Het is jullie misschien nog niet opgevallen, maar ik vind Spanje stiekem erg leuk. Dat zit ‘m veel in de mensen en de mooie plekken die je kunt ontdekken, maar ook vooral in de gastronomie. In toeristische plaatsjes is het soms lastig om goede typische Spaanse restaurantjes te vinden. Tripadvisor doet echter wonderen. Een gouden tip van mij: hoe slechter de mensen Engels spreken, hoe beter het eten.
Niet alleen voor mij, maar voor bijna alle Spaanse mensen is eten ontzettend belangrijk. Het is me een aantal keer eerder opgevallen uit wetenschappelijke artikelen dat Spanjaarden één van de gezondste mensen ter wereld zijn. Het mediterraanse dieet werkt op de een of andere manier dus degelijk. Hoezo, koolhydraat-vrij of vega? Vlees, vis en olijfolie! En dan het liefst met een biertje of rode wijn om het eten gemakkelijker te kunnen verorberen.
Tijdens mijn tijd in Spanje moest ik in de eerste weken ontzettend veel wennen aan het eetpatroon in Spanje. Ze eten normaliter vijf keer per dag:
- El Desayuno: Het ontbijt bestaat veel uit een koekje met melk. Brood met zoet beleg is in Spanje raar!
- El Almuerzo: Vaak een warme versnapering tussen het ontbijt en de lunch.
- La Comida: Deze maaltijd van de dag, de lunch, wordt vaak gezien als het meest belangrijk. Tussen 14:00-15:00 nemen Spanjaarden de tijd om lekker uitgebreid ook weer warm te eten.
- La Merienda: Dit is meestal gewoon een broodje
- La Cena: Het avondeten wordt vaak op zijn vroegst van een uur of 21:00 genuttigd. Buikje rond en gelijk naar bed. Lekker toch?
Het was op het begin heel erg wennen, want als je hebt gegeten ga je meestal niet veel later slapen. Wat ik wel vond, is dat je productiviteit op de dag veel groter is. Op de een of andere manier zijn Spanjaarden niet obese (, ik zou het maximaal gezellig-dik noemen), dus het fabeltje dat je niet moet eten voor het slapen gaan en het ontbijt het belangrijkste moment van de dag is wordt wel een beetje ontkracht. Ach, ieder zijn ding! Er gaan veel dingen door de slokdarm, maar deze zijn wel heel vaak vers en redelijk gezond.
Tapas
Als ik mezelf ga verwennen met een bezoek aan een tapasrestaurant, betrap ik me er vaak op dat ik de basics onder de tapas blijf bestellen: kroketjes met vlees, de fameuze patatas bravas en de inktvisringen (calamares) blijven mijn favoriet. Zelfs met mijn hoge niveau in de Spaanse taal heb ik soms moeite met het lezen van de kaart. Tapasgerechten komen in ieder geval van origine uit het zuiden van Spanje, in Andalusië e.o. Het wordt echter in HEEL Spanje gegeten. Het ligt namelijk ook aan de regio hoe de tapas op tafel in elkaar gestoken wordt. In het noorden van Spanje worden veel gerechten bereid met vis, maar rondom Madrid zul je veel rood vlees vinden op je bordje. Een land, meerdere keukens. De naam Tapas komt van het Spaanse woord tapar (=bedekken). In verschillende verhalen bedekten de Spanjaarden hun drankjes met een plakje ham of een stukje brood, zodat er geen vliegen in konden komen.
Tip: Als je in Nederland tapas wilt eten, is het aan te raden om naar een restaurant te gaan met een Spaanse eigenaar/eigenaresse. In Eindhoven is dit bijvoorbeeld “Señora Rosa” of “Que Pasa”. Ketens als La Cubanita hoef je mij persoonlijk niet voor uit te nodigen.
Lekkernij uit Valencia: Paëlla
Tapas is een algemeen bekend fenomeen onder de liefhebbers van eten, maar lang niet iedereen kent de verschillende andere gerechten uit Spanje. Paëlla is net zo bekend voor mij als de heerlijke tapas. Paëlla komt uit het prachtige Valencia en die kun je hier daarom ook op vele plekjes eten aan het strand (Las Arenas), in het historische centrum of rondom het meer Albufera. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het leren van Valenciaans (Catalaans) en paëlla betekent letterlijk “pan” in het Nederlands. Dit gerecht wordt ook altijd in een grote pan bereid en is voor meer dan twee personen. Er zijn verschillende soorten rijst die kunnen worden gebruikt, zoals rode, zwarte of gele rijst. De Valenciaanse editie van paëlla wordt met konijn en kip bereid, maar in andere Spaanse steden zijn die met zeevruchten meer bekend. Mocht je toch toevallig in Valencia zijn, probeer dan ook het drankje Orxata. Dit notige drankje is niet super lekker, maar wel grappig om te proberen. Agua de Valencia daarentegen maakt van je avond in ieder geval wel een leuk avontuur. Want man, man, man, daar zit veel alcohol in. Ik zal nog wel een keer een blog schrijven over Spaanse recepten!
Pinchos
Het laatste ‘gerecht’ dat ik met jullie wil delen zijn de pinchos. Het woord ‘pincho’ is het Spaanse woord voor stokje/doorn, dat refereert naar het stokje dat altijd in de pincho wordt geserveerd. Het neefje van de tapas bestaat daarom uit een stukje (stok)brood met iets erop, zoals ham met tomaat, croquetas, geoliede inktvis, etc., met een stokkie er ingeprikt. De pinchos worden voornamelijk in de noordelijke gemeenschappen (Baskenland en Navarra) gegeten. Hier heeft het ook echt een sociale component! Als jongelui of ouwelui met elkaar in een kroeg afspreekt, worden daar pinchos bij genuttigd. Je kunt het vergelijken met het Nederlandse terrassen of naar de kroeg gaan. Het is echt een onderdeel van mening (Noord-)Spaanse mens.
Alcoholische versnaperingen
Daarnaast is Spanje vooral bekend om haar heerlijke drankjes. Sangría, vino tinto, vino blanco, Tinto de Verano (rode wijn met sprite), Agua de Valencia (kijk uit, dit merkten mama en ik heel snel) en natuurlijk de cervezas! “Amstel? Heineken? Es holandés!!!” Amstel wordt hier heel veel gedronken. Daarnaast zijn er nog veel bieren, zoals Estrella, Mahau en San Miguel. In Spanje is bier heel goedkoop. Geen wonder dat ik daar altijd een paar kilo meer naar huis kom. Uitgaan daarentegen kan heel erg duur zijn. In sommige clubs is een desperados 5 euro en een sterk drankje al snel 12 euro. Maar daar hebben we allemaal een trucje voor: Op straat lopen er heel veel mensen rond, die gratis welkomstdrankjes aanbieden om naar hun club te gaan. Dat doen die eigenwijze studenten van Don Quijote natuurlijk niet. We verzamelden een keer 7 van zo’n kaartjes en dan ga je op ‘Spaanse kroegentocht’ ¡Y ES GRATIS!.