We trekken in dit blog iets meer naar het zuiden vanaf de Costa Brava en verlaten de zuipoorden Blanes en Lloret de Mar, het culturele plaatsje Cadaqués en andere kustdorpjes als Platja d’Aro en Calonge. Vanaf het moment dat we Blanes verlaten, betreden we de Costa del Maresme. Deze costa loopt vanaf dit Spaanse kustplaatsje tot aan de metropole stad aan de Middellandse Zee – Barcelona. De Costa del Maresme telt in totaal negenenveertig stranden die voor een groot deel goudgekleurd zijn. In tegenstelling tot de noordelijkere Costa Brava, die jaarlijks overspoeld wordt door toeristen uit alle landen van de wereld, richt de Costa del Maresme zich meer op de Spaanse locals en de inwoners van Barcelona zelf die even een dag uit de stad willen ontsnappen. Toch kun je in sommige kustplaatsen nog een frikandel speciaal bestellen.
Wij zijn altijd op vakantie geweest aan de Costa Brava en Costa Daurada, dus het was eens leuk toen we in 2018 besloten de Costa del Maresme te bezoeken. Er ging een wereld voor ons open! We verbleven hier in het kustplaatsje Santa Susanna/Malgrat de Mar. Vanuit hier was het gemakkelijk om Gerona en het meer Banyoles te bezoeken met onze auto. Barcelona was nóg gemakkelijker te bezoeken, want de meeste kustplaatsen aan de Costa del Maresme zijn te bereiken met de trein (Renfe-Rodalíes de Catalunya) waardoor je gemakkelijk een fles cava kan drinken in de Catalaanse hoofdstad doordat je niet zelf hoeft te rijden. Vanuit de trein heb je een fantastisch mooi uitzicht op de kustlijn van de Costa del Maresme. Toch vond ik het soms onpraktisch en zelfs jammer dat de treinrails dwars langs de kust trekt. Want vanuit de meeste hotels moet je de rails over of onder om één van de vele stranden te bereiken. Achja, het is ook altijd wat hé.
Met de trein langs de Costa del Maresme
In dit blog reizen we met de trein (R11) langs de verschillende kustplaatsjes van de Costa del Maresme met als eindhalte: Barcelona. Kedeng, kedeng. We beginnen onze reis in het zonovergoten Malgrat de Mar. Voorheen was Malgrat de Mar samen met Santa Susanna één stad, maar door het groter wordende buitengebied is Santa Susanna de naam van de modernere en nieuwe wijk geworden. Beide badplaatsen hebben een treinstation, maar een wandeling van Malgrat de Mar naar Santa Susanna is helemaal niet uit den boze. Wij deden dat namelijk ook gewoon tijdens onze vakantie in Santa Susanna. Goed voor de billetjes. In Santa Susanna lag namelijk ons hotel (zie modelfoto), maar de lekkerste restaurantjes en leukste barretjes waren vooral in Malgrat de Mar te vinden. Dat komt ook omdat Malgrat de Mar het dichtst bij de Costa Brava ligt. Toch zijn de cafés – waaronder een heel Hollands straatje met Nederlandse friettenten en discotheken – hier goedkoper en minder druk dan in Lloret de Mar en Blanes. Mocht je je kinderen voor de eerste keer op zuipvakantie sturen, is dit hét perfecte adres.
Malgrat de Mar is ook heel leuk om te bezoeken, omdat hier het oude stadscentrum ligt. Je kunt er de Parroquia de Sant Nicolau-kerk bezoeken en een verdedigingstoren – Torre del Castell – die de stad tegen piraten moest beschermen. Daarnaast is het strand van Malgrat de Mar heerlijk lang met zijn drie kilometer aan zand. Het loopt natuurlijk over in het anderhalve kilometer lange strand van Santa Susanna, waardoor een strandwandeling je langs beide badplaatsen leidt.
Wij verbleven hier maar liefst tien volle dagen, en dat is veel, maar door alle andere mooie bestemmingen in de buurt ben je niet snel uitgekeken op de Costa del Maresme. City trips naar Gerona en Barcelona zijn gemakkelijk vanaf deze kuststrook en vanuit Malgrat de Mar en Santa Susanna loop je binnen een half uur Blanes binnen. Zo kun je ook meegenieten van de Costa Brava. Loop je richting het zuiden (of ga je met de trein) dan is Pineda de Mar ook een heel leuk oud vissersdorpje om te bezoeken.
Tsjoek, Tsjoek. De volgende treinstop is het kustplaatsje Calella de la Costa. Het is één van de meest toeristische plaatsjes van de Costa del Maresme, maar ik vond het daardoor ontzettend leuk om te verkennen. Er zijn veel stranden, restaurants, bars en discotheken waar je je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kunt vermaken. Mocht je toch liever de rust willen opzoeken? Dan vraag ik je om één halte te blijven zitten tot het kneuterige dorpje Sant Pol de Mar. Hier kun je heerlijk genieten van de rustige witte huizen en de prachtige heuvels aan zee. Er zijn brede stranden en veel watersportactiviteiten voor op de Middellandse Zee. Je kunt er ook je historische hart ophalen, want in Sant Pol de Mar staan veel historische gebouwen. Vanuit hier kun je ook gemakkelijk het bergdorpje Sant Iscle de Vallalta bezoeken dat als toegangspoort fungeert tot de berg La Sierra de Montnegre. Hier kun je prachtige wandelingen maken en heb je een waanzinnig uitzicht op de uitgestrekte kustlijn van Catalonië.
We stappen weer de trein in en bezoeken de volgende bestemmingen: Canet de Mar en Aranys de Mar. Canet de Mar is al sinds de 19e eeuw een belangrijke bestemming voor de rijke middenklasse uit Barcelona, waardoor er veel moderne zomerhuizen zijn gebouwd. Een wandeling door het kustplaatsje is daardoor al avontuurlijk genoeg, omdat je veel verschillende stijlen huizen tegenkomt. Wil je nog meer avontuur? Dan raad ik je aan om de heuvel van Pedracastell te bezoeken of één van de kastelen die je in de populaire serie Game of Thrones kunt herkennen: Domenech i Montaner’s Santa Florentina. Arenys de Mar wordt daarentegen weer gekenmerkt door het vissersverleden van de regio. Dus, lust je graag vis? Bezoek dan zeker de grootste vissershaven -en markt van de Costa del Maresme. Er is op elke zaterdag in ieder geval een markt, dus er is dan genoeg te doen en te beleven.
Voordat we nog een aantal vissersdorpjes bezoeken, komen we met de trein aan in de ‘hoofdstad’ van de Costa del Maresme – Mataró. Het is een wat grotere stad dat dateert uit de Romeinse tijd. Je kunt hier ruïnes van het Romeinse badhuis bezoeken en de geschiedenis van de eerste spoorlijn van Spanje ontdekken (Barcelona-Mataró) die in 1848 werd geopend. Hoe toepasselijk is dat nu we met de trein reizen! Vanaf de zuidelijker gelegen plaatsjes Vilassar de Mar, Premia de Mar en Montgat wordt het alsmaar drukker in de trein. We komen al heel dicht bij het centrum van Barcelona aan. Voordat we drukte van de stad tegemoet gaan, stappen we uit in Premia de Mar. Op zes kilometer afstand ligt hier het plaatsje Alella dat vooral bekend is als één van de oudste en kleinste wijnstreken van Catalonië. Wijnen, wijnen, en weer verder treinen.
We hebben het gros van de treinstations op de lijn langs de Costa del Maresme bezocht en al de prachtige badplaatsen, stranden en heuvels die daarmee te bereiken zijn. Daarom vind ik deze Spaanse kuststrook zo fijn: Je kunt binnen één dag al meerdere verschillende plekken bezoeken. Daarbij komt kijken dat je binnen een mum van tijd in de drukte van Barcelona kunt zijn, maar ook gewoon bij één van de vele vissersdorpjes uit kunt stappen en te contempleren over je leven met de rustieke geluiden van de golven van de zee. De Costa del Maresme is in ieder geval een prachtige kuststrook waar ik nog heel vaak terug zou kunnen komen.
Voor nu stap ik de trein weer in die me leidt naar de metropool Barcelona. We komen steeds dichter bij Tarragona!