Menu Sluiten

Kaaskop aan de Costa Daurada: de nostalgie opzoeken

Iedereen heeft wel een plek waar hij/zij vaak naar terug is gekeerd op vakantie. Een plek dat aanvoelt als een tweede huis, omdat je de bestemming al zo vaak hebt bezocht. Voor mij is die plek vol met nostalgie het Spaanse Salou. Salou hebben we als gezin in 1999, 2001, 2007, 2008 en 2011 bezocht, waar we altijd van onze favoriete familie Bressers’ gezelligheid konden genieten. In 2018 zijn mijn vriendinnetje Julia en ik er nog een keer samen naartoe geweest om de nostalgie op te snuiven en alles nog een keer te herbeleven.

De Costa Daurada, letterlijk vertaald de “gouden kust”, is de kuststrook ten zuidwesten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona tot aan de grens met de Valenciaanse Comunidad. Veel Nederlanders weten deze Spaanse costa te vinden, maar wat maakt het dat wij hier altijd weer op de een of andere manier terug weten te komen?

kustplaatsjes en PortAventura

De voornamelijkste reden waarom de Costa Daurada voor ons zo leuk is om te bezoeken, is omdat het badplaatsje Salou zoveel te bieden heeft. Het gigantische pretpark PortAventura met haar relaxte resorts en waterpark, de 81 kilometers aan gouden stranden of de gezellige (touristische) cafeetjes en winkeltjes.

De eerste paar keren verbleven we ons op Camping Sanguli, waar we als kinderen de plezier van ons leven hadden. Elke avond dansen bij de kinderdisco op Heya Mama van K3, vriendjes maken op de camping (met Donna) of schuilen voor het onweer. Er is altijd weer iets leuks om op terug te kijken. Met z’n tienen naar het strand en vaak toch wel één keer per vakantie bij onze favoriete Mexicaan eten. Aan de promenade kun je ’s avonds nog altijd heerlijk rondlopen en overal zijn leuke restaurantjes en barretjes te vinden. Als je echter Julia en ik ’s avonds over de promenade laat rondlopen, dan nemen we toch liever gekke filmpjes op. Die filmpjes zetten we maar nooit op sociale media, he Juul? Genaaant.

Met onze beste vriendjes bij de Mexicaan. Wat waren we toen nog jong! Kaaskop Abroad 2007.

Naast Salou is Cambrils ook een leuk kustplaatsje waar je je een aantal avonden kunt laten ronddwalen door de witte straatjes, gevuld met souvenirwinkels en restaurantjes. ’s Avonds is het altijd lekker om langs de haven te lopen en de heerlijke zoute zeegeur op te snuiven. In Salou daarentegen, kun je andere dingen snuiven in de vele clubs. Maar ik raad je aan om alleen alcohol te drinken, want in Spanje zijn ze nog niet echt van het legaliseren van wit poeder.

Andere strandplaatsen die het bezoeken waard zijn: La Pineda voor het mooie strand, Sitges voor de homoseksuelen onder ons en Priorat voor de wijnvelden.

De laatste jaren verbleven we op een van de hotels van PortAventura. Als een cowboy slapen in een oud wildwest stadje of op een tropisch resort in de Caraïben. En daarna kun je nog altijd de wereld rondreizen in de zes grote themagebieden in het park. In PortAventura (https://www.portaventuraworld.com/en) staat de hoogste achtbaan van Europa (Shambhala) met zijn 78 meter hoog, de Dragon Khan die zes keer over de kop gaat en de kneitersnelle Red Force in Ferrariland. ’s Avonds is het altijd weer een spectakel om naar de avondshow Fiestaventura te kijken en niet veel later nog even na te borrelen in de hotellobby. Als ik na volgend jaar een master kan doen in Tarragona, dan ga ik hier zeker wel een bijbaantje zoeken. Wat een herinneringen!

tip: Ga niet (zoals Julia en ik wél deden) tijdens Halloween naar PortAventura. Of neem een aantal extra luiers mee voor de schrik.


Tarragona & Reus

Tarragona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Tarragona en is bekend om haar Romeinse ruïnes en heerlijk eten uit de zee. Reus is de geboorteplaats van Antoni Gaudí (de man van die gekke maar leuke kunstwerken in Barcelona) en het is daarnaast handig om op Reus te vliegen. Vanuit Eindhoven, Amsterdam en nog een aantal steden vliegt Ryanair heel goedkoop naar Reus. Voor mij zijn deze steden echter nooit een bestemming geweest, maar ik ben wel ontzettend benieuwd naar Tarragona en haar gigantische haven.


Delta de l’Ebre

Aan de zuidzijde van de Costa Daurada ligt de delta van de L’Ebre (rivier). Hier is een schattig vuurtorentje en kun je een dag heerlijk uitwaaien van de drukke kustplaatsen Cambrils en Salou.

De vuurtoren in de delta van de rivier L’Ebre. Kaaskop Abroad 2001.

Salou is een plek waar ik vaak naar terug denk en de nostalgie altijd heerlijk kan opzuigen uit mijn herinneringen. Welke bestemming is voor jou een plek vol nostalgie? Ik ben benieuwd, laat het me weten!

Geplaatst in Europa, Flamencoland-Pagina

Misschien is dit ook iets voor jou?

2 reacties

  1. Shirley van der Linden

    Tim wat schrijf je toch leuk!
    Door je verhalen neem je mij mee terug in alle mooie herinneringen die we samen gemaakt hebben èn heb ik zin om er zo weer naar toe te gaan. Mooi was die tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *