Menu Sluiten

Kaaskop in Durrës: Albanese parel aan de Adriatische Zee

Durrës is toch wel één van de plekken die me het meest heeft verrast tijdens de rondreis door Albanië. Het is de grootste havenstad van het land en fungeert zelfs als haven voor Kosovo, dat zelf geen kust heeft. Doordat het de tweede stad van Albanië is, zijn er genoeg dingen te zien en te doen. Maar vooral ook heel veel lekker eten te vinden. Durrës was de eerste hoofdstad van Albanië en werd daarvoor door onder andere de Grieken, Venetianen, Turken en Italianen veroverd. Vandaar dat de stad ook soms “Durazzo” wordt genoemd. Het is daarnaast een ideale uitvalsbasis aan de Albanese Riviera, omdat het gemakkelijk te bereiken is vanuit de hoofdstad Tiranë (en het internationale vliegveld).

De Albanese stad is een waardevolle herinnering voor mij, omdat ik hier mijn Masterthesis online heb verdedigd en gelijk daarna met bestie Saskia een champagnefles heb gepopt om mijn slagen te vieren. Het was ook een perfecte laatste stop van onze Albanese rondreis. Lees je mee?

Historisch hart van Durrës

Doordat Durrës veel in zijn geschiedenis is bezet door verschillende volkeren zijn er veel bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Durrës is al sinds de 8e eeuw onder Byzantijns (Romeins) bewind gekomen die honderden jaren later werden verdreven door de Venetianen. Ook de Ottomanen uit het huidige Turkije hebben Durrës een lange tijd weten te veroveren. Hierdoor kun je een mengelmoes van culturen terugvinden in de architectuur, keuken en culturele achtergronden in de Albanese stad. Voordat Durrës de eerste hoofdstad van onafhankelijk Albanië werd in 1912 hielden de Italianen en Oostenrijkers de macht in de stad.

Om de geschiedenis van Durrës het beste terug te vinden, kun je net als in Tiranë een free walking tour doen. Je kunt natuurlijk ook zelf in je eigen tempo langs het Amfitheater tussen de gladiatoren of de thermen uit de Romeinse periode bezoeken. Of ga juist langs de orthodoxe Sint-Pauluskerk of struin over de Venetiaanse stadsmuren. Natuurlijk mogen de invloeden uit het recente communisme niet ontbreken tijdens je wandeling door het centrum dat gevuld is met geschiedenis.

Ik raad je ten strengste aan om Durrës van boven te bezichtigen en de oude stadsmuur en één van de vele uitkijktorens te bezoeken. De mooiste plek om aan de ene kant de skyline van Durrës te zien met de glooiende heuvels op de achtergrond, en aan de andere kant de zon die in de Adriatische Zee verdwijnt rond zonsondergang, is de Durrës Balcony. Het is zo’n 15 minuutjes omhoog lopen vanuit het centrale gemeenteplein. Simpelweg genieten! Neem een lekker flesje Albanese wijn mee en kijk of je een aantal monumenten in de stad van boven herkend.

Startpunt van de Albanese Riviera

Het historische centrum is natuurlijk één van de verkooppunten van de stad, maar ga ook zeker eens het centrum uit. Hier geniet je namelijk van een lange en uitgestrekte promenade langs de Adriatische kust, die als het ware vanuit het Aragosta hotel richting de haven loopt. Er zijn veel barretjes aan de promenade en je kunt er genieten van de gezellige sfeer die ontstaat bij zonsondergang.

De stranden rondom de havenstad zul je ook niet moeten vergeten. Stranden als Bardhori en Gjenerali zijn de mooiste stranden aan de Noord-Albanese kustlijn. Dit deel raad ik jullie vooral aan te bezoeken als je niet lang in Albanië verblijft, maar toch eventjes een frisse duik in de Adriatische Zee wilt maken.

Wil je de mooiste Albanese stranden ontdekken? Dan verwijs ik je met alle liefde door naar de Albanese Riviera. Dit is namelijk de onderste kustlijn van het Balkanland waar je in azuurblauwe zeeën kunt duiken en heerlijk kunt genieten van de witte zandstranden of kleine inhammen. Binnenkort zul je hier over meer over kunnen lezen, want mijn reisgids staat bijna online. Mocht je niet kunnen wachten, mag je me altijd Reisadvies op Maat vragen.

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *