Menu Sluiten

Kaaskop aan de Albanese meren: Grensoverschrijdend mooi

Albanië heeft een gigantische kustlijn, maar je hoeft niet per se de kust op te zoeken om een frisse duik te nemen. Albanië kent namelijk, op de grenzen met andere Balkanlanden, drie gigantische meren die het waard zijn te bezoeken. Een niet te missen onderdeel van je Albanese rondreis. Laten we eens ontdekken wat dit Balkanland voor ons in petto heeft. Lees je mee?

Grensoverschrijdend meer Skhodër

Het Shkodër-meer is een meer dat Albanië deelt met het Balkanland Montenegro. Het stadje Shkodër ligt wel binnen de Albanese landsgrenzen en wordt ook wel de ‘fietsstad’ van de Balkan genoemd. Ik raad je daarom ook ten strengste aan om een fiets te huren – bij waarschijnlijk een Nederlands bedrijfje – en de boel per fiets te verkennen.

Hoogtepunten in Shkodër zijn het Kasteel van Shkodër, de Kir-rivier waar je van grote hoogten het water in kan springen en de vele ‘kulla’s’ (villa’s) waar je helemaal tot jezelf kunt komen. Het stadje is vrij toeristisch maar dat mag de pret niet drukken.

Montenegro

Dit Balkanland aan de Adriatische zee is het jongste vakantieland van Europa. De Montenegrijnse keuken is een mix van de Italiaanse en Turkse, maar het land grenst aan Servië, Bosnië & Herzegovina, Kroatië, Kosovo en, natuurlijk, Albanië. Naast dat je zeker het Shkodërmeer moet bezoeken, heeft Montenegro nog een aantal leuke verrassingen voor je in petto. Laten we een kek uitstapje maken naar het buurland van Albanië.

Montenegro staat vooral bekend door het stadje Kotor en de gelijknamige baai. De Baai van Kotor wordt ‘s zomers wel door cruisetoeristen overspoeld, dus ik raad je aan om de baai vanuit Dobrota te verkennen. Met de Dinarische Alpen op de achtergrond kun je een heerlijke en vooral frisse duik maken in het koude water van de Adriatische Zee. Wist jij dat de baai van Kotor eigenlijk een ondergelopen rivierdal is?

Een ander hoogtepunt van Montenegro is het Durmitor National Park. Hier kun je over het (drinkbare) water sportieve activiteiten doen en het bergachtige gebied leent zich ‘s winters perfect om te skiën.

Het oud-Joegoslavische land hoorde tot 2006 nog tot Servië en is daardoor een echt jong vakantieland. Hierdoor is de Montenegrijnse keuken, een mix van de Turkse en Italiaanse keuken, nog goedkoop te proberen.

Grensoverschrijdende meren Ohrid en Prespa

Naast dat Albanië een grensoverschrijdend meer deelt met buurland Montenegro doet het dat ook met zijn buurlanden Noord-Macedonië en Griekenland. In het zuidwesten van Albanië liggen namelijk het Ohrid-meer en Prespa-meer op de grens met beide landen.

Het Ohrid-meer is een fantastisch meer om te bezoeken tijdens je rondreis door Albanië. Bezoek dan ook vooral het Noord-Macedonische stadje Ohrid. Dit is een loopbare stad direct aan het water, waar je via de klinkerstraatjes gemakkelijk bij de kerk van Sveti Jovan uit de 13e eeuw kunt komen. Andere bezienswaardigheden zijn het Bay of Bones Museum, het fort van de tsaar Samui of juist de vele festivals die in de zomer gevierd worden. Vergeet niet dat het water van het meer centraal staat en neem een frisse duik vanaf de promenade of een dobberend bootje. Ben je lekker alleen of met vrienden aan het backpacken? In de zomermaanden kun je hier gemakkelijk uitgaan en nieuwe contacten leggen. Party Lake City. Wist je dat Ohrid de eerste hoofdstad was van het Bulgaarse Rijk? Nu wel in ieder geval.

Het Prespa-meer ligt iets ten zuiden Ohrid en is het meest onbekend van de drie grensoverschrijdende meren van Albanië. Het meer ligt tussen de bergen en herbergt het Drielandenpunt van Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland. Het is net de Vaalserberg in ons prachtige Limburg, alleen moet je een paar honderd meter duiken om dat punt ook daadwerkelijk aan te raken. De glooiende heuvels rondom het Prespa-Meer lenen zich voor prachtige foto’s. Highlight: Bezoek Dupeni Beach in de zomer wanneer het water het mooiste kleurt door de stralen van de zon.

Noord-Macedonië

Dit Balkanland is deel van de historische regio van Macedonië waar 2,2 miljoen Macedoniërs tegenwoordig in wonen. Vanuit de hoofdstad Skopje kun je met de kabelbaan de berg Vodno besteigen. Maar ook in Skopje zelf is er genoeg te doen, zoals het bezoeken van de Turkse Bazaar of de straatkunst van de hoofdstad te bekijken.

verder kun je in Noord-Macedonië heerlijke wijnen drinken in de Tikves-regio, de lekkerste friedplasnika eten in de hoofdstad of op avontuur gaan in de gigantische Matka Ravijn of binnen het Mavrovo Nationaal Park.

Zowel Ohrid als Skopje zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Nederlandse luchthavens. Het is drie uur vliegen.

Wil je meer lezen of te weten komen over Albanië? Ik help je daar graag mee! Je kunt een Reisadvies op Maat aanvragen, de andere blogs over Albanië lezen van Kaaskop Abroad of mijn nieuwste Albanië Reisgids bestellen.

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *