de indianen die hier vroeger veel kanalen hebben gebouwd voor de irrigatie, waardoor het gebied heel vruchtbaar is geworden. Daarnaast is de stad heel uitgestrekt en ligt het aan de voet van de Rocky Mountains. De berg Camelback Mountain is ook een hele mooie plek om te hiken. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de stad en de omliggende woestijnen.

Het zuiden van Arizona wordt namelijk bedekt door zand. Heel veel zand. In het zuidwesten ligt de Sonora-woestijn, die helemaal tot aan de Mexicaanse staten Baja California en Baja California Sur rijkt. In het zuidoosten ligt de Chihuahua-woestijn, denk maar aan het ratje/hondje, die ook voor een groot deel in Mexico ligt.

Benieuwd naar andere bestemmingen in de Verenigde Staten? Klik dan hier!

Geplaatst in Verenigde Staten & Canada

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *