Menu Sluiten

Kaaskop in Murcia: Moorse en Middeleeuwse taferelen aan de Costa Cálida

Kaaskop arriveert vandaag in de prachtige autonome regio Murcia. De regio ligt aan de Middelandse Zee en grenst aan de regio’s van Valencia, Castilla y León en Andalucía. Murcia is nog relatief onontdekt en dat maakt de regio aantrekkelijker dan ooit (omdat er dus niet gevochten wordt om een parasol op de zonnige zaterdagmorgen onder toeristen). De azuurblauwe zee slaat langzaam tegen de stranden van de Costa Cálida (=warme kust) en de steden Murcia, Cartagena en Águilas zijn ontzettend leuk om te bezoeken. 

Tijdens onze rondreis door Spanje deden we kort Murcia aan, maar man, man, man; wat had ik hier langer willen blijven! Ook heb ik heel kort Cartagena ooit bezocht toen ik in Granada woonde. Je kunt hier gezellig uitgaan. Laten we de Costa Cálida ontdekken door middel van een leuke route die begint in Cartagena en langs de Costa Cálida eindigt in de hoofdstad van Murcia: Murcia. ¡Vamos!

Cartagena en Mar Menor

We beginnen onze rondreis aan de kust van de autonome regio Murcia. Het prachtige Cartagena geeft de gemiddelde geschiedenisaanbidder een heus orgasme. Het Romeinse amfitheater is daarbij wel het hoogtepunt van je bezoek aan de stad. Na het beklimmen van alle treden ben je natuurlijk bekaf en staat het zweet tot aan je bilnaad, maar het uizicht over het theater is zeker de moeite waard. Daarnaast is het kasteel La Concepción ook zeker een mooie toevoeging om te bezoeken. Het biedt een behoorlijk mooi uitzicht over de stad, het amfitheater en de haven van Cartagena. 

Cartagena ligt aan het noordelijke puntje van La Manga del Mar Menor. Dit is een 21 kilometer lange landstrook langs het grootste zeewatermeer van Europa. De stranden zijn schoon en kalkwit. Er zijn ook nauwelijks golven, omdat het geen zee is. Je kunt er dus prima dobberen voor een aantal uur en je bent nog steeds op ongeveer dezelfde plek. Als je de landstrook even oversteekt, ben je ook regelrecht in de échte Middelandse Zee. Let op: Hier dobber je wel degelijk weg! Maar misschien is Tunesië ook wel een ideale vakantiebestemming. Gewoon doordobberen. 

Het gaafste aan een overnachting in Cartagena is dat je dus niet ver buiten de stad in een hotel kan slapen welke zowel uitzicht heeft op de Middelandse Zee als het Mar Menor. Het lijkt net een cruiseschip, omdat je helemaal omgeven bent door zeewater. Maar dan zonder de zeeziekte en de topless oudjes. 

Het noordelijke deel van het Mar Menor is een natuurpark; Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar. Een mond vol tanden! Het bestaat voornamelijk uit zoutmeren waar zeezout wordt gewonnen. Ook zijn er modderbaden en dat zie je ook wel terug in de vele hotels en hun kuren. De plaatselijke bevolking gaat toch liever als een varkentje in de modder rollen van het natuurpark. Ook wordt het Mar Menor ook wel ‘het grootste natuurlijke zwembad van de wereld’ genoemd, omdat er tal van watersportactiviteiten worden aangeboden. Vooral in het zuiden van het zeewatermeer is het wat rustiger en kun je genieten van de natuur. Maar de meeste faciliteiten zijn natuurlijk bij de vele hotels te vinden. 

Er zijn ook een aantal eilanden ín het Mar Menor. Dus je hebt een stuk zee binnen het grondgebied van Spanje en in die watermassa liggen ook nog een aantal eilanden. Het is een soort scene uit de film Inception, maar dan Spaans (¿Incepción?). Isla Mayor is het grootste eiland en is een uitgestorven vulkanische kegel. Het is niet toegankelijk voor toerisme, maar je zult er vast wel langs kunnen varen. Isla Perdiguera is een vulkanisch eiland niet veel verder van het Isla Mayor. Het eiland was vroeger een toeristisch walhalla, maar dat heeft het ook zeker kapot gemaakt. Nu is het een beschermd natuurgebied, populair voor vakantiegangers. Daarnaast zijn Isla del Sujeto en Isla Rondella ook leuk om te bezoeken. 

In het noorden van de stad Cartagena ligt het Cabo de Palos. Dit is door een aantal organisaties uitgeroepen tot één van de mooiste plekken in Spanje om te duiken. Dus trek je apenpakkie maar aan, duw een snorkel in je mond en geniet van al het moois dat de Costa Cálida te bieden heeft.

Águilas en de stadjes aan de Costa Cálida

We laten de bruisende stad Cartagena voor wat het is en rijden langs de Costa Cálida af naar de volgende bestemming, Águilas. Onderweg kom je een prachtige kustlijn van ongeveer 250 km lang tegen. Die kustlijn bestaat uit inhammen, smalle stranden met rotsen en ruige vlaktes. Vooral in Cartagena is het toerisme wel ontwikkelt, maar in de kuststadjes als La Unión, Los Alcázares, Torre Pacheco, Fuente Álamo en Mazarrón kun je nog heerlijk laid-back genieten van de ruwere kust en zijn azuurblauwe zee. 

Na het volgen van de Costa Cálida komen we in het laatste kuststadje uit: het bruisende Águilas. Een águila betekent arend in het Spaans, dus ik verwacht dat die hier ergens rondvliegen. Águilas ligt direct aan zee en heeft heerlijke zandstranden om te zonnen. Er zijn overal heerlijke visgerechten en de cava is nóg lekkerder als je deze drinkt op je luie ligstoel aan de azuurblauwe zee. Het fort van Águilas bewaakte eeuwenlang de haven en het binnenlandse stadje Lorca. Het fort heeft de stad beschermd tegen de Argarische, Phoenische, Romeinse en Moorse overheersers. 

Águilas is een echte stad waar de pescadores in overvloed zijn. Het leukste is misschien wel dat je hier kunt diepzeekduiken. Er is een heuze regio onderwater met genoeg beschermde zones om te duiken. Majesteuze kliffen en prachtige stranden maken de regio van Águilas zowel boven als onderwater een heus paradijs. Van Peñón de la Cuava de los Lobos tot Punta Parda kun je heerlijk duiken! En mocht je toch liever een rietje (van je Gin-Tonic) in je mond hebben in plaats van een snorkel, dan zijn stranden als Playa Carolina, Playa Calacerrada o los Cocedores en Playa de Calarreona zeker een leuke plek om te genieten van de gouden zandstranden. 

Murcia (stad)

We eindigen onze mini-rondreis in de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio. Murcia is de zevende stad van Spanje en ligt ongeveer 30 kilometer landinwaarts. Het is dus niet ver lopen naar de zee! De Río Segura verdeelt de stad in tweeën: het oudere deel van de stad ligt aan uw linkerzijde en de nieuwere delen zijn juist aan de rechteroever geplaatst. Er staan ontzettend veel schitterende gebouwen die hun oorsprong vinden in de middeleeuwse gildencultuur. De stad is in 825 door de Moren gesticht en daar is een stuk van de stadsmuur nog van over. In 1243, dus nog ruim voordat Granada werd heroverd van de Moren, heeft het koninkrijk Castilië Murcia bevrijd. Er staan verder prachtige, barokke kathedralen in de nieuwere stadsdelen en het dorre land is door irrigatiemethoden van de Moren vruchtbaar gemaakt. Murcia is niet voor niks genoemd door de Moren als ‘Murshiya’. Geen idee wat dat betekent in het Arabisch, maar het bekt wel lekker.

Murcia is in het centrum bijna auto-vrij en dat zorgt ervoor dat je overal vrolijk rond kunt huppelen zonder bang te zijn om overreden te worden door een auto. Daarnaast is de stad ook gevuld met studenten, omdat de Universidad de Murcia toonaangevend is binnen Spanje. Dit staat daarom ook op mijn lijstje met opties voor een tweede master.

Daarnaast heeft Murcia nog een prachtige kathedraal, de Santa Maria Kathedraal, met een spannende mix van barok en gotiek. De Calle Trapería is vanuit de deur van de apostelen te bereiken. Dit is dé winkelstraat van Murcia. En als je dan honger krijgt van al dat shoppen, kun je heerlijke tapas eten in de buurt van het Plaza de las Flores. De specialiteit van de regio is gebakken octopus met paprika, olijfolie en citroen. En om je rondreis door Murcia helemaal knallend af te ronden, kun je genieten van het Murciaanse nachtleven in een van de vele barretjes. Revolver, Contra Corriente, Temperatura en Ladrillo zijn hele leuke plekken om helemaal naar de gedver te gaan. Maar je kunt natuurlijk ook een lekkere rode wijn nuttigen in de cafés die de hoofdstad van de autonome regio murcia telt.


Ik heb helaas geen mooie, representatieve foto’s zelf van de provincie Murcia. En ik heb ook geen zin om een foto van Google te pakken en copyright rechtszaken achter me aan te krijgen. Dus het lijkt me het leukst om een video van Youtube hier te plaatsen, zodat jullie een perfect (toeristisch) beeld krijgen van de autonome regio Murcia. Ik ben in ieder geval verkocht!

En nu komt er een olifant met een lange snuit en die blaast dit verhaaltje uit. Het was me weer een genoegen om Murcia te ontdekken. Het is mijn doel om ook de minder bekende plekken van Spanje aan jullie te laten zien, zodat ook iedereen kan ervaren hoe divers en authentiek Spanje kan zijn. Natuurlijk is het ook wel eens lekker om je klem te zuipen in Lloret en een frikandel speciaal op het strand te eten de ochtend erop. Maar een heerlijke octopus met limoensap en een lekker rood wijntje kan ook een prima alternatief zijn. En als je dan toch in Murcia bent, geniet je van de prachtige onderwaterwereld aan de Costa Cálida.

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *