Menu Sluiten

Kaaskop is verliefd op Ibiza: Hippiemarkten en de mooiste calas aan de noordkust

Deze zomer ben ik met mijn ouders en broertje naar het Balearische eiland Ibiza (oftewel Eivissa in het Catalaans) gevlogen. We verbleven twee weken op deze parel in de Middellandse Zee op drie verschillende plekken: We startten in het ruigere noorden in Portinatx, verbleven vervolgens in de villa van onze buren in Cala Vadella en sloten de eilandreis af in Ibiza-Stad (én Formentera). Het leuke aan Ibiza is dat je het hele eiland binnen een uur kunt zien, maar dat je toch elke dag weer verrast wordt door iets nieuws. Een leuke bijkomstigheid is dat we verschillende vrienden van ons tegenkwamen tijdens onze reis én dat Schoonzusje Abroad Ilona een aantal dagen bij ons op visite kwam. Genieten!

In deze blogreeks neem ik jullie mee langs de hoogtepunten van Ibiza. Elk met een leuke foto om jullie helemaal onder te dompelen in de Ibiza-vibe. In deze eerste reeks ontdekken we een groot deel van het ruige noorden van Ibiza en met name de vele hippiemarkten. Lees je mee?

Onze standplaats: Portinatx

De vuurtoren van Moscarter bij Portinatx. Van der Linden (2021).

Onze eerste accommodatie lag in het kustplaatsje Portinatx in de gemeente Sant Joan de Labritja. Vanuit hier verkennen we de gehele noordkust van Ibiza en bezoeken we de hippiemarkten die op het eiland worden georganiseerd. We verbleven in het Sandos El Greco hotel. Bij aankomst kregen we gelijk te horen dat we hun nieuwe villa’s mochten uitproberen en daar zeiden we zeker geen nee tegen. Vanuit het terras keken we uit op de twee baaien die rondom het plaatsje liggen en we konden zo de baai inglijden met onze zwembroeken. Met de heuvel Sa Descoberta op de achtergrond is Portinatx een prachtig plaatsje voor in de fotoboeken. Ga op één van de avonden ook zeker dineren bij het restaurant Los Enamorados. Het is hier heerlijk vertoeven en je hebt een waanzinnig uitzicht op de haven van Portinatx.

Wij besloten zelfs op een dag om de sportieve schoenen aan te trekken. De rotsachtige noordkust van Ibiza is namelijk interessant om eens te voet te verkennen. Ik had al gelezen dat een tochtje naar de vuurtoren op Punta Moscarter een hele leuke onderneming zou zijn. Zou ik het een andere keer overwegen op een ander moment dan het heetste tijdstip van de dag de tocht te maken? Ja. Hebben we wel genoten? Ja. Het duurt ongeveer drie uur voordat je terug bent van je wandeling. Je loopt langs de azuurblauwe wateren op zo’n 30 meter hoogte via steile paadjes. Zeg ik paadjes? Het zijn gewoon stenen waar je je eigen weg doorheen moet banjeren. Trek je shirt lekker uit, want je zweet zodra je de eerste helling hebt getrotseerd. Smeer je wel in en neem genoeg water mee. Als je uiteindelijk bij de Faro (vuurtoren) Punta Moscarter bent gekomen, heb je een waanzinnig uitzicht op het stuk dat je hebt gelopen. Maar dan realiseer je je dat je ook nog terug moet. Succes! Het is het wel degelijk de moeite waard. Beloon jezelf bij terugkomst wel even op een fles cava met de heerlijkste tapas in één van de vele restaurantjes bij de baai.

De mooiste calas aan de noordkust

Het uitzicht op de baai van Portinatx. Van der Linden (2021).

De strandjes in Portinatx bij Platja Port, Platja Arenal de Gros en Platja Portinatx zijn fijne plekjes om te bezoeken. Toch zijn er zoveel meer mooie plekjes aan de noordkust van Ibiza die ik je aanraad te bezoeken. Met de huurauto kom je al gemakkelijk op de vele kleine strandjes die verborgen zijn onderaan de kliffen. Ze worden in het Catalaans “cala” genoemd. Een cala is een kleine ronde baai langs een steile kust met een nauwe doorgang naar de zee. Dat is een geomorfologische betekenis. Je kunt het ook definiëren als een strandje omgeven door kliffen waar je met een 4×4 aandrijving het gemakkelijkst kunt komen. We hebben papa heel veel moeten laten manoeuvreren tussen de auto’s en steile zandweggetjes door, maar we hebben gelukkig de gehele borg teruggekregen van de rental service.

De mooiste calas die we bezochten vond ik Cala Xarraca, Cala d’en Serra en Cala Xuclar. Deze zijn allemaal te vinden ten westen van Portinatx. Ook de calas rondom Sant Miquel zijn ontzettend mooi om te bezoeken! Verder werd ik verrast door het paradijselijke plaatje van Sant Vincent bij Punta Grossa. Je kunt hier heel gemakkelijk een wandeling maken waar je een prachtig uitzicht hebt op de baai zelf en de groene heuvels daaromheen.

Cala Benirras is stiekem toch mijn favoriet. Het strand is er breed en er is voldoende mogelijkheid om te parkeren. Het is grappig om te zien dat álle auto’s helemaal bedolven zijn onder het zand. Want parkeerplaatsen met asfalt? Ben je mal! Je hoeft dus geen dure auto te huren, want aan het einde van je reis zie je er toch weinig van terug. Op Cala Benirras werd een hippiemarkt georganiseerd toen wij aan kwamen kakken. Banjer langs de gezellige en typische Ibiza-kraampjes en koop eindelijk eens die kekke Ibiza-tas of vrolijke strandblouse. En hier sta je binnen twee tellen op het prachtige strand van Cala Benirras. Over hippiemarkten gesproken. Waarom zijn die zo bekend in Ibiza? En waar kunnen we die nog meer bezoeken?

Hippiemarkten en flower power

Iets wat typisch Ibiza is, zijn de hippiemarkten die overal op het eiland worden georganiseerd. Hier vind je de vrolijke tassen, zelfgemaakte sieraden, Ibizaanse kleding en de gezelligste cocktailbars met relaxte muziek op de achtergrond. Je herkent de hippies ook gelijk, want ze hebben een eigen manier van kleden en hebben een relaxte sfeer rondom henzelf.

De twee bekendste en grootste markten zijn Las Dalias (in het binnenland) en Punta Arabi (Es Canar). Wij zijn zelf niet op Punta Arabi geweest, maar Las Dalias (en de hippiemarkt bij Cala Benirras) was al indrukwekkend genoeg. De markt van Las Dalias is op Valentijnsdag in 1985 ontstaan en is sindsdien uitgegroeid tot een markt met ongeveer 200 kraampjes en een aantal bars met vrolijke muziek. De markt is enkel op de zaterdagen te bezoeken, dus houdt daar rekening mee tijdens je bezoek aan Ibiza.

Bij hippies denk ik altijd aan een bepaald type persoon, maar in principe zijn hippies deel van een subcultuur die aan het eind van de jaren zestig in de VS is ontstaan. De “Flowerpowerbeweging” is kort gezegd een afzetting van een groep mensen tegen de te kapitalistische en materialistische maatschappij. Liefde staat in de subcultuur centraal, inclusief vrede en gelijkheid tussen rassen. Ze zijn te herkennen aan kleding vol felle kleuren, bloemen, en de constante wietgeur die ik op elke markt in Ibiza kon ruiken. Net Amsterdam. Maar waarom op Ibiza? Spanje was een lange tijd een dictatuur onder leiding van Franco, maar Ibiza was een vrijhaven binnen Spanje. Veel artiesten als The Rolling Stones en Pink Floyd traden daarom hier veel op. In de jaren tachtig begon de nadruk veel meer te liggen op dancemuziek (later daarover meer) en ontstonden de gigantische discotheken als Pacha en Amnesia. Maar voordat we daar komen, bezoeken we nog het rustieke binnenland van Ibiza.

Idyllische dorpjes in het binnenland

Als je nog de typische Ibiza-vibe wilt ervaren, raad ik je aan om een aantal dorpjes te bezoeken; Het gemeentestadje Sant Joan is een plek waar er het hele jaar een hippiemarkt wordt gehouden op de zondagen. Daar kun je ook heerlijk lunchen in het Guiri Café. Daarnaast is het dorpje Santa Gertrudis de Fruiteria een Idyllisch dorpje in het binnenland van Ibiza. Struin hier zeker eens rond en reserveer een lunch in één van de vele tentjes die het dorpje rijk is. De rit ernaartoe is sowieso al leuk, omdat je het binnenland van Ibiza leert kennen vanuit de auto.

In de omgeving van Santa Gertrudis moet je ook zeker een bezoekje brengen aan de aparte Nederlandse winkel Sluiz. Het is een gigantische winkel en simpelweg geweldig om eens doorheen te neuzen.

Zo. Het eerste deel van onze Ibiza-reis zit erop. In de volgende reeks neem ik jullie mee naar het westelijke deel van het eiland waar we in Cala Vadella neerstreken. Ook gaan we langs bij de magnetische straling van het welbekende Es Vedra. Zie ik je dan?

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *