Menu Sluiten

Kaaskop in Tiranë: Kennismaking met de Albanese hoofdstad

Tiranë is voor de meeste mensen die naar Albanië reizen de eerste en meest logische stop. Ik had zelf weinig verwachtingen van de stad zelf, omdat hoofdsteden meestal niet zo spectaculair zijn. Maar ik ben na drie dagen Tiranë helemaal verliefd op de Albanese hoofdstad geworden en ik neem jullie graag in dit blog mee langs de leukste bestemmingen binnen de stadsgrenzen. Wil je je eerst nog een beetje mentaal voorbereiden? Lees dan de blog waarin ik je de belangrijkste tips geef voor je reis naar Albanië.

De eerste indruk: Dansend op de ritmes van Rita Ora

Ons bezoek aan Tiranë begon al met een knaller. Na aankomst op de luchthaven van Tiranë kun je het gemakkelijkst een taxi richting het centrum nemen voor 20-25 eurootjes. Wij hadden een beetje haast, want het gratis (!) concert van Rita Ora was al bijna begonnen. Als je Rita Ora niet kent, raad ik je aan om even je Spotify te openen en mee te dansen op haar heerlijke liedjes. Wij checkten eerst snel even in het hostel midden in het stadscentrum en liepen zonder enige opfrissing of avondeten richting de wereldster. Gelukkig was een Albanese band nog bezig en waren we prima op tijd. We besloten wat biertjes te kopen en te genieten van het gigantische Skanderbergplein dat vol stond met duizenden mensen. Tot 23:00, toen er een vuurwerkshow begon, waren we al helemaal hyper en klaar om iets te eten in een traditioneel Albanees restaurant. Onze vakantie in Albanië kon niet beter beginnen.

Free walking tour: Tiranë leren kennen

De beste manier om Tiranë te verkennen, én de Albanese cultuur en geschiedenis een beetje te begrijpen, is de free walking tour. Deze gratis wandeling met gids vertrekt elke dag om 10:00 en 18:00 vanuit het Skanderbergplein, het hart van de stad. Hier krijg je veel informatie over bijna de complete geschiedenis van Albanië en wat het plein voor de Albanezen betekent. Het plein huist de belangrijkste monumenten in de hoofdstad, zoals het National History Museum, de Et’hem Bey Moskee en de Clock Tower. Daarnaast wordt het plein gebruikt voor grootse evenementen, zoals het honderdjarig bestaan van Albanië in 2012 of een vet concert van Rita Ora.

Er zijn twee verschillende gidsen en ik raad je aan om met de man mee te gaan. Hij is zelf Albanees en heeft toch net een andere inkijk als local dan de Amerikaanse vrouw die met een Albanees is getrouwd. Wat ons het meeste verbaasde is de daadkracht van de Albanezen. Je moet je voorstellen dat het hele land pas in 1991 uit de communistische sferen is ontsnapt. Daarvoor waren er nog geen auto’s, geen bananen en geen eigen grond om op te wonen. In dat jaar is zoveel voor de Albanezen veranderd en sindsdien is het land moderner en ‘westerser’ geworden. Natuurlijk staat het toerisme nog in de kinderschoenen, en dat merk je ook, maar zoals de gids al een aantal keer zei: “Give us some time”.

De free walking tour neemt je vanuit het Skanderbergplein langs de Bunk’art. Dit is een ondergronds museum waarin je meer te weten komt over de duizenden bunkers die in heel het land liggen. Door het communisme mocht er geen enkele Albanees het land uit, maar mocht er ook geen vijand naar binnen. Als je dus goed om je heen kijkt, zie je nog een aantal bunkers verstopt liggen. Bij het Japanse kunstwerk “The Cloud” vertelt de gids veel gedetailleerde informatie over hoe het jaar 1991 veel heeft veranderd voor de Albanezen en hij neemt je echt mee in de cultuur van het land. Indrukwekkend! Niet veel verder ligt het Kasteel van Tiranë. Deze ruïne is compleet gerenoveerd en er zijn nu heel veel hippe eettentjes te vinden. Fantastisch om te zien hoe modern Tiranë kan zijn, afgewisseld met de historische verhalen die de gids ons verteld.

Het Skanderbergplein: Het beginpunt van de free walking tour en het belangrijkste plein van Albanië.

Verder wandelen we nog gezellig achter de gids aan richting de Piramida uit 1987. Dit is een gigantisch gebouw dat is ontworpen als een museum om de dictator Enver Hoxha te eren (1944-1985). Tot op vandaag de dag loopt er nog een discussie om er een monument van te maken om de isolatie van het land na de tweede wereldoorlog te herdenken. Maar het blijft een imposant gebouw, ook al staat er nu niks in. Hier tegenover is nog een park te vinden met een restdeel van de Berlijnse Muur en een aantal bunkers (die nu als natuurtoilet worden gebruikt, dus niet betreden xx). De wandeltoer gaat via de wijk Blok, waar je het beste kunt uitgaan, richting de grote Orthodoxe Kathedraal van Tiranë. De wijk Blloku is zeker de moeite waard om te bezoeken, omdat hier de communistische elite woonde en het die vibe nog zeker uitstraalt. Daarnaast kun je hier heerlijk tot in de late avonduren een dansje doen.

Lekker eten, lekker drinken

De Albanese keuken is een mengelmoes van gerechten uit de Balkan met Italiaanse, Griekse en Turkse invloeden. Er zijn genoeg plekken om je buikje vol te eten voor heel weinig geld: Een liter (lekkere) wijn kost maximaal vijf euro en je betaalt met twee personen vaak elke avond 30EUR voor een hele tafel vol met de lekkerste gerechten en drinken.

Heerlie de peerlie. Houd jij van feta-kaas? Want dat zie je in bijna elk gerecht terug.

Een plek die er voor mij uitspringt is zeker wel de Observatori Bar iets buiten het stadscentrum. Je neemt gemakkelijk de lift in het gebouw naar de dertiende verdieping en terwijl je aan je wijntje of cocktail nipt heb je een fantastisch uitzicht op Tiranë en de omliggende bergen. Het is hier wel iets duurder, maar zeker niet minder leuk.

Het Tiranë Castle huisvest veel restaurantjes van goede kwaliteit, maar onze favoriet was toch wel het plein rondom de Markthal. Het restaurantje Zgara AlPazar is bij uitstek onze standplaats, maar ook Zgara Te Pezari was heerlijk om typisch Albanees te eten. Zgara betekent ook “grill”, dus als je dat ergens ziet zit je altijd goed. Ik ben bezig met een eigen reisgids over Albanië, dus daar ga ik nog meer uitgebreide tips geven over Tiranë en alle heerlijke plekken om te eten. Hopelijk komen jullie met deze suggesties in ieder geval zonder honger de eerste dagen in Tiranë door.

De natuur in vanuit Tiranë

Uitzicht op de berggebieden rond de hoofdstad Tiranë. Vanuit de Observatori Bar!

Er zijn nog twee plekjes rondom Tiranë die ik met jullie wil delen. Als eerste bezoeken we de kabelbaan Dajti Expres dat je helemaal naar de top van de Dajti berg brengt. Je kunt er mooie wandeling maken en je hebt er natuurlijk een fantastisch uitzicht op Tiranë zelf. Herken jij waar het Skanderbergplein ligt? En zie je vanuit de hoogte (1600 meter) ook de Albanese kustlijn?

Verder is het Grote Park van Tiranë (heel origineel) een aanrader als je toch wat sportievers zoekt dan alleen de free walking tour. Het is een gigantische groene oase in het zuiden van de Albanese hoofdstad waar je heerlijk kunt wandelen of oefenen voor de halve marathon die je toch niet gaat lopen. Er ligt een kunstmatig meer waar je omheen kunt lopen (5 kilometer) en je kunt er in de zomer heerlijk picknicken.

We hebben in de afgelopen vijf minuten een snelle reis door de Albanese hoofdstad gemaakt. Vanuit hier pak je de huurauto of neem je één van de vele regionale bussen (buiten het centrum, dus neem de bus vanuit het Skanderbergplein voor minder dan 1EUR richting de bus terminal) en ontdek de rest van Albanië. Binnenkort komt er een blog over de fantastische kust van Albanië en de drie grote meren die het land kent. Tot dan!

Geplaatst in Europa

Misschien is dit ook iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *