Menu Sluiten

Kaaskop aan de Albanese Riviera: Paradijs in aanbouw

De complete kust van Albanië is als het ware een paradijsje aan de Adriatische Zee en Ionische Zee. De komende jaren zal de Albanese Riviera eenverandering doormaken, doordat er steeds meer hotels en andere faciliteiten worden gebouwd. Pak dus nu nog het vliegtuig om de afgelegen en rustige stranden op te zoeken. En geen zorgen, er zijn nu al fijne strandbedden in het hoogseizoen om van je zwemsessie in het azuurblauwe water bij te komen.

Durrës hebben we natuurlijk al bezocht, maar we moeten de stranden rondom de havenstad zeker niet vergeten. Stranden als Bardhori en
Gjenerali zijn de mooiste stranden in aan de Noord-Albanese kustlijn. Dit deel raad ik jullie vooral aan te bezoeken als je niet lang in Albanië verblijft maar toch eventjes een frisse duik in de Adriatische Zee wilt maken. De Albanese Riviera is de onderste kustlijn van het Balkanland waar je in azuurblauwe zeeën kunt duiken en heerlijk kunt genieten van de witte zandstranden of kleine inhammen.

Karaburun

Aan de Albanese Riviera ligt het schiereiland Karaburun. In het Turks betekent dit Zwarte Kaap. Het schiereiland Karaburun ligt op een uur rijden
vanaf de kuststad Vlorë en is sinds 2010 het enige zeepark van Albanië. Ben jij een liefhebber van kliffen, afgelegen strandjes, met gras en boom beklede heuvels en een waanzinnige onderwaterwereld? Dan is een bezoek aan Karaburun zeker aan te raden. Je komt er misschien zelfs wel dolfijnen of monniksrobben tegen.

Het leuke aan een bezoek aan dit nationaal park is dat er nog weinig wegen zijn aangelegd. Hierdoor is het ongerept en puur gebleven. Het leukste is
daarom ook om met een bootje de verschillende mooie stranden rondom het schiereiland te ontdekken. Deze vertrekken vaak vanuit Vlorë. Natuurlijk kun je ook wandelingen maken door de natuur van het schiereiland. Vraag de boot bijvoorbeeld te stoppen op de stranden van Dhim Kushta Bay, Cape Galoveci, Dafina Bay of Gjiri i Dafines.

Vlorë

Vlorë is een relatief groot stadje aan de Adriatische Zee. Niet veel verder gaat deze zee op in de Ionische Zee, dus je ziet in Vlorë de twee zeeën in elkaar overvloeien. De stad is lang bekend geweest onder haar Italiaanse naam “Valona”, waardoor er voornamelijk een Italiaanse vibe heerst, afgewisseld met de Albanese cultuur. Daarnaast staat de stad vooral bekend als bolwerk van de Albanese maffia, maar deze is door de politie schoongeveegd door speedbootjes (richting Italië) te verbieden. Mocht je nog wat zaakjes open hebben staan, raad ik je toch aan iets zuidelijker aan het strand te gaan liggen. Struin over de enorme boulevard of huur juist een fiets om de afgelegen strandjes te bezoeken.

De Narta Laguna

Ten noorden van de stad Vlorë ligt de lagune van Narta. Dit is een prachtig natuurgebied waar je van de ietwat drukkere stad kunt vluchten. Je kunt de talloze watervogels tellen, het klooster van Zvernek bezoeken of langs de vuurtoren van Narta wandelen. Vanuit de vuurtoren, gelegen op een heuvel, heb je een fantastisch uitzicht op de zonsondergang, Wist je ook dat het natuurgebied voor een groot deel wordt gebruikt om zout te produceren?

Borsh

Borsh is een van de dorpjes aan de Albanese Riviera waar je echt kunt relaxen van de kleinschaligheid aan het water. In veel van dit soort dorpjes, ook al worden kustdorpjes als Himarë en Dhermi steeds toeristischer, vind je geen tot weinig toeristische winkels en grootschalige ketens. Geen glitter
en glamour, maar lekker in alle rust door Borsh struinen en in het heldere water van de Ionisch Zee een duik wagen. Dat is nou echt het typische
leven aan de Albanese Riviera. In de heuvels rondom Borsh ligt het Kasteel van Borsh op zo’n 500 m hoogte. Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de Albanese Riviera, terwijl je ook nog eens iets over de historie leert.

Er zijn natuurlijk zoveel meer plekjes in Albanië waar je je reishart kunt ophalen. Maar wees niet getreurd, want de reisgids Albanië is een paar muisklikken van je verwijderd. Duik in deze parel van de Balkan en laat je verrassen aan de meer dan 40 pagina’s aan reisinspiratie, tips en de mooiste Balkanfoto’s.

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *